Korlátozott Bush-gyalázás

2004.07.26. 10:43
A felszólalók szövegeinek cenzúrázásával próbálja megakadályozni John Kerry stábja, hogy Bush-gyalázó happeningé alakuljon át a demokraták jelöltállító gyűlése. Az elnökjelöltet választó ellenzéket tiltakozógyűlések sem fogják megzavarni, a főként békepárti tüntetőket egy mellékutcába rejtették el a biztosító hatóságok. A terrortámadásoktól tartva Bostont erőddé alakították át.
Valóságos erőddé alakították Bostont a biztonságiak a hétfőn kezdődő demokrata nemzeti Gyűlés (DNC) előtt. A csütörtökig tartó rendezvényen John Kerry hivatalosan is elnyeri a demokrata elnökjelöltséget, ezzel megkezdődik az amerikai elnökválasztási kampány hosszúra nyúló finise.

Szeptember 11-től tartanak

A jelöltállító gyűlés tökéletes célpontja lehet a terroristáknak - vélik az amerikai titkosszolgálatok, melyek egy a szeptember 11-hez hasonló terrortámadást sem tartanak elképzelhetetlennek. Ennek érdekében eddig még nem látott méretű biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. A sajtóakkreditációról beszámoló tudósítók több órás várakozásokról és bonyolult biztonsági procedúrákról írtak.

Sajtójelentések szerint a demokrata jelölőgyűlés helyszínének minden négyzetméterét álcaöltözetbe bújt mesterlövészek tartják szemmel. A környéken még az autópályák forgalmát is elterelték, a magasvasút megállóit titkosrendőrök tucatjai őrzik.

Tiltakozni csak elzártan, csendben

A biztonsági intézkedések a tiltakozókat is érintik, a főként békepárti tüntetéseket egy kétezer négyzetméteres területre korlátozták. A kijelölt övezet ugyan csak egy háztömbnyire van a gyűlés helyszínétől, a betonkordonok és a szögesdrótók miatt gyakorlatilag észrevehetetlenek lesznek a tüntetők.

Az elszigetelést biztonsági okokkal indokolták a hatóságok, a tiltakozó csoportok szerint azonban ezzel a szólásszabadság alkotmányos jogát sértik. A biztonsági intézkedések következtében egyidőben ezernél több tiltakozó nem tartózkodhat a tüntetőzónában - jelentette az AP.

Mértékkel gyaláznák Busht

A szólás szabadságát a drudgereport demokrata forrásokból származó értesülései szerint a jelölőgyűlésen is korlátoznák. Terry McAuliffe, a Demokrata Párt Nemzeti Bizottságának elnöke szerint legalábbis meg kéne akadályozni, hogy a gyűlés non-stop Bush-gyalázássá alakuljon át.

A drudgereport értesülései szerint a párt tulajdonképpeni elnöke (a nemzeti bizottságok az európai értelemben vett pártelnökségnek felelnek meg) a szervezőket az "értelmetlen" Bush-gyalázás megakadályozására szólította. "Mi nem vagyunk Michael Moore, arról is beszélnünk kell, amit pártolunk, nem csak amit elutasítunk" - utasította a szervezőket McAuliffe egy jólértesült forrás szerint.

Belső cenzúra

A pártvezér persze nem akarja óvni az elnököt. "Természetesen rá kell mutatnunk az elnök hibáira is". A drudgereport értesülései szerint a gyűlöletkampány megakadályozása érdekében Kerry stábja előzetesen az összes szónok beszédét áttekinti, egyedül Al Gore és Ted Kennedy, a két legprominensebb szónokok beszélhetnek cenzúrázatlanul.