Caster Semenya versenyezhet a nők között

2010.07.06. 17:29
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) közel egyépves vizsgálata után kedden megadta az engedélyt Caster Semenyának, a női 800 méteres síkfutás szabadtéri világbajnokának a versenyzésre.

A fiatal középtávfutó a tavalyi vb óta nem indulhatott, mert férfias külseje és mély hangja miatt felmerült a gyanú, hogy hermafrodita, így a nemzetközi szövetség 2009. augusztus 19-én elvégeztette a nemi vizsgálatot.

Az IAAF egészen mostanáig nem tudott dönteni az ügyben, egy ausztrál lap azt írta, Semanya valóban hermafrodita, így egyre nagyobb botrány lett az esetből.

Semenya tartotta magát a nemzetközi, illetve hazája szövetségének kéréséhez, és várt, ám az elmúlt hónapokban többször jelezte, hogy jogtalannak és megalázónak tartja a nemzetközi szövetség akcióját, és perelni akar.

„Az IAAF elfogadta az orvosi szakértőkből álló testület megállapításait, így azonnali hatállyal újra versenyezhet” - áll a szövetség kedden kiadott közleményében. Az orvosi jelentés viszont bizalmas, nem fogják nyilvánosságra hozni, azt pedig nem tudni biztosan, esetleg megműtötték-e a bajnoknőt az elmúlt tíz hónapban.

A dél-afrikai atléta tavaly a berlini vb előtt mindössze három héttel tűnt fel, majd egészen kiváló, 1:56.72 perces idővel nyerte meg a női 800-at.

A 19 éves Semenya a július 19-én kezdődő junior-világbajnokságon térhet vissza, bár edzője szerint nincs formában.