Magyar rodeósok Európa legjobbjai

2010.11.06. 10:11
Szinte mindent megnyertek a rodeósok az Európa-bajnokságnak számító vogherai verseny utolsó fordulójában. Lovon és bikán is aranyérmesek lettek, győztek a csapatversenyben is.

Az öt fordulóból álló versenysorozat október 16-17-én rendezett nagydöntőjén nem a magyar rodeósok voltak az esélyesek, de ők szerezték meg a legtöbb első helyet.

Az olaszországi versenyen csak meghívásos alapon lehetett részt venni, a szervező Charly Beyssier csak a legjobbakat akarta a mezőnyben tudni. A magyarokkal már régóta jóban van a 15 évig amerikai profi versenyeken is induló Beyssier. Segíti a versenyeztetésüket, de Magyarországon is tartott már tréninget nekik.

Csupán egy kikötése volt, minden rodeósnak legalább két számban kell indulnia. A magyarok szinte csak bikán versenyeztek addig. “Tanulni mentünk igazából, lóra nem akartunk, ülni de muszáj volt” - mondta a Magyar Rodeo és Western SE vezetője, Katona Szabolcs. Meglepetésükre a kényszerűségből bevállalt lovasszámokban is sikeresek lettek: Lakatos Dávid a bareback, nyereg nélküli számban győzött, Kovács Ákos a negyedik lett.

A klasszikus, bikás számot Bige Botond nyerte, noha az első menet után még a lovas számban vezetett, és bikán csak a második volt. A sorsoláskor mumus bikát kapott. Greycatet április óta nem ülte ki senki. Botondnak jó taktikával sikerült: “Tudtam, hogy képtelenség megmaradni a hátán, ha csak egyensúlyozni próbálok a pörgős bikán. Ezért elkezdtem az egyik oldalról rugdosni, hogy egy irányba forogjon.”

Az utolsó menet előtt Botond mentáltréninggel készült. Elvonult egy csendes sarokba, lepörgette maga előtt a legjobb meneteit, hogy mikor, hogyan egyensúlyozott. A mozdulatokat aztán összhangba próbálta hozni a videófelvételeken már kielemzett bikával. A ráhangolódás jól sikerült, de könnyen elúszhatott volna minden: egy pillanatra kiesett a ritmusból, mert a karám késve nyílt ki, így a bika is csak később, ráadásul farral előre robbant ki a boxból. Így is sikerült megfognia Greycatet, kiülte a 8 másodpercet. (Ha sikerül, a pontozóbírók döntenek, az állat élénkségét, irányíthatóságát, a lovas technikáját értékelik. A döntőn két menetet kellett a versenyzőknek teljesíteni.)

Botond lovaskaszkadőrként is dolgozik, mégis nehéz volt elfogadtatnia családjával, hogy bikákon lovagol. Orvos édesanyja az első versenyeit végigzokogta a félelemtől: “Ma már ő legnagyobb szurkolóm, és azért is jön, mert ha megsérülnék, nem hagyná, hogy kókler doktorok kezébe kerüljek.”

Bige a bikarodeó megnyerése mellett a lovasrodeó nyerges (saddle bronc) számában is a dobogóra állhatott, második lett. Az összetett egyéniben Lakatos Dávid második, Bige Botond harmadik helyen végzett, ezzel a magyarok a csapatversenyt is megnyerték. A záróforduló előtt még a legjobbaknak tartott belgák vezettek, de a két magyar egyéni győzelem és a döntő duplapontozása megfordította az állást.

A magyar eredmény azért is értékes, mert élesben csak kevés lehetőségük van edzeni. Havonta egy-két alkalommal tudnak biztonságosan bikára ülni, rodeóbohócok nélkül ugyanis kész öngyilkosság a karámba menni. A riderek úgy tartják, a bika onnantól veszélyes, hogy elhagyod a hátát. A ledobott lovasok sokszor azt sem tudják, hol vannak, hihetelenül fontos, hogy a rodeóbohóc akár testével is megakadályozza, hogy a bika felöklelje a földre került lovasokat.

Az Európa-bajnoki versenysorozaton jövöre is részt vesznek a magyarok, akkor már hét fordulóra kell kiutazniuk, hogy esélyük lehessen megvédeni a címüket. Jövőre már a lovas számokra is készülnek, Vogherában már beszerezték az ehhez szükséges felszerelést.