Éjjel eldől, kik az amerikai futball istenei

2009.02.01. 18:00 Módosítva: 2015.05.21. 02:04
Vasárnap éjszaka lesz európai idő szerint a Tampa Bay Buccaneers stadionjában a 43. Super Bowl, az amerikaifoci-liga döntője. A szokások szerint 400 millió néző várja, hogy eldőljön, az Arizona Cardinals vagy a Pittsburgh Steelers nyeri a meccset.

Utolsó Super Bowl-beharangozó cikkünkben elsősorban okoskodni fogunk, például olyan adatok alapján, hogy az elmúlt 42 alkalomból 22-szer irányítót választottak a mérkőzés legjobbjának (MVP), így feltehetőleg a Kurt Warner és Ben Roethlisberger közti különbség fog dönteni. Vagy a futók, akik 7 alkalommal kapták az elismerést.

Múltkori cikkünkben hosszan beszámoltunk arról, milyen pályája van Kurt Warnernek, az Arizona irányítójának, aki már többször volt a liga legjobbja, egyszer pedig a Super Bowlé is.

Warner életében nem mozgott ki a zsebből, amit a támadófala létrehoz neki minden játékban, így tőle futást akkor sem várnánk, ha nem 37 éves lenne. Elsősorban passzokat szeretnénk látni tőle, és nemcsak a remek statisztikája miatt (30 TD, 4583 yard), hanem a két Pro Bowl-os elkapója, Fitzgerald és Boldin miatt is.

Előbbi 96 elkapásnál és 1431 yardnál tart (12 TD), utóbbi 89 elkapással 1038 yardot és 11 TD-t hozott. Az Arizona az egész alapszakaszban passzolt, viszont a rájátszásra előkaparták Edgarin Jamest, aki remek formában rohangál, így ki tudja segíteni a társait.

A Super Bowlt nyerő Big Ben idén 17 TD-t szorgoskodott össze, bár nála elsősorban arra kell figyelni, hogy ne adjon el sok labdát, mert hajlamos rá. Idén 15-ször passzolt az ellenfélhez, és mivel kevesebb yardot ér el a támadósora, ezért nem hozhatja magukat ilyen helyzetben, ráadásul a QB nem túl jó átlaga (80.1) is azt mutatja, hogy nem biztos passzoló.

Összehasonlításképpen: Warner 30 TD mellé adott el 14 labdát, viszont 96.9-es az átlaga, ami az egyik legjobb a ligában.

Defense-defense

A Super Bowl hagyományosan annak a csapatnak kedvez, amelyik jobban védekezik, ezért a hatalmas esélyes a Pittsburgh Steelers. A két védelem között nagy különbség van: a Steelers meccsenként 13 ponttal kevesebbet engedélyezett ellenfeleinek, viszont 5-tel kevesebbett is szerzett, míg az Arizona átlagosan ugyanannyi pontot szerzett, amennyit kapott.


Fent megjegyeztük, hogy elsősorban az Arizona passzjátékára kell készülnie a Steelersnek, mert előbbi meccsenként 292,1 yardot szerez meccsenként így, viszont utóbbi védelme csak 156,9 yardot engedett, úgyhogy aki itt fejlődni tud, az nyerhet. A futásban a Steelers védelme egyszerűen verhetetlen, mindössze 80 yardot engedtek mérkőésenként, így ha itt Jamesék ki tudnak találni valamit, akkor értékes pontokat szerezhetnek.

A Steelers akkor nyerhet, ha Kurt Warner minél kevesebb időt tölt a pályán, és közben a támadósor pontokat tud elérni a kedvezőbb mezőnyhelyzetekből. Sok futással és kevés kockáztatással nyerhetnek. Az Arizonának szüksége van egy biztonságos futójátékra, hogy utána lehessen erőltetni a remek passzjátékukat.