Küszöbön a magyar sportdiplomácia újabb nagy sikere

GettyImages-1198868744
2023.10.16. 11:55
A magyar sport számára meghatározó, döntő jelentőségű szavazás lesz kedden India legnagyobb pénzügyi, kereskedelmi és szórakoztatóipari központjában, Mumbaiban. A 13 milliós városban ülésezik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, és várhatóan dönt arról, hogy Fürjes Balázst a szervezet teljes jogú, állandó tagjának válassza. Ezzel ő lenne az első számú magyar sportdiplomata. Az alábbi írásban bemutatjuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, szót ejtünk a választás menetéről, és bemutatjuk a megválasztásra javasolt új jelölteket.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 141. ülésszakán, Mumbaiban dönt arról, hogy Fürjes Balázst a szervezet teljes jogú, állandó tagjának válassza. Erre minden esély megvan, hiszen szeptember elején a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó testülete nyolc új NOB-tagot javasolt. A nyolc új jelölt közt szerepel az idei budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottsága társelnökének, Fürjes Balázsnak a neve is. 

S hogy miért fontos ez a magyar sport számára? Alapító országként, valamint az egyik legeredményesebb nemzetként (jelenleg az összesített éremtábla 8. helyét foglaljuk el) Magyarország mindig is különleges megbecsültséget élvezett az olimpiai mozgalmon belül.

A NOB csaknem 130 éves történetében mindössze két olyan esztendő volt, amikor a NOB-nak nem volt magyar tagja (1962–1963);

egyébként mindig volt állandó tag, és három olyan időszak is adódott (1939–1946, 2000–2010, 2016–2022), amikor két magyar is a NOB tagjai közé tartozott.

Magyarországot a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot megalapító tizenkét nemzet között tartja számon a sporttörténelem: Kemény Ferenc az olimpizmust a 19. században újraálmodó Pierre de Coubertin báró barátja és közvetlen munkatársa volt, így a NOB megalakulásának egyik motorja, egyszersmind az első magyar NOB-tag.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak Schmitt Pál 1983-tól negyven éven át volt tagja, tagsága abban az évben szűnt meg, amikor a sportdiplomata tavaly májusban betöltötte a 80. életévét. Ugyanekkor a NOB tiszteletbeli tagjának választották. A szervezetnek így is maradt magyar tagja: Gyurta Dániel 2016 óta a NOB sportolói bizottságának tagja, ám nyolcéves megbízatása 2024 nyarán lejár.

Amennyiben tehát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem választ meg új tagot, akkor magyar(ok) nélkül marad a nemzetközi szervezet. 

Mitől különleges a NOB-tagság?

Az 1894-ben megalapított Nemzetközi Olimpiai Bizottság célja, küldetése nemzetek békés együttélését segítő, illetve támogató újkori olimpiai játékok minél szélesebb részvétellel és minél magasabb színvonalon történő megszervezése. A NOB az olimpiai versenysport mellett megszervezi a nemzetközi sportéletet (az olimpiai sportokban), támogatja a sport fejlesztését a fejlődő régiókban, éllovasa a dopping elleni küzdelemnek, és támogatja az utánpótlássportot, az iskolai sportot. Egyetemesebb és globálisabb közösség és szervezet, mint az ENSZ. Míg egy nyári olimpián 206-207 nemzet vesz részt, az olimpiai mozgalom részeként működő Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) 206 tagja van, azaz 

206 elismert nemzeti olimpiai bizottság létezik, addig az ENSZ-nek 193 tagja van. 

Ennek megfelelően a NOB a sportot és az olimpiát szeretné a globális kihívások leküzdésében is szolgálatba állítani, kiáll a békéért, részt vesz humanitárius ügyek megoldásában, elnöke és vezetői részt vesznek az ENSZ, a G20, a G7, G8 találkozóin, munkájában.

Egyetemes jellegénél fogva a NOB-ban képviseltetik a világ minden kontinense, régiója, foglalkozik a világ minden jelentős gazdasági-kulturális kihívásával. Tagjai természetesen a legmagasabb státuszú szereplői a nemzetközi sportéletnek, sportdiplomáciának, de a NOB küldetése, ismertsége, egyetemes természete miatt a NOB tagjait szívesen látják a világ minden pontján a gazdasági-üzleti, politikai, sportpolitikai döntéshozói körökben, uralkodói házakban, kulturális közegben.

Az olimpia és a NOB ismertsége, presztízse, globális jellege miatt a NOB tagjai könnyen építenek politikai, gazdasági-üzleti, udvari, kulturális kapcsolatokat a világ bármely pontján – mondják, egy NOB tag mindenütt ajtókat tud nyitni. Ezért előszeretettel alkalmazza saját országa szenior diplomáciai, nemzetközi feladatokra a NOB-tagokat, illetve kérik fel őket nagyvállalatok igazgatósági, felügyelőbizottsági tagnak, különleges projektek vezetőinek, jótékonysági szervezetek pedig jószolgálati ügyek vezetőinek.

A NOB úgy alakult és úgy is működik, mint

egy jószolgálati, önkéntes részvételen alapuló zárt elitklub. Senki fennhatósága alatt nem áll, csak a bent levő tagok közös döntései határozzák meg szabályait, és csak a bent lévők döntenek arról, hogy kit vesznek föl tagjaik sorába.

Sehonnan, semmilyen országból, földrészről és szervezetből senkit sem kell befogadniuk, senki sem delegálhat NOB-tagot. Tagfelvételről teljesen diszkrecionálisan kizárólag a mintegy 100 tag, illetve a belőlük álló NOB-közgyűlés dönt.

