Halálosan fenyegetik a doppingorvost

2014.01.13. 18:53
Alex Rodriguez 211 meccses eltiltását 162-re mérsékelték, ő azonban tovább harcol az ítélet ellen, közben pedig halálosan megfenyegette azt, aki egykor doppingszerekkel látta el őt, majd kirobbantotta az elmúlt évtized legnagyobb doppingügyét a baseballban.

Érdekes részletek kerültek nyilvánosságra az amerikai CBS csatorna 60 minutes című műsorában vasárnap azután, hogy bejelentették, 211 mérkőzésről 162-re csökkentették a tavaly nyáron eltiltott baseballozó, Alex Rodriguez büntetését. Frederic Horowitz döntőbíró bejelentése nem volt annyira meglepő, hiszen a baseball liga (MLB) fő célja az volt, hogy egy teljes szezont kihagyjon a Yankees játékosa, ám a doppingügy koronatanújával, Anthony Bosch-sal készített interjú adásra tűzésének időpontja nyilván nem véletlen.

Bosch alapította és vezette azt a miami klinikát, amely ellátta doppingszerekkel a tavaly nyáron eltiltott 14 baseballozót, köztük Alex Rodriguezt, aki egyedüliként tovább harcol ártatlanságáért.

A 39 éves játékos a szombati ítélet után kiadott közleményében azzal védekezett, hogy az ügyben egyetlen ember, nem pedig pártatlan esküdtszék döntött, továbbá hogy a mai napig egyetlen doppingteszten sem bukott el, eltiltását pusztán vallomások és dokumentumok alapján kapta, ez pedig szembe megy az MLB alapvető normáival.

A miami egészségklinikát vezető Bosch azonban meglepő részletekkel állt elő a vasárnap esti műsorban. Állítása szerint tesztoszteronnal, inzulinszerű növekedési faktorral (IGF-1), és humán növekedési hormonnal is ellátta a játékost, akivel 2010-ben ismerkedett meg - ezek mind tiltott szerek. Rodriguez ekkor kezdett el komolyabban foglalkozni a doppingszerekkel, melyeknek hatását és adagolását is szinte tudományos igényességgel vizsgálta. A tűtől azonban félt, így Boschnak kellett időnként beadnia az injekciókat a játékosnak, néha szórakozóhelyek mosdójában.

Rodriguez a valaha volt legjobb játékos akart lenni a szereknek köszönhetően, célja az volt, hogy az MLB történetének első és egyetlen olyan játékosa legyen, aki 800 hazafutást szerzett karrierje során. Jelenleg 654-gyel áll, a rekordot a szintén doppingoló Barry Bonds tartja 762-vel. Ezért havi 12 ezer dollárt (nagyjából 2,5 millió forint) sem sajnált a doppingszerekre.

Bosch egyedi doppingkúrát alakított ki Rodriguez számára, amellyel bevallása szerint ujjgyakorlat volt kijátszani a mérkőzés utáni doppingellenőrzéseket. Olyan profi szerekkel dolgoztak, amelyek lehetővé tették, hogy közvetlenül a mérkőzés előtt, sőt a 9 inninges mérkőzés első két játékrészében is bevett tesztoszterontartalmú szereket szedjen Rodriguez, melyeket a lefújás után azonnal levett vizeletmintából sem tudtak kimutatni.

Ezek „gumicukor” fedőnéven futottak a kettejük közötti levelezésben, de a „cohete” (spanyolul a rakéta) és az „éjszakai krém” is bizonyos szereket takart. Bosch egyébként büszkén ismerte be, hogy nagyon jó volt abban, amit csinált, és nagyon könnyen játszotta ki ügyfelei a doppingtesztjeit.

Az ügy kirobbantása óta azonban többször is halálos fenyegetéseket kapott, részben Rodriguez ismertségi köréből, részben más baseballjátékosoktól, ami miatt külön védelmet kapott az MLB-től, amikor végül belement az együttműködésbe.