Magyarország elismerte Koszovót

A szerdai kormányülés után bejelentették, hogy Magyarország elismerte a legújabb európai állam, Koszovó függetlenségét. A Szerb Radikális Párt vajdasági tartományi frakcióvezetője kedden már etnikai összecsapásokkal fenyegetett erre az esetre.

A külügyminiszter javaslatára a kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy Magyarország elismeri Koszovó függetlenségét. A volt jugoszláv tartomány február 17-én kiáltotta ki függetlenségét.

Magyarország már a kikiáltás előtt is jelezte, hogy támogatja az új albán állam megalakulását. A kormányszóvivő kedden azt mondta, hogy azért várt mostanáig a kormány az elismeréssel, mert nem akarták, hogy a március 15-i ünnepségeket Szerbiában megzavarják. Szerbia ugyanis nem ismeri el szakadár tartománya különállását, az összes jelentős politikai erő azt mondja, hogy Koszovó elvesztésébe sohasem nyugodnak bele. A befolyásos Szerb Radikális Párt vajdasági frakcióvezetője konkrétan megfenyegette Magyarországot, hogy a szerbiai magyarság ihatja meg az elismerés levét. Nilorad Mircic titkosszolgálati információkra hivatkozva azt mondta, hogy "incidensek robbanhatnak ki" a magyarok lakta településeken.

A szerb külügyminiszter azonnal reagált a magyar elismerésre: a Koszovót elismerő tagállamok nem számíthatnak jó kapcsolatokra, mondta. "Minden ország, amely úgy dönt, hogy elismeri a törvénytelenül kikiáltott államot, nemzetközi jogot sért" - üzent Athénból.

Szerdán Magyarországon kívül Bulgária és Horvátország is elismerte Koszovót.

Koszovó függetlenségének elismerése megosztotta az EU államait. Hiába akartak közös döntést hozni, hónapok alatt sem sikerült megegyezniük. Végül minden tagállam saját hatáskörben dönthetett. A legtöbb európai ország már elismerte Koszovót, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország voltak az elsők. A hajthatatlanok között csak Spanyolország, Ciprus, Románia, Szlovákia és Görögország maradt. Előbbiek attól tartanak, hogy saját kisebbségeik vérszemet kapnak a kiválás példától, utóbbi pedig hagyományosan szerb-barát politikát folytat.

A nagyhatalmak közül az USA kezdettől támogatta Koszovó elismerését, Oroszország viszont mindig is határozottan ellenezte.