Klub annyi pénzt nem bukott, mint a City

2012.05.28. 17:26

A Premier League 2010/11-es idényét mindössze öt csapat zárta pozitív mérleggel, a többiek összesen 361 millió fontos veszteséget könyveltek el, mindezt annak ellenére, hogy összesített bevételeik 2.3 milliárd fontra rúgtak, ami természetesen rekordnak számít. A legnagyobbat az újdonsült bajnok Manchester City bukta 197 millió fonttal, ami abszolút rekord a futballtörténelemben.

Mansour bin Zayed Al Nahyan
Mansour bin Zayed Al Nahyan
Fotó: Paul Ellis

A Premier League csapatainak tavalyi, lezárt évre vonatkozó pénzügyi eredményeit a Guardian elemezte részletesen. Ezek szerint a Manchester City 197 milliós vesztesége mögött jócskán lemaradva a Chelsea következik 68 millióval, majd a Liverpool a maga mínusz 49 milliójával, ami sokkal több is lehetett volna, ha a klub a játékoseladásokból nem tesz szert  43 millió fontnyi bevételre.

Mansour bin Zayed Al Nahyan sejk, a Manchester City Abu Dzabi-beli tulajdonosa persze azzal vigasztalhatja magát, hogy a tavalyi rekordveszteség pár hete bajnoki címet ért, míg a Liverpool tulajdonosainak csak egy Ligakupa és az EL-indulás maradt, ami ugye hideg vízre sem nagyon elég, legalábbis ezen a szinten. Roman Abramovics az elmúlt kilenc évben egymilliárd fontot is meghaladó összeget költött a Chelsea-re, nem sokkal többet, mint a City tulajdonosai négy év alatt.

Az egymilliárdos klub

Mansour bin Zayed al Nahyan sejk 2008. szeptember 1-jén vette át a Manchester City-t az előző tulajdonostól. Thaksin Shinawatra majdnem csődbe vitte a klubot, amiben az Abu Dzabi-beli olajmilliárdos sejk 210 millió fontért vásárolt többségi tulajdont.

Az elmúlt négy évben a tulaj 433 millió fontot játékosvásárlásra, további 360 milliót pedig bérekre költött el, ezzel egymilliárd fontnál is többet költve a kisebbik manchesteri klubra. Ha csak a játékosvásárlásra költött összeget nézzük, az majdnem kétszer annyi, mint amennyit Sir Alex Ferguson 25 év alatt áldozott ugyanerre a célra a Unitednél.

Premier League 2010/11

A húszcsapatos Premier Legue összesen 2,3 milliárd fontos összesített bevételt termelt, aminek nagy része a tévés jogok eladásából származik - a liga csapatai a 2010-13 között esedékes meccsek sugárzási jogait 1,5 milliárd fontért értékesítették. A csapatok ugyanennyit költöttek viszont a fizetésekre, ami meglehetősen magas. A legjobban a Chelsea-nél lehet keresni, ők 190 milliós bérköltséggel számolnak, de nem panaszkodhatnak a Manchester City (174 millió) és a Manchester United (153 millió) futballistái sem. Ezen a listán utolsó helyen a Blackpool szerénykedik 25 millió fonttal. A mellékelt ábrán a klubok pénzforgalmát (turnover) vetik össze a bérköltséggel (wage bill).

A legjobban kereső klub a Newcastle United volt, de 33 millió fontos hasznukat tulajdonképpen Andy Carroll eladásának köszönhetik, akit 35 millióért sikerült elpasszolni a Liverpoolnak. A bajnoki címről szó szerint az utolsó másodpercben lemaradó Manchester United még úgy is keresett 12 millió fontot, hogy csak a bankkölcsönökre 50 milliós kamatot kellett fizetniük egy év alatt.

A Premier League igazgatója egyelőre vonakodik bevezetni azt a szabályt, ami egyfajta financiális fair play-ként szolgálna, és arra késztetné a klubokat, hogy legalább nullszaldósra kihozzák magukat ez idény végére - ez a rendszer az UEFA által rendezett versenysorozatok (BL, EL, stb.) esetében már viszont működik, így a négy angol BL-induló tulajdonosai közül háromnak (Arsenal, Manchester United, Manchester City és Chelsea) és az EL-indulóknak igencsak igyekezniük kell feltölteni a kasszát.

Sergio AgueroMan city

Ami a jövőt illeti, a Chelsea BL-győzelme furcsamód kisebb anyagi érvágást jelent a másik három angol BL-indulónak. Az UEFA minden évben egy meghatározott összeget fizet a tévéközvetítések bevételéből a résztvevő országoknak illetve azok klubjainak. Az egyes kluboknak járó összeg mértékét az ország UEFA-koefficiense határozza meg, ebből a bajnoki tabellán elfoglalt pozíciójuknak megfelelően részesülnek a klubok. Az angolok 30 millió fontot kapnak a 2012-13-as idényre. Alapesetben a bajnok Manchester City 40 százalékos részesedést, azaz kb. 12 millió fontot, a második United 30 százalékot (9 millió), a harmadik Arsenal a húsz százalékkal járó 6 milliót, a negyedik helyezett klub (ami a Tottenham lett volna) pedig hárommillió fontot kapott volna.

Fotó: Paul Ellis

Igen ám, de a bajnokságban csak hatodik Chelsea megnyerte a BL-t, így címvédőként indulhat, ezért újra kellett számolni a tévés jogdíjakból származó összegeket. A bajnok City és a Chlesea 30-30 százalékot kap a kalapból (9-9 millió font), a United 25 százalékot (7,5 millió), az Arsenal pedig 15 százalékot (4,5 millió). Ahhoz képest persze, hogy a kieséses szakaszba jutó csapatok akár 20-25 millió fontos bevételhez is juthatnak a BL-ben, ez a mínusz aprópénznek számít.