Szocsi csocsi

2014.02.23. 08:42

Minden létező érmet kiosztottak Szocsiban, összesen 98 számban avattak bajnokot. A záróünnepség után nem maradt más, mint a búcsú. Azért a következő napokban még kövessenek minket, ha Szocsiból még mindig nem elég.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Férfi síkrosszban három francia, Chapuis, Bovolenta és Midol szerezte meg a három érmet, a kanadaiak és a szlovénok szerint azonban tisztességtelen eszközök bevetésével értek oda hárman is a dobogóra.

    A két nemzeti szövetség képviselői szerint a szabályoknak nem megfelelő módosítást tettek a franciák a síruhájukon, amivel aerodinamikusabbak lettek a nadrágjaik, ezért pedig a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak, amely vasárnap hoz majd ítéletet, amely magyar idő szerint 11 órára várható.

    A szlovénok és a kanadaiak szerint pont a nagydöntő előtt változtattak a nadrágok szárán, hogy azok áramvonalasabbak legyenek. Azt várják, hogy a CAS törölje a franciák február 20-án tartott döntőben elért eredményeit.

  • Ahogy az olasz Clara, jó erőben van egyelőre, végig az élbolyban helyezkedett eddig. A leggyengébb sífutók már lemaradtak, 50 fős a nagy mezőny. 

  • Jekaterina Glazirinát azonnali hatállyal kizárták az orosz olimpiai csapatból, illetve a következő három világkupáról is eltiltották, miután a biatlonos nyíltan kritizálta az orosz biatlonos csapatot a VKontaktén, az oroszok facebookján, bár a megjegyzést később törölte.

    Glazirina egyetlen számban indult, a női egyenkénti indításos, 15 km-es versenyben, ahol 78 célba érőből a 61. lett, így kicsit fura, hogy kikelt az orosz csapat ellen, amely például váltóban a férfiaknál aranyat, a nőknél pedig ezüstöt nyert az elmúlt két napban.

  • A téli olimpia utolsó versenynapján három számban avatnak bajnokot.

    bob (1): férfi négyes 3. futam 10.30, FÉRFI NÉGYES 4. FUTAM 12.00
    jégkorong (1): FÉRFIAK - DÖNTŐ: KANADA-SVÉDORSZÁG 13.00
    sífutás (1): FÉRFI TÖMEGRAJTOS, SZABADSTÍLUSÚ 50 KM 8.00

    záróünnepség 17.00

  • A kormányos Justin Kripps és a mögötte ülő Jesse Lumsden folytathatják a harmadik futammal a bobozást ma, ám Cody Sorensen és Ben Coakwell nem kapott engedélyt az orvosoktól arra, hogy beüljenek a bobba, így őket Graeme Rinholm és Luke Demetre váltja majd.

    Mivel 30 indulóból a 30. helyen állnak, ezért a negyedik futamba szinte biztosan nem jutnak be, hiszen oda az első 20 kerül csak be.

  • A 2. körben a cseh Bauer vállalt sokat, de a svéd Olsson jött át először az időmérőn. A norvégok most is hátrébb vannak egy kicsivel.

  • de ez még csak utazósebesség, együtt vannak a legjobbak. Négy finn is az élbolyban, lehet, hogy kidolgoztak valami csapattaktikát? A norvégok a tizedik hely körül jöttek be az első körben.

  • A Sanki pályán bukott nagyot a kanadai 3-as egység, melyet Justin Kripps kormányoz. Olyan jól ment neki, hogy megkapta a legjobb tolócsapatot maga mögé, ezzel a bukással viszont teljesen elszálltak a versenyből.

    Kanadai bobosok bukása Szocsiban
  • az 50 kilométeres féfi szabadstílusú sífutás rajtol el nyolc órakor. A 66 fős mezőnyből a norvégok tűnnek favoritnak, Sundby megnyerheti második aranyát, Northug megvédheti négy éve szerzett címét, de ha a svájci Dario Colognának sikerült megőriznie formáját, ő is harcban lehet az első helyért. Az orosz Legkov is jó helyet csíphet el hazai pályán, és a svédek is meglepetést szerezhetnek, bár egyik legjobbjuk, Hellner betegsége miatt visszalépett. 

