Büntetőkkel nyert, vb-második a hokiválogatott

2007.04.21. 23:32
A második helyen záró magyar jégkorong-válogatott büntetőkkel nyert a japán csapat ellen a ljubljanai divízió I-es világbajnokság zárónapján.

Az már korábban eldőlt, hogy a magyarok - beállítva 2002-es helyezési csúcsukat - a második helyen zárnak a ljubljanai Divízió I-es világbajnokságon, de a játékosok ezzel együtt győzelemmel akartak búcsúzni a tornától. Az évek óta vágyott cél, a feljutás az A-csoportba a házigazda és az élvonalba felkerülő Szlovénok elleni 1-5-re elveszített meccsen ment el.

Nem hozott nagy iramot az első harmad, a magyarok csak a 8. percben lőttek először kapura, igaz, emberelőnyben kis híján összejött a vezetést. A 13. percben Sille adta el a korongot, és Jule majdnem betalált, Budai azonban szépen mentett a szólónál.

A második harmad elején gyorsan kihasználta létszámfölényes ziccerét Pat Cortina együttese, Horváth távoli lövése nyomán talált a korong utat a ketrecbe. A japánok nem hagyták annyiban, két emberelőnyt ők is gólra váltottak, előbb Ucsijama, majd Iimura elé pattant szerencsésen a pakk.

A folytatásban komoly támadásokat vezetett a magyar gárda, így hamar egyenlített: Tokaji kísérleténél két japán játékoson irányt váltva ment be a korong. Egy perc múlva rosszul cserélt a Cortina-alakulat, ezt Nisivaki használta ki könyörtelenül. Gyorsan jött azonban a válasz: Ladányi bődületes nagy gólt ragasztott a jobb felső sarokba.

A rendes játékidőben már nem esett újabb találat, következett a hirtelen halál, amelyben emberhátrányban Budai háromszor is bravúrral hárított, majd a szétlövésben 2-1-re voltak jobbak Palkovicsék a japánoknál.

Szombaton az is eldőlt, hogy a soraiban több erdélyi magyar játékost is tudó Románia kiesett a hoki második vonalából.

Divízió I-es jégkorong-világbajnokság, Ljubljana, 5. forduló

Magyarország-Japán 4-3 (0-0, 1-2, 2-1, 0-0), szétlövéssel
gól: Horváth (23.), Tokaji (44.), Ladányi (46.), illetve Ucsijama (30.), Iimura (35.), Nisivaki (45.)
A büntetőpárharcban a magyar csapat volt a jobb 2-1-re.
Nagy-Britannia - Románia 6-1 (1-0, 4-1, 1-0)