Február közepén kezdődhet a háború

2003.01.22. 11:27
Az amerikaiak azonnal támadnak, amint százötvenezres haderő áll a rendelkezésükre - véli egy magasrangú orosz katonai vezető. Értesülései szerint a február közepén kezdődő háború egy hónapig tarthat. Kétséges azonban, hogy az ENSZ támogatását adja a háborúhoz. Nagy-Britannia azonban ennek hiányában is támadna.
Az orosz hadsereg vezérkarának információi szerint az Egyesült Államok és szövetségesei február második felében indítják meg a katonai műveleteket Irak ellen - jelentette az MTI. Irakra egyszerre mérnek majd csapásokat a levegőből, a tengerről és a szárazföldről, és egy hónapon belül be is fejeződhetnek a műveletek - mondta el az orosz katonai vezetés egyik névtelenül nyilatkozó magas rangú képviselője az Interfax orosz hírügynökségnek. Értesülései szerint az amerikaiak rögtön megkezdik a támadást, amint százötvenezer katonájuk lesz a Perzsa öböl térségében. Jelenleg mintegy százezer brit és amerikai katona tartózkodik a térségben.

Elutasíthatják a határozatot

Kattintson a nagyításhoz! Kérdéses azonban, hogy az ENSZ felhatalmazást ad-e a háborúhoz. Németország nem fogja támogatni az Irak elleni háborúról szóló ENSZ-határozatot - jelentette a BBC. Növekszik a franciák ellenállása is a háborúval szemben. Egyelőre semmi sem igazolta a háború szükségességét - mondta Dominique Villepin. A francia külügyminiszter nem zárta ki a biztonsági tanácsi (BT) vétó lehetőségét sem. A BT állandó tagjaként szintén vétójoggal rendelkező Kína és Oroszország is több időt adna a világszervezet fegyverzetellenőreinek a tömegpusztító fegyverek utáni iraki kutatásra.

Mivel Németország nem állandó tagja az ENSZ BT-nek, így nem is rendelkezik vétójoggal, de fenntartja magának a jogot a szavazástól való távolmaradásra. Ellenállása így még egy francia vétó elmaradása esetén is a határozat elutasítását eredményezheti. Kérdéses ugyanis, hogy meglesz-e a háború támogatásához a szükséges kilenc szavazat a tizenöt tagú testületben - írja a BBC.

A hadműveletekben kulcsszerepet játszó Törökország is aggodalmait fejezte ki. Mi több, csütörtökön Szíria, Egyiptom, Irán és Jordánia részvételével egyeztetést tartanak annak érdekében, hogy megelőzzék a háborút.

Folytatódó előkészületek

Ennek ellenére folytatódik a brit-amerikai csapatok telepítése a Perzsa-öbölbe. Az amerikaiak újabb két anyahajót irányítottak az öbölben tartózkodó két repülőgép-hordozójuk mellé, Nagy-Britannia is újabb csapatokat küld - írja a BBC. Nagy-Britannia emellett fenntartja magának a jogot a részvételre a katonai akcióban, az ENSZ támogatásának hiányában is - jelentette be Tony Blair.

Nyomásgyakorlás

Mivel a titkosszolgálatok újabb információkat szereztek az iraki tömegpusztító fegyverekről, fent kell tartani a diktatúrára nehezedő nyomást - jelentette ki egy parlamenti bizottság előtt a miniszterelnök.