Irak teljes megszállását tervezi az Egyesült Államok

2003.02.23. 11:33
Az Egyesült Államok elutasítja, hogy az iraki ellenzékiek alakítsanak kormányt. Terveik szerint az országot a teljes amerikai megszállás alatt egy amerikai civil kormányzó irányítaná, munkáját 20-25 tagú iraki "konzultatív tanács" segítené. A tömegpusztító fegyvereket az amerikaiak biztosítanák.
Irak teljes megszállását és egy amerikai civil kormányzó kinevezését tervezi az Egyesült Államok a háború lezárását követően. Az egyelőre még meg nem nevezett politikus - feltehetően egy állami kormányzó, esetleg egy nagykövet - nevezné ki a "reprezentatív" iraki kormány tagjait - írja a Washington Post.

Azonnal javítanák az életkörülményeket

Az országot megszálló katonaságot a hadműveletek parancsnoka, Tommy Franks tábornok irányítaná. A tervek szerint az előrehaladó amerikai csapatok a megszállt területeken azonnal étel- és humanitárius segélyosztásba kezdenének, valamint megkezdenék a helyreállítási és újjáépítési munkákat is.

Az akció célja, hogy az iraki lakosság életminősége azonnal javuljon a háborút megelőző időszakhoz képest.

Német minta

A humanitárius akciót Jay Garner nyugalmazott vezérőrnagy vezetné, őt váltaná az amerikai polgári kormányzó - írja a Post. Az Egyesült Államok a rendezés keretében nem kívánja elismerni az iraki ellenzék átmeneti kormányát, inkább egy 20-25 tagú "konzultatív tanácsot" hozna létre.

Az iraki kormánytisztviselőket, a II. világháborút követően Németországban végrehajtott "nácitlanítás" mintájára átvizsgálnák, és eltávolítanák a kormányzó Baath párt tagjait.

Hasonló folyamat zajlana le az iraki hadsereg soraiban is, a katonákat az amerikaiak előbb hadifogolytáborokba szállítanák, melyek őrzését a Taszáron kiképzett irakiak biztosítanák. A tisztázott múltú katonák, például a magukat önként megadók ezután az új iraki hadseregben szolgálhatnának. Irak tömegpusztító fegyverkészleteit az amerikai hadsereg biztosítaná.

Öt évig is eltarthat

Az amerikai kormányzó munkáját segítő "konzultatív tanács" mellet egy szintén irakiakból álló bizottság felelne az igazságszolgáltatás megújításáért. Egy másik bizottság az alkotmány megszövegezésével foglalkozna.

A terv nem tartalmaz anyagi korlátokat, hiszen jelenleg még megállapíthatatlan, mekkora károkat okozhat a háború. A kormányzat nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, mennyi ideig tarthat Irak megszállása - írja a Post.

Marc Grossman külügyminiszter-helyettes két éves időtartamról beszélt a Kongresszusban, a napilapnak nyilatkozó Barry McCaffrey nyugalmazott tábornok, a terv egyik konzultánsa szerint azonban a béke megteremtése "akár öt évet is igénybe vehet".