Hatalmi válság Romániában

2004.12.16. 16:18
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség az eddig kormányzó szociáldemokratákkal és az ellenzéki Jog és Igazság pártszövetség képviselőivel is tárgyal a kormányalakításról. A legtöbb párt az előrehozott parlamenti választástól sem riadna vissza, a romániai magyar párt azonban ezt nem szeretné.
Adatokkal érvelt Adrian Nastase amellett, hogy az első forduló eredményeit tekintve egyértelműen pártját illeti a kormányalakítás joga. A szociáldemokraták bukaresti székházában csütörtökön kora délutánra időzítették a sajtótájékoztatót, pont akkorra, mikor az alkotmánybíróság Basescu mandátumát igazolta, írja a kolozsvári Transindex.

Párhuzamosan tárgyalnak

Romániában hatalmi válságot okozott, hogy az ellenzéki Jog és Igazság (DA) pártszövetség jelöltje, Traian Basescu győzelmével megakadtak a koalíciós tárgyalások a parlamenti választásokat megnyerő kormánypártok között, a szociáldemokratákkal (PSD) választási koalíciót kötő Humanista Párt (PUR) jelezte, hogy akár a DA-val is hajlandó kormányozni.

Párhuzamosan folytat tárgyalásokat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egy parlamenti többséget élvező kormánykoalíció kialakításáról mind a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Román Humanista Pártból (PUR) álló szövetséggel, mind a liberális-demokrata DA szövetséggel, derült ki az RMDSZ bukaresti elnöki hivatalában lezajlott szerdai tanácskozás-sorozatból.

Az aktus elmaradt

A szövetség Operatív Tanácsának ülésén megjelent Viorel Hrebenciuc, a PSD egyik alelnöke. A PSD előzőleg bejelentette, hogy a magyarok érdekvédelmi szövetségével aláírnak délután egy koalíciós megállapodást, ez az aktus elmaradt, mert az RMDSZ a liberális-demokrata szövetséggel is tárgyal.

A kolozsvári Transindex Markó Béla RMDSZ-elnökre hivatkozva írja, hogy az RMDSZ tárgyal az elnökválasztást megnyerő Basescuval és a D.A. szövetség többi képviselőjével. Az előrehozott választással kapcsolatban Markó azt nyilatkozta: "Mindenki előrehozott választásokkal fenyegetőzik. Az RMDSZ ezt nem akarja." Több RMDSZ-es politikus ugyanakkor úgy gondolja, hogy nem tartható fenn a koalíció a "korrupt" szociáldemokratákkal.