Talmácsi nyert Misanóban, riválisai kiestek

2008.08.31. 11:45 Módosítva: 2008.08.31. 12:49
Majdnem elesett, de javított, és végül simán győzött a San Marinó-i Nagydíjon a világbajnok, aki sikerével a vb 3. helyére és 39 pontra került a címvédéstől.

Nem rajtolt jól, az első kanyarban második, de a következőben már első volt Talmácsi Gábor a San Marinó-i motoros nagydíjon. Csak Bradley Smith tudta vele tartani a lépést, tíz kör alatt bő hét másodperces előnyt szereztek az élen.

A magyar szűk egy másodperccel vezetett, az angolt már csak a célegyenesben láthatta a Bradl, Corsi, Di Meglio üldözőhármas.
Az apriliás tökéletesen futott, közel féltávhoz biztosan, igaz csupán hét tizeddel haladt Smith előtt. A 11. Körben viszont egy balkanyart elrontott,lecsúszott az ívről, majdnem elesett, így a brit simán elment mellette.

Nagy hátrányba nem került a világbajnok, hamar fölvette apriliás márkatársa tempóját, alig két kör alatt simán fölért mögéje. Egymás után futotta a leggyorsabb köröket, szinte letolta a pályáról tinédzser ellenfelét.

A vb-t vezető Di Meglio a harmadik helyről kilenc körrel a vége előtt kicsúszott, pillanatokkal az előtt, hogy Talmácsi visszelőzte Smith-t. Nem telt el egy újabb forduló, Talmácsi másik vb-riválisa, Stefan Bradl is kiállt műszaki hibával. Joan Olive és Simone Corsi maradtak harcban a dobogóért.

Talmácsi az élen elhúzott Smith-től,egy másodperc fölé, majd még tovább növelte a különbséget. Öt körrel a vége előtt már csak motorja állíthatta volna meg, de az Aprilia remekül ment, így a magyar versenyző Hollandia után megnyerte idei második nagydíját, mintegy három másodperces előnnyel. A harmadik Simone Corsi lett, miután Joan Olive az utolsó körben elesett.

125 futamán szerzett nyolcadik sikerével 25 pontot hozott Mike Di Meglión, az összetettben 39 egységgel van lemaradva. A franciának 186, a címvédőnek a 3. helyen 147 pontja van öt GP-vel a vége előtt.

"Nagyon nagyon boldog vagyok. Olaszországban különösen értékes a győzelem, s most újra sikerült. Azt hiszem sikerült találnunk egy olyan erőt, az új geometriát, amit remélem a következő versenyekre is át lehet vinni" - mondta az MTI-nek Talmácsi Gábor. "A motor az egész hétvégén remekül ment. A futam közepén elkövettem egy kisebb hibát, rosszul váltottam, kissé meg is csúsztam, de sikerült megoldani a helyzetet."

San Marinoi Nagydíj, a világbajnokság 13. futama

Végeredmény: 1. Talmácsi Gábor (Aprilia, Bancaja Aspar Team) 40:03.679, 2. Bradley Smith (Aprilia, Polaris World) 40:09.081, 3. Simone Corsi (Aprilia, Jack&Jones WRB) 40:18.067, 4. Marc Marquez (KTM, Repsol KTM) 40:20.737, 5. Nicolas Terol (Aprilia, Jack&Jones WRB) 40:21.000, 6. Andrea Iannone (Aprilia, I.C. Team) 40:21.161.

A világbajnokság állása: 1. Mike Di Meglio (francia, Ajo Motorsport) 186, 2. Simone Corsi (olasz, Jack&Jones WRB) 158, 3. Talmácsi Gábor (magyar, Bancaja Aspar Team) 147, 4. Stefan Bradl (német, Grizzly Gas Kiefer Racing) 126, 5. Joan Olive (spanyol, Belson Derbi) 114, 6. Nicolas Terol (spanyol, Jack&Jones WRB) 113, 7. Bradley Smith (brit, Polaris World) 109, 8. Sandro Cortese (német, Emmi-Caffe Latte) 86.