Két magyar is próbálkozik a női NBA-ben

2005.05.20. 11:46
Szombaton rajtol el az észak-amerikai női profi kosárlabda-bajnokság (WNBA) kilencedik idénye, amelynek Iványi Dalma és Ujhelyi Petra révén két magyar játékosa is lesz.
Harmadszor próbál szerencsét a tengerentúlon, az észak-amerikai női profi kosárlabda-bajnokságban Iványi Dalma, az NB I-ben címvédő MiZo-Pécsi VSK kapitánya, akit a héten az évad legjobbjának választottak. A magyar irányító ezúttal a San Antonio Silver Stars színeiben szerepel, de természetesen csak a Sopron elleni bajnoki finálé után csatlakozik társaihoz.

Ujhelyi már bajnok is volt

A tavalyi év második legjobb európai kosarasává választott irányító korábban a jogelőd Utah Starzzban, majd 2003-ban a Phoenix Mercuryban szerepelt, de utóbb mellőzöttsége miatt csakhamar hazatért.

Nem egyedüli magyar lesz a WNBA-ben Iványi, csatlakozik hozzá Ujhelyi Petra, a Szeged vezetőedzőjének, Ujhelyi Gábornak a lánya. A jelenlegi szezont az izraeli Ramat Hasharonnál töltötte, majd a Minnesota Lynxnél "nyaral". A válogatott center sem először próbálkozik a tengerentúlon, két éve tagja volt a bajnok Detroit Shock keretének is.

További "ismerősök"

A Los Angeles Sparksban lép pályára az ősztől az MKB-Euroleasing Sopront erősítő Nikki Teasley, míg a korábban Magyarországon légióskodó kosarasok közül az ex-pécsi Chantelle Anderson, Marija Sztyepanova, Slobodanka Tuvics, a volt soproni Tully Bevilaqua, Okszana Zakaljuzsnaja vagy a BSE-ben is megfordult Wendy Palmer neve csenghet ismerősen.

A mezőny és a győztesek
Az idei mezőny:
Charlotte Sting, Chicago WNBA, Connecticut Sun, Detroit Shock, Houston Comets, Indiana Fever, Los Angeles Sparks, Minnesota Lynx, New York Liberty, Phoenix Mercury, Sacramento Monarchs, San Antonio Silver Stars, Seattle Storm (címvédő), Washington Mystics

Az eddigi győztesek:
1997: Houston Comets
1998: Houston Comets
1999: Houston Comets
2000: Houston Comets
2001: Los Angeles Sparks
2002: Los Angeles Sparks
2003: Detroit Shock
2004: Seattle Storm