A Tóth-csapat nyerte az Olasz Nagydíjat

2009.05.31. 15:16
A Team Tóth pilótája, Mattia Pasini győzött Mugellóban a 250 kcm-esek versenyében, Tóth Imre 15., pontszerző helyen ért célba. A Talmácsi Gábor helyén versenyző Németh Balázs élete első futamán 16. lett.

Esős időben Alvaro Bautista rajtolhatott az élről, de a startot Marco Simoncelli kapta el a legjobban. A harmadik körben Mattia Pasini feljött a 2. helyre, Tóth Imre a 16., Németh Balázs pedig a 21. helyen motorozott.

Hiába vezetett már hat másodperccel is Simoncelli, Bautista feljött rá, megelőzve Pasinit, az Asparos körről-körre gyorsult. Bautista utolérte Simoncellit és kettejük párharcának az lett a vége, hogy kisodródtak a kavicságyra, amit Pasini használt ki és az élre állt.

Simoncellinek gyorsabb volt a motorja és szép lassan befogta Pasinit. Az utolsó körben egymást váltogatták az élen, a végét Pasini bírta jobban idegekkel és alig több, mint két századmásodperccel megverte a Metis Gilera pilótáját.

A Team Tóth pilótája, Mattia Pasini karrierje 10., a 250-es kategóriában a második győzelmét aratta. Idén egy harmadik helye volt, legutóbb 2008-ban, a katari futamot nyerte meg. A Tóth-csapat hét motorsportban töltött év után nyert futamot, Tóth Imre megint pontszerző helyen végzett, a 15. helyéért egy pont jár.

Jó eredményt produkált Németh Balázs is, aki élete első versenyén futott, végül Tóth mögött, a 16. helyen végzett, megelőzte többek között a spanyol Alex Ponst.

A Talmácsi motorjára szerződtetett Németh a 22. helyről kezdhette a futamot, rossz rajt után fel tudott zárkózni, az utolsó három körben a tizennyolcadikról a tizenhatodik helyre lépett előre, újonc létére megbirkózott a nehéz körülményekkel, a szakadó esővel, a számára új pályával és motorral.

„Nem sikerült jól a rajtom, bár edzéseken próbáltam pár rajtot, de még nem sikerült teljesen hozzászoknom a motorhoz, mert ezzel máshogy kell rajtolni, mint a négyüteműekkel. Hamar felzárkóztam egy csoportra, tulajdonképpen végig együtt mentünk és előzgettük egymást. Az utolsó három körben sikerült utolérnem az előttem lévő két pilótát, és végül meg is tudtam előzni őket, így a 16. helyen futottam be. Végig szoktam a motort, és úgy érzem, hogy a végére sikerült összebarátkoznom vele.”

A 125 kcm-ben egy első és egy harmadik helyet szerzett a Bancaja Aspar Team. A versenyt Bradley Smith nyerte éppen csak megelőzve Nicolas Terolt, a Jack&Jones pilótáját, a két versenyző között csak két tized másodperc volt. Majdnem hét másodperccel lemaradva a másik Aspar-versenyző, Julian Simon ért célba a 3. helyen. Smith a jerezi után idei második futamgyőzelmét aratta. A világbajnoki pontversenyben Simon vezet, Smith a második, Iannone a harmadik.

Valentino Rossi hét év után kapott ki Mugellóban, a MotoGP-ben az Olasz Nagydíjat az ausztrál Casey Stoner nyerte. A futamban a második helyen Jorge Lorenzo, a harmadikon Rossi végzett. Stoner idén másodszor nyert és átvette a vezetést a vb pontversenyében. Pedrosa hatalmasat bukott, végül hordágyon vitték el.

Olasz Nagydíj, Mugello, 250 kcm végeredménye:

1 Mattia Pasini (olasz, Team Toth Aprilia) 45,38.391

2 Marco Simoncelli (olasz, Metis Gilera) 45,38.508

3 Alvaro Bautista (spanyol, Mapfre Aspar Team) 45,39.684

4 Thomas Lüthi (svájci, Emmi-Caffe Latte) 46,02.948

5 Hector Barbera (spanyol, Pepe World Team) 46,05.405

6 Hirohi Aojama (japán, Scot Racing Team) 46,08.428

15 Tóth Imre (magyar, Team Toth Aprilia) 47,08.788

16 Német Balázs (magyar, Balatonring Team) +1 kör

A vb-pontverseny állása 16-ból 5 futam után: 1. Alvaro Bautista (spanyol, Aprilia) 83 pont, 2. Aojama Hirosi (japán, Honda) 76, 3. Marco Simoncelli 61