Phelps bukhatja az érmeit

2012.08.17. 21:26 Módosítva: 2012.08.17. 22:22

Könnyen elveszítheti Londonban szerzett négy aranyát és két ezüstjét Michael Phelphs, amerikai úszó - írja a Yahoo.sport blogja. A neves fényképész, Annie Leibovitz készített reklámfotókat Phelpsről a francia luxus divatház, a Louis Vuitton számára. Az úszónak azért lehet baja ebből, mert bár a kampány csak most indult el, a képek azonban már az olimpia idején kiszivárogtak. Több lapban is megjelent a hír, hogy Phelps lesz a Louis Vuitton reklámarca, és mellékelték hozzá a fotókat (a CNBC a spanyol elperiodico.com-ot és a brit Daily Mailt említi, előbbi augusztus 7-én, utóbbi 13-án jelentette meg a képeket, amelyek aztán elárasztották az internetet). Márpedig az olimpiai charta 40. cikkelye szerint az olimpiai felkészülési ideje és zárónapja között (ez idén július 18. és augusztus 15. közé esett) senki nem reklámozhat olyan terméket, amely nem köthető az olimpiai szponzorokhoz.

A NOB-on múlik, hogy mennyire veszi szigorúan a saját szabályát. Kérdés, hogy reklámnak minősül-e, ha nem hirdetésként, hanem hírhez mellékelve jelent meg a kép (a Daily Mail cikkben nyilatkozott a Louis Vuitton képviselője.) Mindenesetre, ha bebizonyosodnak a vádak, az előírás szerint Phelpsnek az összes érmét vissza kell adnia.

Ennek ugyan kevés a valószínűsége, bár a nemzetközi sportszervezetek a főszponzorok védelme érdekében lépnek fel a leghatározottabban, több sportoló is panaszkodott a rigorózus szabályokra. Ez nemcsak a NOB-ra igaz, az UEFA is amiatt szabta ki a legkeményebb büntetést a labdarúgó Európa-bajnokságon, mert a dán Bendtner egy fogadási irodát népszerűsített az alsónadrágján.

Phelps éppen a Londonban szerzett érmeivel előzte meg Larissza Latinyinát, és lett minden idők legtöbb olimpiai érmet nyert sportolója. Az egyik vitatott képen amúgy közösen szerepelnek.