Elutasították Malina Hedvig panaszát

2006.10.18. 11:57
A hatóság megtévesztésével vádolhatják meg Malina Hedviget, miután a nyitrai ügyészség elutasította a rendőrségi nyomozással szembeni panaszát. A szlovákiai magyar egyetemistát állítása szerint brutálisan megverték, mert magyarul beszélt. A hatóságok szerint mindez kitaláció.

Elutasította Malina Hedvig panaszát a nyitrai járási ügyészség. A szlovákiai magyar egyetemistalány azért emelt panaszt a rendőrség ellen, mert a hatóság szerint csak kitalálta, hogy durván bántalmazták.

Vérző sebek

Malina augusztus 25-én reggel véresen, ütésnyomokkal arcán és fején ment be a nyitrai Konstantin Egyetemre. Azt állította, két ismeretlen azért verte meg, mert magyarul beszélt. Blúzára magyarellenes feliratok voltak írva.


Nézze meg képeinket!

A lányt kórházba szállították, a látleletek friss bántalmazásra utaltak. A rendőrség nyomozni kezdett, de szeptember 12-én fordulat történt. Robert Fico miniszterelnök és Rabert Kalinák belügyminiszter közös sajtótájékoztatón minősítette kitalációnak Malina történetét.

Gyanús ellentmondások

A rendőrség kétségbe vonta Malina tanúvallomásának hitelességét - a lány által elmondottak tényleg ellentmondásosak voltak, védekezése szerint ez sokkos állapótának tudható be. A lánytól elrabolt, majd postán visszaküldött iratokkal kapcsolatban is kétségek merültek fel, mivel a levelet nem Nyitrán, hanem Malina szülőfalúja mellett adták postára, a borítékon pedig a lány nyálmintáját találták.

Malina és ügyvédje szerint ez azért történhetett, mert a lány maga ragasztotta vissza a bélyeget az előző nap kidobott borítékra, amikor azt a rendőrök bizonyítékként bekérték.

Malina hazugságvizsgálatot is vállalt volna igaza bizonyítására.

Nem nyilatkoznak

Az ügy politikai vetülete miatt ekkor mondott le Malina képviseletéről ügyvédje, Gál Gábor, aki a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának is a képviselője. A lány védelmét Roman Kvasnica vette át, aki ötven oldalas beadványban részletezte ellenvetéseit a rendőrség megállapításaival szemben.


Malina Hedvig

A panaszt az ügyészség elutasította. Mivel Kvasnica még nem kapta meg az ügyészség részletes indoklását, egyelőre nem kívánt reagálni a döntésre. Malina Hedvig szintén nem válaszolt az MTI megkeresésére. A lányt a hatóság megtévesztésével vádolhatják.