Nem mondtak le a dohányzás betiltásáról

2008.07.11. 16:09
Az Egészségügyi Minisztérium cáfolta azt az értesülést, hogy levette volna a napirendről a dohányzás betiltását a vendéglátóhelyeken.

„A tárca fontos kérdésnek tekinti a nemdohányzók védelméről szóló törvény szabályozását. A minisztérium jogalkotási tervében továbbra is szerepel a módosítás, jelenleg zajlanak az egyeztetések” – olvasható abban az e-mailben, amelyet az Index kérdésére küldtek az Egészségügyi Minisztériumból.

A Népszabadság értesülései szerint idén a tárca szakmai tervei között már nem szerepel a nem dohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvény módosítása. A lap szerint egyfajta kompromisszum született: valamelyest szigorodtak a dohánytermékek reklámozásának szabályai, de a vendéglátóhelyek füstmentesítésének tervét az egészségügyi tárca új vezetése levette a napirendről.

Magyarország 2007-ben csatlakozott az Európai Bizottság Dohányfüstmentes Európáért Zöld könyvéhez. Ennek értelmében 2009-re Magyarországon is korlátoznák a dohányzást a nyilvános helyeken.

Idén februárban el is készült a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításának tervezete. A szöveg teljesen megtiltaná a dohányzást minden zárt, nyilvános helyen, így a munkahelyeken, hivatalokban, vendéglátóhelyeken. A javaslat értelmében tehát dohányzóhelyeket legfeljebb a munkahelyek, vendéglátóhelyek szabadtéri részén jelölhetnek ki. A törvény tervezete néhány fura kivételt tesz: zárt helyen is lehetne kijelölt dohányzóhelyet létesíteni például a kórházak pszichiátriai osztályain.

A szigorú szabályozás szerint nyílt légtérben sem lehetne mindenhol rágyújtani, így például játszótereken, iskolák udvarán vagy aluljárókban. A törvény legfeljebb a hotelek kijelölt szobáiban, dohánytermékek bemutatóin, illetve színházi, film- vagy egyéb művészeti alkotás előadása közben engedné meg a dohányzást.

Magyarország az egy felnőttre eső évenkénti 3260 cigarettával a világ harmadik legnagyobb cigarettafogyasztó nemzete. Harminc évvel ezelőtt a 13. helyen álltunk. Magyarországon minden harmadik felnőtt dohányzik. A dohányosok között több a férfi, mint a nő, de a fiatalabb korosztályokban már alig van különbség a két nem között.

Évente világszerte közel 5 millió ember hal meg a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek miatt. Ha nem szorítják vissza a dohányzást, ez a szám a WHO becslése szerint 2020-ig megkétszereződhet. A dohányzás okozta halálesetek 90%-a megelőzhető lenne.

Tavaly decemberben a dohányforgalmazással foglalkozó British American Tobacco magyarországi csoportja drága bőrfotelekkel, kanapékkal, asztalokkal, székekkel és sárgaréz hamutartókkal újította fel az Országház dohányzótermét. Nem sokkal később az RTL Klub stábja azt filmezte le, ahogy több képviselő tiltott helyen dohányzott a Parlamentben. A képviselők nem kaptak büntetést.