Befűtöttek Budapesten

2008.09.18. 11:11
A fővárosi távfűtéses lakások már több mint felében, azaz csaknem 128 ezer 500 háztartásban már melegek a radiátorok. Ez azt jelenti, hogy kedd reggelhez képest majdnem 8500-zal több lakásban kapcsolták be a fűtést.

Balog Róbert, a Főtáv Zrt. szóvivője elmondta, ott indították el utólag a fűtést, ahol korábban jelezték, hogy nem kérik, ám a tartós hideg miatt meggondolták magukat a lakók, vagy ahol eddig a házak fűtési rendszere miatt kellett erre várni.

Idén a rendelkezésre állás határideje - ami szeptember 15. - egybeesett a hideg beálltával. A Főtáv a szerződések alapján 12 fok körül kezdi el a fűtést, hétfőn átlagosan 9,8 fok volt Budapesten, így a háztartások nagy többségben indokolt volt a bekapcsolás.

Budapesten 241 ezer lakás távhőszolgáltatását látja el a Főtáv Zrt., kedd reggel ebből már 120 ezer lakásban voltak melegek a radiátorok. Csak ott nem indította el akkor a fűtést a szolgáltató, ahol ezt külön kérték, vagy ahol az épület fűtési rendszerének állapota nem tette ezt lehetővé.

Szerda este pedig már 128 ezer 488 háztartásban volt fűtés - mondta a szóvivő. Balog Róbert hozzátette: ez azt jelenti, hogy a kedd reggeli adatokhoz képest további csaknem 8500 lakás fűtését kezdték meg. A növekedés abból adódik, hogy több fogyasztó korábban jelezte, hogy nem kéri a fűtés megindítását, de a tartós hideg miatt meggondolták magukat.

A másik ok, hogy több ház megoldotta a fűtési rendszerének hibáját, ami korábban nem tette lehetővé a fűtést - fejtette ki. A korán jött rossz idő nem indokolja kedvezményes tarifa bevezetését - közölte Balog Róbert a Független Hírügynökség kérdésre válaszolva. Mint mondta: mérés szerinti szolgáltatás van Budapesten, tehát nem átalánydíjas.

A fogyasztó csak azt fizeti, amit felhasznált. A szóvivő emlékeztetett, hogy az október elsejei gázáremelés a fűtési számlákban is meglátszik majd. November elsejétől várhatóan 5-6 százalékkal emelkedik a távhőszolgáltatás díja, a pontos számot október 15-én teszik közzé.

Az új tarifákkal először a decemberben kézhez kapott számlákban találkozhatnak a fogyasztók, ezen számlák esedékessége januárban lesz - mondta Balog Róbert.