  • Az osztrák Johannes Dürr adott pozitív doppinmintát. EPO-val bukott meg az 50 kilométeren még éremesélyesnek is számító sífutó. Már el is hagyta Szocsit.

  • Három arany maradt Szocsiban, egy hoki, egy sífutás, egy szánkó.

  • A szocsi téli olimpia utolsó, vasárnapi versenynapján három számban avatnak bajnokot, írja az MTI.

        A program:

    bob (1):

    férfi négyes 3. futam 10.30

    FÉRFI NÉGYES 4. FUTAM 12.00

    jégkorong (1):

    FÉRFIAK - DÖNTŐ: KANADA-SVÉDORSZÁG 13.00

    sífutás (1):

    FÉRFI TÖMEGRAJTOS, SZABADSTÍLUSÚ 50 KM 8.00

        

    záróünnepség 17.00

  • Ezzel vége mára az olimpiai programnak, más helyszínen már nem folyik verseny. Holnap az utolsó nap következik, a férfi 4-es bobosoknál például az utolsó két futammal, amit a kettesben győztes orosz Zubkov csapata vár az élről, ám a második futam rengeteg mindent megkavart. Lesz izgalom bőven - talán több, mint a többi csúszóversenyen együttvéve.

  • A lettek 4 századra az első helytől, úgy, hogy egy futam után az ötödikek voltak. Zubkovtól egyetlen hibát nem lehetett látni a kettesbobnál, meg az első futamban sem, most viszont rontott, de még az első helyen.

    Holnap nagyon izgalmas lesz a két döntő futam. Zubkov mögött 4 századra Melbardisék, a harmadik helyen álló Arndték (16 századra vannak Zubkovtól) pedig mindössze 1 századdal előzik az amerikaiakat. Ahogy ma jöttek a hibák, bármi megtörténhet.

    Most még a mezőny utolsó 10 helyezettje próbálkozik, de tőlük már az is csoda lenne, ha az első húszba beérnének valahogy a koraiakon kívül mások is. Ők a kanadai bukás miatt biztos előrébb lépnek.

  • Ötödikből már második Melbardis és a lett egység, hihetetlen. Az viszont tényleg elképesztő meglepetés lenne, ha Zubkov rontana az első helyen.

  • A német és az amerikai egység is ront, Holcombék ráadásul rengeteg időt vesztettek. Ezzel Melbardisék a dobogón kezdenek holnap, akármi történik, ha már csak az a kérdés, hogy még előrébb kerülnek-e.

  • Oskars Melbardis a világ leggyorsabb kormányosa, ha jó csapat van mögötte, akkor mindenhol startrekordot dönt a lett. Az első futamában ez elmaradt most sikerült, az idejük azonban mégis rosszabb lett, mint az első (igaz, csak 3 századdal). Így még nincsenek a dobogó közelében, ahhoz kell, hogy valaki rontson előttük az első háromból.

  • hogy mekkora kárt okozott az oldalán csúszó kanadai bob. Ez minimum ötperces csúszást jelent, de akár több is lehet, ha valahol mély, veszélyes vájatot vágott a bob. A többi versenyző közben vigasztalni próbálja Krippséket, a német 2-es egység, Friedrichék pedig várják, hogy indulhassanak.

  • Justin Kripps, a kormányos nagyon szomorú érthető okokból, de úgy tűnik, nincs komoly bajuk néhány horzsoláson és zúzódáson kívül. A visszajátszásból látszott, hogy elképesztő rossz íven mentek be a kanyarba, lényegében a levegőben lógott a bob belső oldala, elkerülhetetlen volt onnan már a bukás.

    Ezzel a kanadaiak tovább folytatták a komoly bukások sorát, Lyndon Rush négy éve érmes helyről bukott Vancouverben, Chris Spring, a harmadik kanadai egység kormányosa pedig 2012-ben Altenbergben bukott nagyot. A pálya burkolatát adó fadarab akkor át is szúrta a fenekén a bőrt, rengeteg vért vesztett, helikopterrel kellett kórházba vinni, de azóta visszatért a versenyzéshez, most is itt van - jelenleg a hatodik helyen.

