Mi kell ahhoz, hogy Budapesten dobáljanak a dartsvilágbajnokok?

GettyImages-899310056
2018.04.19. 23:20

A darts vitathatatlanul egyre nagyobb népszerűségnek örvend, már jó ideje végleg kitört a kocsmasport státuszból. A televízió jóvoltából nemcsak a világbajnokságot, de hétről hétre a Premier League ászait is nyomon lehet követni – sőt, most már nagyobb versenyeket is lehet élőben nézni.

A globális előretörés mellett a sportág hazai fejlődése is tapintható. Az év elején megrendezett amatőr versenyre soha nem látott tömegekben érkeztek a játszani vágyók. Egyre több klub alakul, és az országos bajnokság fordulói is mind gyakrabban döntenek nézettségi rekordot. A magyar szövetség tájékoztatása szerint tavaly 26 százalékkal nőtt a felnőtt versenyengedélyt kiváltók száma, míg utánpótlás és szabadidőkártyás játékosból egyformán 18 százalékkal lett több. Összesen 1504-en váltottak ki versenyengedélyt a 2017-es évre.

A dartsot irányító nemzetközi szervezet, a PDC is mindent elkövet, hogy világ minden pontján népszerűsítse a sportágat. Évről évre nőnek a pénzdíjak, újabb versenysorozatok indulnak be, vagy régebbieket élesztenek fel. A korábbi, jellemzően brit helyszínekre összpontosuló versenyek mostanra kiléptek a szigetországból. A kezdeti német, holland, majd osztrák helyszínek után egyre bővül a kör, és a nagyon közeli jövőben Kelet-Közép-Európába is el fog érni.

A PDC Pro Tour sorozatába tartozó European Tour hat éve létező versenysorozat. Kezdetben 82 ezer font (közel 30 millió forint) volt a pénzdíj, idén pedig már 135 ezer fontot (48 millió forint) osztanak szét. 2018-ban 13 helyszínen rendeznek versenyt – nyolc német, két holland, egy-egy osztrák és dán városban, illetve Gibraltáron. Ezek közül Koppenhága és Maastricht új helyszín, és a PDC feltett szándéka, hogy a közeljövőben nyitni fog a térségünk felé is. Ennek megfelelően a PDC Europe körkérdést intézett a hivatalos Facebook-oldalán, hogy a szurkolók mely városokat látnák szívesen.

Bár attól nem kellett tartani, hogy a magyar dartsosok nem teszik oda magukat a szavazáson, a PDC Europe közölte: Budapest, Prága és még néhány város felkerült a listára. Azaz

van esélyünk, de képesek vagyunk egy rangos eseményt megrendezni?

Erről kérdeztük Vereczkey Lajost, aki a PDC Europe megbízottjaként a magyarországi PDC-selejtezőkért, illetve a kelet-európai régió versenyeiért felel. Ez most a European Tour versenyekre történő selejtezők, valamint a PDC World Championship és PDC Youth World Championship selejtezők szervezését, felügyeletét, levezetését jelenti, a PDC Europe munkatársaival közösen.

Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy a PDC milyen követelményeket támaszt egy rendező várossal szemben. Vereczkey elmondta: az elsődleges szempont a sportág népszerűsége az adott országban, városban, vagyis hogy a nézők meg tudnak-e tölteni egy két-háromezer fős arénát. Fontos még a televíziós jelenlét, tehát azok az országok, ahol közvetíti televízió a PDC tornáit, mindenképpen előnyt élveznek.

Véleményem szerint több alkalmas helyszín is van, pont ezért már előrehaladott tárgyalásokat folytattunk két potenciális helyszínnel is. Annyit elárulhatok, hogy Budapest és az agglomeráció előnyt élvez, a repülőtér közelsége miatt.

Fontos kérdés: mennyibe kerülne a rendezőknek egy ilyen esemény lebonyolítása, illetve a PDC ilyenkor kér-e biztosítékot, akár anyagi, akár erkölcsi értelemben? Ebben sok egyeztetésre van szükség. A PDC Europe saját rendezvényeként tekint minden fordulóra, így az ő támogatóik mindenképpen beállnak az esemény mögé. Ehhez kell még megmozgatni a saját erőforrásainkat, és persze az sem elhanyagolható, hogy a magyar szurkolókat mennyire lehet becsábítani egy European Tour-versenyre, tette hozzá a PDC megbízottja.

