jön Jön JÖN a tao II.! Már stadionfenntartásra is

2016.02.11. 22:51

Egészen elsikkadt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerdai bejelentése, hogy 2017 nyarától kibővítik a tao-pénzek felhasználhatóságának körét. 

A vállalkozások 2011 óta nyereségük egy részét sporttámogatásra fordíthatják. Először öt, úgynevezett látványsportág volt kedvezményezett, azóta ezt a kört jelentősen kibővítették. A befolyt támogatást meghatározott célokra lehetett fordítani, elsősorban utánpótlás-nevelésre. Szabó Tünde szerint kedvezményezett sportágakban 260 ezerről 350 ezerre emelkedett az igazolt versenyzők száma, leginkább az utánpótláskorú sportolók területén jelentős a növekedés.

A pénz útját elvileg szigorúan meghatározták, azonban az ellenőrzés finoman szólva kívánni valót hagy maga után. De most nem is erről van szó, hanem arról, hogy „jelenlegi támogatási rendszer 2017. június 30-ig él, de már készül a TAO II., melynek feladata az utánpótlás további támogatása mellett, elsősorban a megújult infrastruktúra fenntarthatósága lesz.”

Hogy pontosan mely infrastruktúrákról van szó, arról nem ejtett szót, de előtte arról szólt, hogy mióta a sport nemzetstratégiai ágazat lett hatalmas beruházások kezdődtek, és megemlítette az FTC Groupama Arénáját, a győri fedett uszodát, a debreceni Nagyerdei Stadiont, a Tüskecsarnokot illetve a felújított Gerevich Aladár Sportcsarnokot.

Azóta további tízmilliárdokat fordítanak stadionépítésekre, amelyek fenntartása egy-két kivételtől eltekintve azonban egyáltalán nem megoldott, erre nem nagyon fordítottak figyelmet. Az egyik legextrémebb példa a debreceni Nagyerdei Stadion, amelynek évi több százmilliós fenntartási költségére korábban születtek nagy ívű tervek, de nem a sport tartja el. Ha minden igaz, 2017-től erre is lehet tao-pénzt igényelni.