Nándor
3 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Tízéves sakkozó is indul a budapesti Maccabi Európa Játékokon

2019.07.29. 18:00 Módosítva: 2019.07.29. 20:13

Legalább 30 érmet, köztük természetesen minél több aranyat vár a 208 magyar sportolótól a hétfőn megkezdődött és jövő szerdáig tartó, budapesti központú 15. Maccabi Európa Játékokon Jusztin Ádám, a Maccabi VAC sportegyesület elnöke, írja az MTI.

Jusztin a játékok központi helyszínén, a Ludovika Campus Oktatási Központban megtartott sajtótájékoztatón azt mondta, elsősorban a hagyományos magyar sikersportágakban, így vízilabdában, vívásban, bridzsben vár jó szereplést a versenyzőktől.  

A magyar csapat 177 férfi és 31 női sportolóból áll, 16 sportágban lesz indulónk. A mostani rekordlétszám több mint a duplája az eddigi legnépesebb, közel 100 fős magyar sportolói delegációnak.

„Versenyzőink közül 72-en masters, 55-en junior és 81-en az open kategóriában indulnak, de a juniorok között akadnak, akik az open kategóriában is rajthoz állnak” – jelentette ki Jusztin Ádám, aki megemlítette azt is, hogy Magyarország négy futsal-, két kosárlabda- és két vízilabdacsapattal vesz részt. A keddi programból kiemelte, hogy a magyar futsalcsapat Izrael, míg a kosárlabdázók az Amerikai Egyesült Államok ellen kezdik meg szereplésüket.

Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség elnöke, a játékok szervezőbizottságának elnöke bejelentette, hogy a 15. Maccabi Európa Játékokon 42 ország közel 2300 sportolója összesen 24 sportágban – ebből négy bemutató – versenyez majd egymással. Véleménye szerint a kísérőkkel együtt összesen 5000 résztvevő „egy csodálatos eseménysorozatnak néz elé”, majd háláját fejezte ki a magyar kormánynak azért, hogy támogatta a játékok megrendezését.

Végül arról beszélt, hogy a Maccabi Európa Játékoknak korábban nyugat-európai városok adtak otthont, s azzal, hogy most Budapest a házigazda, Európa egységességét bizonyítják. Meghívásos alapon kilenc Európán kívüli országból, többek között az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, a Dél-afrikai Köztársaságból, Ausztráliából és Izraelből is érkeznek sportolók.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke szerint a játékok rendezésének a magyar zsidó közösség szempontjából rendkívüli jelentősége van, hiszen az esemény a közösség jó hírét viszi el a világba. Felidézte, hogy a Maccabi Európa Játékok elnyeréséhez attraktív pályázatra, kormánygaranciára, valamint a helyi zsidóközösség támogatására volt szükség. Megemlítette, hogy a játékok kapcsán számos kulturális és vallási programot szerveznek, így például péntek este több mint 3000 fő részvételével tartanak istentiszteletet a Dohány utcai zsinagógában.

Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a játékok védnöki testületének vezetője kifejtette, öt földrészre jut el a játékok jelmondata, miszerint „Mindig több van, ami összeköt bennünket, mint ami szétválaszt”. Felhívta a figyelmet, hogy barátságos, sportszerű, izgalmas, jókedvű, egy szóval vidám játékokat szeretnének rendezni, amelyen mindenki jól érzi magát, és egy életre szóló élménnyel tér haza Magyarországról. 

Kiemelte, hogy a rendezvény minden idők legnagyobb Maccabi Európa Játéka, egyben Magyarország legnagyobb multisport eseménye,

amelynek lebonyolítását több mint 500 önkéntes segíti. Kitért arra is, hogy a legnépesebb a 297 fős német delegáció, a legidősebb egy 86 éves amerikai bridzsjátékos, míg a legfiatalabb egy 2009-ben született litván sakkozó.

A hivatalos megnyitót kedd este fél 9-kor tartják az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Az ünnepségen 67 fellépő lesz, a lángot Polgár Judit gyújtja meg, s rövid beszédet mond majd Áder János köztársasági elnök, a játékok fővédnöke.

A szervezők a Ludovika Campus tőszomszédságában található Orczy kertben kialakítanak egy Maccabi falut, ahol minden nap a díjátadást rendezik, de lesznek kiállítások, koncertek és filmvetítések is.

A játékokra érkező versenyzők és a további csapattagok összesen 27 ezer vendégéjszakát töltenek Magyarországon. A kormány összesen ötmilliárd forint költségvetési támogatást biztosított a játékok előkészítésére és lebonyolítására, amely a teljes költségvetés 90 százalékát teszi ki.