Magyar borász keresi Rakonczayt

2012.02.22. 11:09 Módosítva: 2012.02.22. 11:55

Mint azt korábban az Index is megírta, egy magyar vitorlás azon az útvonalon fog átkelni az Atlanti-óceánon, amerre Rakonczay Gábor is tartózkodhat. Az Elisabeth nevű hajó fedélzetén Szeremley Huba borász, fia, Koppány, és Fináczy László többszörös ifjúsági és magyar bajnok vitorlás próbál majd kapcsolatot létesíteni a kenussal.

"Nagyjából ugyanazon az útvonalon haladunk, mint ő. A nyílt vízen még a lehetetlen is lehetséges, feladni nem szabad. Megteszünk mindent, ami tőlünk telik" - mondta a Blikknek a borász. Hajójuk jelenleg a Kanári-szigeteken van, ha minden jól megy, pár napon belül indulnak. A tervek szerint a jövő hét közepére érhetik el azt a térséget, ahol Rakonczay Gábor lehet. Naponta körülbelul 160-240 km-t tudnak majd megtenni.

"Nem várom, hogy egyik pillanatról a másikra megtalálják. A többméteres hullámok kitakarhatják a kenut, ezért már egy kilométeres távolságról is nehéz észrevenni. Valószínűbbnek tűnik, hogy Gábor látja meg a vitorlást, és lövi ki a jelzőrakétáját" - mondta Rakonczay Viktória, a kenus felesége.

Rakonczay Gábor december 21-én indult el a portugáliai Lagosból, hogy kenuval átevezze az Atlanti-óceánt. Kenuja kétszer is felborult a rossz időben, műszerei elázhattak, bepárásodhattak, így itthonról irányító felesége nem tud vele kapcsolatot létesíteni. Az Óceánátevező Szövetség is keresteti, de a számítások szerint jelenleg nincs hajóútvonal közelében, EPIRB-bója hiányában pedig akkor sem tudna vészjelzést leadni, ha akarna. Február 7-e óta nincs hír róla.