Nagy előnyt jelenthet Budapestnek, hogy évek óta itt rendezik a European Tour több versenyének selejtezőjét, illetve a főváros már számos nemzetközi versenynek (ifi-Eb, WDF-BDO Hungarian Open) is otthont adott, amik nemcsak megalapozták a magyar darts jó hírnevét a sportágban, de a sportágat irányítók is meg voltak elégedve a szervezéssel.

„A PDC Europe-nak saját stábja van sok területre, de nem mindenre. A színpad és a körülötte zajló történéseket csakis saját személyzettel bonyolítja a szervezet, sőt a PDC küldi a tornaigazgatót és a biztonsági személyzetet a játékosok részére. Több területen azonban a helyi erőket is igénybe veszik, hiszen itt több ezer embert kell koordinálni, ezért biztosan sok magyarnak adna munkát egy ilyen verseny" – mesélte Vereczkey, utalva ezzel is arra, hogy az ő szakmai tapasztalatukat mindenféleképp hasznosítani tudják majd. A tévés jogok a PDC Europe tulajdonát képezik, és egy nagyon profi csapattal dolgoznak együtt. Ennek tagja többek között Paul Nicholson és Dan Dawson, akik szakkommentátorként dolgoznak.

A régió nagyon sokat fejlődött az elmúlt időszakban, de a European Tourra ebből a térségből még mindig csak egy versenyző kerülhet ki. Ki kell emelni a lengyel Krzysztof Ratajskit, aki már rendszeres résztvevője a nemzetközi versenyeknek, a fejlődése érdekében már feladta polgári állását is, és csak a dartsra összpontosít. Az eddig lezajlott kilenc selejtezőből ötször ő nyert. Mellette honfitársa, Tytus Kanik és az orosz Borisz Kolcov is egyszer kvalifikált.

De szerencsére már van magyar résztvevő is. Az idei negyedik tornán, amelyet majd április 20-tól rendeznek Grazban, Alexits Tamás képviseli Kelet-Európát. Korábban 2016-ban Végső János kétszer – egyszer az ötszörös világbajnok, Raymond van Barneweldet legyőzve –, 2017-ben Bezzeg Nándor egyszer vehetett részt a European Touron, de a legjobb 48 között győzelme még nincs magyar játékosnak. A régió és a magyar darts felemelkedésének is fontos lenne egy ilyen torna megrendezése.

„Pontosan az lenne a cél egy ilyen tornával, hogy nagy lökést adjon a sportág hazai fejlődésének" – fejtegette Vereczkey.

„Én sokkal nagyobb volumenben gondolkodom, mint Magyarország. Egyértelmű, hogy a PDC Europe és a PDC számára is fontos a kelet-európai piac, így az a véleményem, hogy ez nemcsak a rendező országnak ad lökést, hanem az egész térségnek. Igaz ez akkor is, ha Prágában lesz az első térségi European Tour-forduló. Abban bízom, hogy a magyar szurkolók kommentáradata és a földrajzi elhelyezkedésünk is megerősíti a PDC Europe-ot, hogy Budapestnek kell rendeznie Kelet-Európában az első European Tour-fordulót. Harcolok is érte, mert ez azt jelentené, hogy 

minimum NÉGY magyar játékos PDC-színpadra állhatna.

Majd az év második felében születik döntés, hogy mely városok rendezhetnek jövőre European Tourt. Az sem kizárt, hogy bővítik a versenyek számát, de erre azért kicsi az esély, mert már így is túlzsúfolt a versenynaptár.

Minden tekintetben reálisnak tartom hogy mi rendezzünk, hiszen minden területen készen állunk rá. A szívem azt mondatja velem, hogy 2019, de az eszem azt súgja, 2020-ban lehet realitása annak, hogy Budapest vendégül lássa a PDC élmezőnyét.

Így aztán könnyen lehet, hogy nagyon közel az idő, amikor Michael van Gerwenért, Peter Wrightért, Raymond van Barneveldért vagy a világbajnok Rob Crossért már nem kell Bécsig vagy Rotterdamig utazni, hanem elég valamelyik fővárosi csarnokba jegyet váltani.