Hőség: ne hagyja magát meghalni

2007.06.20. 08:04
Akár megdől, akár nem csütörtökön a 37 fokos országos melegrekord, döglesztő kánikula lesz. Igyon sok vizet, ne legyen a napon, kerülje a dugókat, a meleg buszokat és a nehéz munkát, de legyen tekintettel az áramszűkére!

Megdőlhet a országos melegrekord szerdán és csütörtökön, a kánikulában 32-37 fok közé emelkedhet a nappali csúcshőmérséklet. 1908. június 20-án Nyíregyházán 37 fokot mértek. Néhány jótanács a hőség átvészelésére.


(Fotó: MTI)

Kerülje a tűző napsütést, ha lehet, mindig legyen a keze ügyében folyadék, gondoljon a vízszerzésre. Igyon legalább 4 liter vizet, és pótolja az ásványi sókat is, de kerülje a cukrot, a szeszt, a koffeint, a partidrogokat, mert ezek mind szomjassá teszik az embert.

Ne hordjon szűk, fekete ruhákat, helyette szellős, világos darabokat viseljen. Ha zenei ízlése, hovatartozása megkövetelné öntől a szűk feketét, szaggassa meg bátran, fő az egészség. A fejét takarja be, nehogy napszúrást (az agyállomány felmelegedése) kapjon. Ha fáj a feje, szédül, hallucinál, akkor túlságosan is megkapta a nap, forduljon orvoshoz.


(Fotók: Németh Dániel)

A melegben a test hűti magát, ezért megnő a keringés terhelése. Könnyebben jöhet az infarktus, hamarabb kifárad a szervezet, ne végezzen nehéz munkát. Ha teheti, a legmelegebb időszakban iktasson be sziesztát, ne menjen a napra, maradjon szellős árnyékban.


A hőguta a meleg okozta ártalmak (hőgörcs, hőkimerülés) legsúlyosabb formája, amire csak testünk legősibb, úgynevezett vegetatív védekezőrendszere tud válaszolni.


A hőguta tünetei a szédülés, bizonytalanság, gyengeség, kimerültség, fejfájás, homályos látás, izomfájdalmak, hányinger és hányás. A testhőmérséklet általában magasabb mint 40 fok, másrészt agyi károsodás tünetei jelennek meg. A hőség ellenére nincsen verejtékezés. A testet azonnal le kell hűteni (vizes lepedőbe csavarni) és hívni az orvost, mentőt. A sürgősségi ellátásért nem kérnek vizitdíjat.


Aki az utcán vágyik felfrissülésre, annak a közparkokban locsolók, illetve közkutak állnak rendelkezésre, ezek ugyanis ivóviz minőségűek. Már ha működnek, több olvasónk is jelezte, hogy kedden nem talált működő kutat a budapesti Városligetben. Tilos a fürdés a szökőkútakban, 500-1000 forintos bírságot szabhatnak ki a pancsolókra.


Budapest nagyobb csomópontjain vizet osztogatnak, legalábbis a főváros bejelentése szerint. A közegészségügyi hivatal szerint a munkáltató 25 fokos belső hőmérséklet felett 14-16 fokos ivóvizet, illetve óránként 10-15 perces pihenőt köteles biztosítani.

Ha a nagy melegben autóval indul neki a városnak, kerülje a csúcsot, a dugó és a kánikula kihozza az emberből az állatot. Persze erre kevés az esélye, hiszen az útfelújítások és hídlezárások miatt végképp lehetetlenné vált reggel és délután araszolás nélkül átkelni a Dunán.


Bár korábban is voltak hasonló, nagy melegek, a globális felmelegedés hatására a tél és nyár hosszabbá, szélsőségesebbé válik, miközben az őszi, tavaszi évszakok kevesebb ideig tartanak.

A melegben egyre több klímát állítanak üzembe, a hazai áramrendszer pedig lassan kevésnek bizonyul majd ezek kiszolgálására. Múlt szerdán összehívták a villamosenergia-krízisbizottságot, ami ritka esemény, bár az illetékesek azt állítják, felkészültek a hőségre.

Az áramszolgáltató E.ON-csoport a hőségriadó idején, azaz szombatig csaknem 20 településen karbantartási munkákat végez. Ezalatt, a legmelegebb napszakban, 4-8 órára szünetelteti az áramszolgáltatást, vagyis nem működnek a légkondicionálók és a hűtőszekrények. A cég szerint a másodfokú hőségriadó lehetővé teszi az ilyen karbantartói munkákat.

A BKV járművein is nagy a meleg, kivétel a légkondis Volvókon, amik az Örs vezér tere és a Keleti pályaudvar között helyettesítik a metrót. Kedden 36-37 fokot is mértünk. A többi busz, villamos, a trolik túlnyomó többségén, a kinyitható ablakok nagyságától, a zsúfoltságtól és jármű sebességétől függ a benti hőmérséklet. A BKV közlése szerint naponta hárman lesznek rosszul a hőség miatt a vonalakon.


Locsolják a síneket, hogy a hőtágulás miatt ne púposodjanak fel, illetve kevesebb port verjenek fel a járművek. 32 fokos hőmérsékletnél 45-50 fokos a sínhőmérséklet, vágánykinyomódások jöhetnek létre. Hasonló problémákat, sebességkorlátozásokat okozhat a hőség a vasúton is.


A kiszáradó Drezda (AFP)

Románia fővárosában 40 fokot mérnek, eddig hárman haltak meg a hőségben, de a kánikula Európában már több áldozatot szedett.