Kétmilliárd forintnyi vérdíj a csecsen vezetőkre

2004.09.08. 09:36
Vérdíjat tűzött ki az orosz belbiztonsági szolgálat a szélsőséges csecsen túszejtők vezérének tartott Aszlán Maszhadov és Samil Baszájev fejére. A vérdíj ellenére nem tisztázott, hogy kik és milyen indíttatásból hajtották végre a négyszáz halálos áldozatot követelő beszlani támadást. Időközben előkerült egy, a túszdráma helyszínén készült videófelvétel is.
Háromszáz millió rubeles (2,1 milliárd forintos) vérdíjat tűzött ki Samil Baszájev és Aszlán Maszhadov csecsen szélsőséges vezetők fejére az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), jelentette az MTI. Az orosz belső elhárítás a két szélsőségest tartja a négyszáznál is több halálos áldozatot követelő beszlani túszdráma felelősének. Maszhadov ugyanakkor már a túszdráma első napján, a csecsen szakadárok honlapján kiadott közleményében tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz.

Csecsenföldön akcióznak
A túszejtők videójának képei
Két fegyverest agyonlőttek és két robbantásos merényletet előztek meg az elmúlt huszonnégy órában, jelentette be a csecsenföldi belügyminisztérium. A Moszkvához hű csecsen vezetés szerint a főváros, Groznij egyik negyedében egy 152 milliméteres aknából és távirányítású gyújtószerkezetből álló, házilagos készítésű pokolgépet találtak. A vegyenói járás Guni falvától egy kilométerre 122 milliméteres, beélesített aknát találtak. A robbanószerkezeteket a helyszínen megsemmisítették.
Nem ismerik az elkövetőket

Maszhadov és Baszájev ugyanakkor már számos hasonló akciót irányított, utóbbi több tucat halálos áldozatot követelő kórházfoglalásaival vált ismertté.

Továbbra is tisztázatlan, hogy kik követték el a véres beszlani akciót. Az orosz hatóságok közleményei inkább a zavart táplálják, fő állításuk szerint az akcióban tíz arab - más források szerint kilenc arab és egyfekete-afrikai - túszejtő is részt vett. A külföldi elemzők szerint azonban az eddig tárgyi bizonyítékokkal nem alátámasztott állítás egyedüli célja, hogy a belföldi, nacionalista indíttatású akciót a nemzetközi terrorizmus cselekményének állítsa be.

A túszdráma első politikai következményeként két napon belül benyújtja lemondását az észak-oszét kormány. A lépést Alekszadr Dzaszohov, az autonóm köztársaság elnöke jelentette be. Mint mondta, hamarosan aláírja az erre vonatkozó elnöki rendeletet.

Erkölcsi hullák

Élesen bírálta Putyint és az orosz elnök politikáját támogató nyugati nagyhatalmakat Garri Kaszparov sakkvilágbajnok, jelentette az MTI. A hol orosz, hol azeri szinekben versenyző nagymester szerint Csecsenföldön népirtás folyik, és a legfejlettebb országokat tömörító G7-csoport vezetői Putyin politikájának támogatása miatt "erkölcsi hullák".

Kaszparov szerint Putyin a túszdráma után mondott beszédében emlegetett rendteremtés ismerős azoknak, akik már éltek a szovjet időkben. Véleménye szerint az elnöki szónoklat úgy összegezhető, hogy Putyin szerint Oroszország még nem érett a demokráciára és vissza kéne térni a diktatúra módszereihez. Putyin terrorizmus elleni fellépése Kaszparov szerint azért is hiteltelen, mert a szovjet idők gyakorlatának megfelelően továbbra is támogatja Jasszer Arafatot is.

Terrorista házimozi

Nyilvánosságra került ugyanakkor egy, a túszejtők által a dráma első napján készített videófelvétel. Az NTV független televízióban bemutatott felvételeken álig fegyverzett, álarcos férfiak és egy feketébe öltözött, fejkendőt viselő terroristanő látszanak. A képeken több száz túsz és a padlón vérfoltok is láthatóak. A tévétársaság nem közölte, hogyan jutott a felvételekhez.

Világméretű harcot indítanának a terroristák ellen
A világ bármely részén lecsapna a terroristák bázisaira az orosz hadvezetés. Az amerikaihoz hasonló doktrínát Jurij Balujevszkij vezérkari főnök hirdette meg a NATO európai egyesített erőinek főparancsnokával folytatott tárgyalásai után. Elmondása szerint az orosz haderő "kész megelőző csapást mérni a terroristák bázisaira a világ bármely részén". Elmondása szerint ez nem jelent nukleáris csapást, a támadás eszközeit "a térségbeli helyzet fügvényében" választanák meg. (MTI)