Újpesti hokis kocsmáros apja méri a sört a pozsonyi várban

20220727123839 PAP 4858
2022.07.27. 14:10
Telek András, a Ferencváros korábbi védője, a rossz emlékű 1992-es pozsonyi 1–4 résztvevője 3–1-es Fradi-győzelmet és továbbjutást tippel, Priskin Tamás, a mindkét csapatban megforduló csatár 2–1-es magyar sikert és hosszabbításos életben maradást, kocsmárosunk viszont bízik a Slovan sikerében. Helyszíni riport Pozsonyból néhány órával az esti, 20.30 órakor kezdődő Slovan Bratislava–Ferencváros BL-selejtező előtt.

Pozsonyban tombol a nyár, fent a várban nyüzsögnek a turisták, jobbára amerikaiak és németek, az idegenvezető pedig Szvatopluk nagymorva fejedelem nyolc méter magas lovas szobra előtt magyarázza a történelmet a külföldieknek, legalábbis a történelemnek a szlovákok által propagált verzióját. 

Maga a vár gyönyörűen restaurálva, ahogy lefelé bandukolunk a Szent Márton-dóm, másképp a pozsonyi koronázótemplom felé, a Váralja negyedben hangulatos söröző (U dobrého pastiera) hívogat. Betérünk egy pohár Bernard morva sörre, és közben elmerengünk azon, hogy a Szent Márton-dómban tizenegy Habsburg-házi magyar királyt és nyolc királynőt/királynét – köztük Mária Teréziát – koronáztak meg azóta, hogy a XV. században felépült a gótikus katedrális. Itt nyugszik az altemplomban többek között Pálffy János, a szatmári béke aláírója és Pázmány Péter esztergomi érsek.

Miközben felidézzük az elmúlt több mint ezer év magyar – és részben szlovák – történelmét, lapozgatjuk a szerdai szlovák újságokat. A Sme sportrovatában Telek András az 1992-es, baljós emlékű Slovan–FTC-mérkőzést (4–1) eleveníti fel, említést tesz az akkori edzőről, Nyilasi Tiborról, továbbá Lipcsei Péterről, majd végezetül tippel az esti meccs eredményére: 3–1-re győz a Fradi, és továbbjut. 

A Pravda bízik abban, hogy a Slovan övére tűzi a Ferencváros értékes skalpját. A házigazda önbizalmát növeli a hétvégi 4–0-s bajnoki győzelem a Trencsén ellen, legalábbis ezt bizonygatja Michal Gavron, a cikk szerzője. Az írás a Slovan előnyeként említi, hogy már két forduló lement a szlovák bajnokságból, miközben a magyar NB I, az OTP Bank Liga csak pénteken kezdődik, tehát a Fradi még nincs igazán játékban. (Ami, mellesleg, a múlt szerdai, Groupama Arénában lejátszott első meccsen – amelyet 2–1-re megnyert a Slovan – nagyjából ki is derült.)

A Sport című napilap főcíme azt reméli, hogy sorozatban harmadik európai kupagyőzelmét szerzi meg a Slovan a Batumi és a Fradi elleni 2–1 után. Az ötoldalas (!) felvezetés szerzője hosszasan értekezik Kubala Lászlóról, akit következetesen Ladislav Kubalaként említ, aki mind a Fradinak (1945–1946), mind a Slovannak (1946–1948) legendás játékosa volt, mielőtt emigrált volna Barcelonába, hogy minden idők leghíresebb Barca-labdarúgója legyen, akinek szobor őrzi az emlékét a Camp Nou stadion bejáratánál. A továbbiakban felsorolják azokat a játékosokat, akik megfordultak mindkét klubban, kezdve Keresztúri Andrástól Tibor Janculán, Holman Dávidon, Stanislav Sestákon, Róbert Makon át Priskin Tamásig.

Ha már szóba került, felhívtuk a jelenleg a Győri ETO-t erősítő Priskint, a 63-szoros válogatott csatárt, tippeljen az esti mérkőzésre.

2–1-re győz a Fradi, és a hosszabbításban kiharcolja a továbbjutást – jósolt a magyar futballtörténelem egyik legemlékezetesebb, norvégok elleni góljának szerzője, aki televízión kíséri majd az összecsapást, bár Győrből szeretett volna kimenni Pozsonyba. 

Közben hosszas beszélgetésbe elegyedtünk a kocsma csaposával, Peterrel, aki fanatikus Slovan-szurkoló, és megerősítette, hogy este ott lesz a Nemzeti Futballstadionban a Slovan–Ferencváros-mérkőzésen, húsz euróért vásárolt jegyet.

Vagy egy góllal győzünk, vagy 0–0 lesz az eredmény, de szerintem továbbjut a Slovan – jelentette ki. – Mi vagyunk az esélyesek, a budapesti mérkőzésen nem tudtam ott lenni, de a Slovan minden hazai mérkőzésén jelen vagyok. Jómagam nem voltam élvonalbeli futballista, de kisebb csapatokban negyvenéves koromig játszottam. A fiam a jégkorongot választotta, és jelenleg is játszik, méghozzá az Újpest ifjúsági csapatában.

Na, erre a fordulatra nem számítottunk. Ezek után már csak abban reménykedhetünk, hogy este sem a valószínűbb forgatókönyv jön be, vagyis nem a Slovan továbbjutása, hanem egy egész Európára szóló Fradi-bravúr. 

Mellesleg ellátogattunk a stadionhoz is, ahol a szurkolók éppen beborították a koreóhoz kék és fehér papírlemezekkel az üléseket (ezek a Slovan színei). Déltájban még semmi sem utalt arra, hogy este itt öldöklő küzdelem lesz, no de majd 17.00 óra után, amikor megérkezik a nyolcszáz Fradi-drukkert szállító vonat a Nové Mesto állomásra!

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)