Ennél szebb vereségünk sosem volt

2012.04.08. 18:55
A tartalékos válogatott sokáig vezetett Svédországban, a végére elfáradt, három góllal kikapott.

A magyar valamint és a svéd férfi kézilabda-válogatott is már olimpiai résztvevőként lépett pályára a göteborgi selejtező torna utolsó napján, ennek megfelelően a játékosok kedélyesen, egymással beszélgetve melegítettek be. Mocsai Lajos kapitány a teljes kezdősorát lecserélve küldte harcba csapatát, és megadta a lehetőséget azoknak, akik eddig egyáltalán nem, vagy csak keveset játszottak.

Veszprémi játékos nem is volt bent támadásban: három szegedi (Lékai, Ancsin, Vadkerti) mellett két csurgói (Katzirz és Szöllősi) és a tatabányai Harsányi próbálta átjátszani a magas svéd falat.

A frissen bekerült Vadkerti Attiláé volt az első gól, a második pedig Lékai Mátéé. A svédek öt percig gólt sem dobtak, mert a falunk hatékonyan mozgott, és Mikler is a helyén volt.

Ancsin kiállítása után a kieli Andersson szerezte az első hazai találatot, erre Harsányi válaszolt lehetetlen szögből. Tíz perc után 4-2-re vezettünk, rengeteg hibával játszott mindkét csapat, eleinte a gyakorló és kísérletező hangulat uralkodott. Emberelőnybe kerültünk, de két gólt kaptunk belőle, így 4-4 lett a negyedóra végére, Mocsai pedig időt kért.

5-5-nél a barcelonai Jernemyrt kiállították, majd szövegért még két percet kapott. A zsűrinek viszont ezt nem sikerült feldolgoznia – hetes számú magyar játékos nem volt, de a táblán nyolc perc büntetést kapott -, így Harsányi hetese előtt három percig állt a játék. A szélsőt nem zavarta meg a kényszerszünet, bevágta a büntetőt. Vadkerti a szélről duplával növelte az előnyt (8-5), Olsson kikérte idejét.

Vadkerti lerohanása már négygólos előnyt jelentett, erre Zachirsson válaszolt. Vadkerti 10-6-módosított, utána kaptunk két gólt, Harsányi ha hetesből nem is, a kipattanóból pontos volt. A félidőre is maradt az előnyünkből (12-11), mert a dudaszó pillanatában lőtt svéd gólt érvénytelenítették a francia játékvezetők.

A fordulás után 16-14-re megléptünk, a svédeknél visszaállt Andersson, a 46. percben az ő átlövéseivel lett egyenlő (18-18). Utána Harsányi a szélről, Szöllősi pedig - pazar mozdulattal – beállóból volt eredményes. A két gól egy perc alatt elment, egy jóindulatú hetesből Harsányi visszaszerezte a vezetést, Petersen egyenlített. (21-21). Az 53. percben vezettek először a svédek, utána már nem is engedték ki a kezükből a vezetést. A vége 26-23 lett.

Svédország első helyen jutott ki Londonba, és a sorsolást a második kalapból várja, míg a magyar válogatott a harmadikba került. A nagy reményekkel, és négyezer szurkolóval érkező Macedónia pont nélkül maradt, mert Brazíliától is kikapott.

"Sportszerű, korrekt, nagy iramú és jó tempójú mérkőzést játszottunk, amit túlzottan nem szabad értékelni. Nem szeretek veszíteni, de így azért könnyebb volt. Két boldog csapatot láthattunk, külön stratégiával nem készültünk erre a meccsre. A londoni felkészülésünk ezzel a meccsel kezdődött. A meccs jó tempójú és sportszerű volt. A végjátékot sikeresebben vívták meg a svédek, és ezért nekünk kell gratulálnunk nekik. Most azok kaptak lehetőséget, akik az elmúlt napokban kevesebbet játszottak, és szerettem volna információt szerezni róluk, kikre számíthatok az olimpián, hiszen oda csak 14 játékost lehet nevezni. A szövetségi kapitányoknak meg kell fontolniuk, hogy ha három kapust neveznek, akkor 11 mezőnyjátékossal végig játszható-e nyolc mérkőzés az olimpián. És mi történik, ha 1-2 vagy 3 játékos megsérül?" - mondta Mocsai Lajos.

A hatgólos Vadkerti Attila megerősítette, nyerni szerettek volna, de a hajrában elhibázott helyzetek miatt nem tudtak.

Ola Lindgren, a svédek másodkapitánya azt emelte ki, az energia és a sebesség döntött az utolsó tíz percben. „A célunk az volt, hogy hazai pályán kiharcoljuk az olimpiai indulást, ezt sikerült teljesítenünk. A mai napon az utolsó tíz percben találtunk egy kis plusz energiát, sebességet tudtunk váltani, és ez hozta meg a sikert. A magyaroknak is nagy gratuláció jár, hiszen ők is szerepelhetnek Londonban."

Harsányi Gergely: „Nagyon boldogunk vagyunk, az olimpiai részvétel kiharcolása fontos állomás mindannyiunk életében. A svédek hazai közönség előtt megérdemelten nyertek, de a játékunkkal mi is bebizonyítottuk, hogy az elithez tartozunk."

Eredmény

Olimpiai selejtező (Göteborg), 3. forduló:
Svédország-Magyarország 26-23 (11-12)
Scandinavium, 4000 néző, v.: Lazaar, Reveret (francia)
gól: Petersen 6, Zachrisson 4, Aren 3, Andersson 3, Jakobsson 2, Nilsson 2, Gustafsson 2, Lundström 1, Karlsson 1, Doder 1, Stenba:cken 1, illetve Harsányi 8/3, Vadkerti 6, Lékai 3, Szöllősi 2, Mocsai 2, Putics 1, Krivokapics 1