Ezek voltak a nap legfontosabb hírei

2015.05.28. 19:02

A PARALIMPIAI BIZOTTSÁG FB-JA SZERINT MINDEN RENDBEN, MAJD LEMONDOTT

Nyilvánosságra hozták a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének és a testület pénzügyeit vizsgáló felügyelő bizottsági jelentést, amely szerint minden a jogszabályok szerint történt, ami nem, az sem okozott kárt. Majd váratlanul lemondott a testület.

ORBÁN VEJE NEM INDUL TÖBB KÖZBESZERZÉSEN 

Tiborcz István április 28-i hatállyal minden olyan cégét eladta, ami közbeszerzéseken indult vagy indulhatott volna. Orbán Viktor legidősebb lányának férje azért dönthetett így, mert a sajtóban nagyon sokat támadták, mert cége sorra nyerte a közbeszerzéseket, amikkel kapcsolatban már a rendőrség is nyomoz. Tiborcz a Várkert-bazár és a Bálna építőjének adta el a közbeszerzéseken jól szereplő cégét, az Elios Innovatív Zrt.-t. 

430 EZER ÉVES GYILKOSSÁGRA DERÜLT FÉNY

"Az áldozat koponyájának sérülését és halálát a legvalószínűbb magyarázat szerint egy másik ember támadása okozta" – ezt a mondatot Nohemi Sala és kollégái a PLoS One tudományos lap aktuális számában publikálták. A madridi Evolúció- és Viselkedéskutató Intézet munkatársai egy 430 000 éve történt bűntény nyomait vizsgálták, és a Spanyolországban megfedezett maradványok az emberiség történetének eddig ismert legrégibb meggyilkolt áldozatai lehetnek.

ELÉG GYORSAN VISSZAESTEK A BERUHÁZÁSOK 

A KSH első negyedéves statisztikái szerint nálunk a sok örömteli makromutató ellenére eléggé szerencsétlenül alakulnak mostanság a beruházások: 4,5 százalékkal estek vissza a tavalyi első negyedévhez képest. Uniós pénz kevesebb jön, mint a választási évben, tehát nagyjából borítékolható volt a visszarendeződés. 

NAGYON DRÁGA LESZ AZ OCULUS RIFT

A hamarosan megjelenő Oculus Rift VR-sisak és a használatához szükséges számítógép ára körülbelül 1500 dollár lesz – mondta Brendan Iribe, az Oculus vezérigazgatója a kaliforniai Rancho Palos Verdesben megrendezett Re/code konferencián. Ez az ár körülbelül 420 ezer forint, de a világrekorder magyar áfát hozzáadva a félmilliót is túlszárnyalja az összeg. Úgy tűnik tehát, hogy a virtuális valóság egy ideig a gazdagok kiváltsága lesz.

TÁVOZIK A BEVA VEZETŐJE 

Május végével távozik a Befektető-védelmi Alap (Beva) ügyvezető igazgatója, Farkas Péter – közölte a Beva. Farkas helyére Fekete-Győr András lép, aki most a brókerbotrányok érintettjeinek kártalanításában másik főszereplő szervezet, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető igazgatója. Mivel Fekete-Győr a mostani posztját is megtartja, így de facto közös vezetés alá kerül a két szerv. Farkas egy elég viharos időszak után hagyta ott a Bevát, mert a Quaestor-károsultak kártalanításával kapcsolatban konfrontálódott a Magyar Nemzeti Bankkal.