73 ezer kilométernyi vitorlázás után mindenki eufórikus

000 Par8206425
2015.06.22. 20:59

Véget ért Göteborgban a kilenc hónapon és körülbelül 73 ezer kilométeren keresztül tartó földkerülő vitorlásverseny, a Volvo Ocean Race. A végső győzelmet az Abu Dhabi Ocean Racing Team szerezte meg, míg az utolsó szakaszgyőzelmet a Team Alvimedica hozta össze, még ha nem is a legkönnyebben.

Az utolsó etapra a franciaországi Lorientből indult el a héthajós mezőny, de ezen szakaszon kötelező volt megállni a hágai kikötőben. A holland fővárosba még az Alvimedica nagy, 26 tengeri mérföldes előnnyel futott be, és úgy tűnt, ez akkora különbség, hogy az újrastart után simán behúzza a szakaszgyőzelmet Charlie Enright kormányos csapata.

Ez végül össze is jött nekik, de nagyon megszenvedtek érte. A 26 mérföldes előnyből csak kettő maradt nekik. Az Alvimedica gyenge szélben startolt el, míg a közel két órával később induló Dongfeng Race Teamet már erősebb légáramlatok segítették, ennek köszönhetően közel 24 óra alatt lefelezték az előnyt.

A félszakasz azért sem volt túl egyszerű, mert több tengeri közlekedés biztonsága érdekében kijelölt TSS-zónát nem érinthettek a versenyhajók. A szabályok szerint, amelyik hajó bemegy ezekre a GPS-koordinátákkal kijelölt területekre, büntetőpontot kap.

Az Alvimedica nyugatra tartott, jobbról kerülve az összes TSS-zónát. Más egységek azonban a parthoz közelebb navigálva kerülték ki a tiltott területeket. Ez is közrejátszott abban, hogy a Dongfeng, a MAPFRE és a Team Brunel is közel került Enrightékhoz. A két mérföldes előnyt azonban már meg tudták őrizni a célig, amit nagyon gyenge szélben közelítették meg. A második helyre a Brunel, a harmadikra a Dongfeng hajója futott be.

Az Abu Dhabi Ocean Racing már az utolsó futam előtt összetett győztesnek érezhette magát, a szakaszon akár utolsó is lehetett, csak arra  kellett figyelnie, hogy ne szedjen össze büntetőpontokat. A kormányos Ian Walker is azt mondta a rajtnál, hogy az a céljuk, hogy semmi hülyeséget ne csináljanak. Nem is tették. Az ötödik helyen fejezték be az utolsó etapot.

Walker már az előző éjszaka összefoglalta, mit jelent neki ez a győzelem:

Bennem most mindent elsöprő érzés a megkönnyebbülés. Megkönnyebbültem, hogy minden apró döntés, ami miatt nem aludtam az elmúlt két évben, már nem számítanak. Megkönnyebbültem, hogy a csapatom minden tagja megkapta a jutalmát a kemény munkájáért és elkötelezettségéért. És mindenek előtt megkönnyebbültem azért, mert nem voltak hiábavalóak azok az áldozatok, amiket a családjaink hoztak. A valóság az, hogy minden csapat és minden vitorlázó nyertes a Volvo Ocean Race-en, ez a szépsége ennek a versenynek. Nagy teljesítményű hajókkal körbevitorlázni a földet még mindig olyan csodálatos élménynek számít, amit kevés ember tapasztalhat meg.

A földkerülés gyakorlatilag véget ért, de szombaton még egy kikötői futamot rendeznek a hét hajónak.

Végeredmény:

1. Abu Dhabi Ocean Racing 24 pont
2. Team Brunel 29 pont
3. Dongfeng Race Team 33 pont
4. Team Alvimedica 34 pont
5. MAPFRE 34 pont
6. Team SCA 51 pont
7. Team Vestas Wind 60 pont