  • Krippsnek ment a legjobban a kormányzás a kanadaiaknál, meg is kapta a legerősebb tolócsapatot maga mögé a verseny előtt, de nem ezen múlt. Kripps hibázott a 14-es kijárata előtt, borultak, odaverték magukat 2-3-szor a falnak, így csúsztak át a célon. Az olimpiájuknak ezzel annyi, folytathatják majd, ha akarják, de az a fontos, hogy jól legyenek.

  • Három helyet is előre léptek, a nagy szárnyalásuk azonban Zaharovékkal megállt - az oroszok harmadik egysége már túl jó volt nekik.

  • Ne feledjük, Szocsi 3 órával előrébb jár, ott már este 10 van. A levegő 6 fokos, a jég -6, ideálisak a körülmények a versenyhez. Javulnak is az idők egyelőre. Lesz újabb pályacsúcs is?

  • Oroszország átvette a vezetést az összesített éremtáblán.

                        arany ezüst bronz

    Oroszország 11 10 8

    Norvégia 11 5 10

    Kanada 9 10 5

    Egyesült Államok 9 7 11

    Hollandia 8 7 9

    Németország 8 6 5

    Svájc 6 3 2

    Fehéroroszország 5 - 1

    Ausztria 4 8 5

    Franciaország 4 4 7

    Lengyelország 4 1 1

    Kína 3 4 2

    Koreai Köztársaság 3 3 2

    Svédország 2 6 6

    Csehország 2 4 2

    Szlovénia 2 2 4

    Japán 1 4 3

    Finnország 1 3 -

    Nagy-Britannia 1 1 2

    Ukrajna 1 - 1

    Szlovákia 1 - -

    Olaszország - 2 6

    Ausztrália - 2 1

    Lettország - 1 2

    Horvátország - 1 -

    Kazahsztán - - 1

  • Marina Lisogor ukrán sífutó pozitív doppingmintát produkált - jelentette be az Ukrán Olimpiai Bizottság. A szervezet azt közölte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tájékoztatása szerint a sportoló mintájában a trimetazidin nevű tiltott szert találták meg.

    Az ukránok bejelentése szerint Lisogor a NOB fegyelmi bizottsága előtt azt mondta, nem tudta, hogy az általa szedett gyógyszer tartalmazza a tiltott szert, s hogy így megsérti a doppingellenes szabályokat, írja az MTI.

  • Az első húsz fordított sorrendben indul, tehát a csehekkel kezdünk, huszaddikként jönnek az oroszok, majd az utolsó 10-es csoport zárja a sort utánuk. Ezzel lényegében ellehetetlenítik őket, hiszen a legrosszabb állpotú pályán kellene javítaniuk az idejükön olyanokkal szemben, akik 20 versenyzővel előttük mentek.

  • Finn hokiparádé, széteső amerikai csapat

    A sokkal jobban felkészült finn hokiválogatott a bronzmeccs végére kiütötte a harmadik harmadra teljesen széteső, minden hitét elveszítő amerikai válogatottat a szocsi olimpia férfi jégkorongtornáján.

  • Az élen az orosz (Zubkov), a német (Arndt) és az amerikai (Holcomb) csapatok állnak, mindössze 7 század van köztük. Aztán egy kisebb szakadék, és jön a német 3-as csapat (Florschütz), a lett (Melbardis) és az orosz 2-es csapat (Kaszjanov). Ők két tizeden kívül vannak az első helyhez képest, de egymás között csak 5 század a különbségük.

    Ha valaki hibáz az első háromból, esélyük van a dobogóra, mindenki másnak ez már nagyon nehéz lenne, de jól mutatja a mezőny erejét, hogy az első 10 csapat fél másodpercen belül van. Folytatás nemsokára, 7-től.

  • A helszíni műsorközlők csak a vezetéknevét mondják be a versenyzőknél minden vk-futamon, vagy bármilyen bobversenyen, úgyhogy a koreaiaknál csak ennyit hallani: Kim, Kim, Oh, Kim. 29-ből a huszonkilencedikek, nem valami erős futam, egy másodperccel kéne jobbnak lenniük, hogy esélyük legyen a legjobb 20-ba kerülni, ugyanis csak ők jutnak majd be a negyedik futamba vasárnap.

    Ők a leglassabbak, még a brazil 4-es is jobb náluk.

  • Egy pillanatra a levegőben volt a bob az egyik kanyar kijáratánál, de szerencsésen landoltak. Így sem ők a leglassabbak eddig, hanem a japánok.