Négytípusú tagságot különböztet meg a NOB alapszabálya:

  • állandó tagság (individual membership, személyük miatt megválasztott tagok, 70 éves korig vagy tovább tartó tagság),
  • nemzetközi szakági sportszövetségi elnökök közül választott tagok, legfeljebb 15 ilyen tag (csak addig maradnak tagok, amíg a szövetségüket vezetik),
  • a nemzeti olimpiai bizottságok vezetői közül beválasztott tagok, legfeljebb 15 ilyen tag (tisztségre tekintettel történő beválasztás, legfeljebb a tisztség betöltésének idejére),
  • sportolói bizottsági NOB-tagság, legfeljebb 15 ilyen lehet (olimpián részt vevő sportolók választják maguk közül 8 év határozott időre, nem hosszabbítható).

A taggá váláshoz a tagjelölt pályázatot kell benyújtson, amiben bemutatja magát, munkáját, elkötelezettségét az olimpiai mozgalom iránt. Ez a taggá válás egyetlen írásos anyaga és legfontosabb mozzanata. Állandó tagság (individual membership) esetén szabályszerűen másra nincs is szükség, de nagyban erősíti a pályázatot, ha a pályázó nemzeti olimpiai bizottsága és országának NOB-tagjai ajánlása is a pályázó mögött van.

Állandó taggá választás esetén tehát az adott személy kvalitásai, elért eredményei, elvégzett munkája és pályázata a perdöntő. A NOB azt mérlegeli, hogy mindezek alapján mekkora hozzáadott érték várható az adott tagjelölt munkájától a nemzetközi olimpiai mozgalom számára. Ehhez képest gyorsan (1-2 év gyorsnak számít) vagy lassan (évekig tart) veszik fel – vagy éppen nem veszik fel – a NOB-tagok sorába.

A nemzetközi szövetségek vezetőiből nem lesz automatikusan tag – még az olyan fantasztikus múlttal bíró legenda, mint Sebastian Coe is legalább 5 évig várt arra, hogy a NOB tagjai sorába fogadja; jóllehet olimpiai bajnokként, illetve a 2012-es, minden szempontból óriási sikernek bizonyult londoni játékok szervezőbizottságának vezetőjeként rengeteget tett az ötkarikás mozgalomért, és már 2015-ben megválasztották a World Athletics elnökének.

Az olimpiai műsor másik „lábaként” emlegetett medencés sportágak szervezetének, a World Aquaticsnak az élén álló Huszain al-Muszallam felvételének pedig még az előkészítése sem kezdődött el.

A nyári programban szereplő sportágakat képviselő 30 nemzetközi szövetségből mindössze 10-nek az elnöke NOB-tag,

olyan sportágaknak nincs képviseletük az úszás mellett (elnöki szinten), mint a kosárlabda, a kajak-kenu, a vívás, kézilabda, cselgáncs, sportlövészet és röplabda; a téli sportágak közül pedig jelenleg egyedül a bobosok elnöke NOB-tag (most kerülhet majd be az asztalitenisz- mellett a korcsolyaszövetség vezetője).

Széles összefogás a magyar jelölt mellett

Bár Magyarország alapító tagként és az egyik legeredményesebb nemzetként kiemelt megbecsülésnek örvend az olimpiai mozgalomban, csak úgy nyílt esély új állandó tag felvételére, hogy egy, a nemzetközi olimpiai mozgalomban és a sportdiplomáciában ismert és elismert jelölt adta be a pályázatát, akit teljes mellszélességgel támogatott a Magyar Olimpiai Bizottság (egyhangú elnökségi határozattal), illetve Schmitt Pál tiszteletbeli és Gyurta Dániel aktív NOB-tag (a sportolói bizottság tagja).

Ha nem ilyen, vagyis nem a NOB-ban már most is valódi ismertséggel és elismertséggel élő, valódi kapcsolatokkal bíró magyar tagjelölt pályázott volna, akkor még egy olimpiai bajnok pályázó esetén is évekig tartó várakozás előzte volna meg a tagfelvételt. A NOB-tagok csak azt veszik be, akit alaposan megismertek, és akit hasznosnak tartanak a mozgalom számára – kivételt csak egészen kivételes társadalmi státusz, ismertség jelenthet. 

Fürjes Balázs ezt az elismertséget a 2015 utáni, nemzetközi szemmel kiemelkedően sikeres tevékenységével vívta ki. Először a 2017-es FINA-világbajnokság előkészítésében és szervezésében vállalt szerepkörével (többek között a Duna Aréna világrekord idő alatti felépülése), majd a 2024-es budapesti olimpia pályázati vezetőjeként (a NOB berkeiben rendkívül jó volt a kandidálás megítélése, azt szakmailag magasra értékelték), utána pedig az újabb kiemelkedő magyarországi sportviadalok szervezőbizottságainak elnökeként/társelnökeként, így a 2019-es World Urban Gamesen, a 2020(21)-es labdarúgó-Európa-bajnokság társrendezőként lebonyolított mérkőzésein, a 2022-es FINA-világbajnokságon és a 2023-as atlétikai világbajnokságon.

Talán a legnagyobb visszhangot és elismerést az idei vb váltotta ki, ám már a korábbi sikerek meghozták az első komolyabb olimpiai megbízatást, amikor tavaly Fürjes Balázst a 2032-es brisbane-i olimpia előkészítését koordináló NOB-bizottság tagjává tették meg. (A NOB minden olimpiára felállít egy, az előkészületeket nyomon követő, koordináló, a helyi szervezőbizottsággal a NOB nevében együttműködő, az olimpia sikeréért felelő NOB koordinációs bizottságot – mivel az olimpia a NOB „fő terméke”, ezek a legfontosabb NOB-bizottságok.) 

A népes grémiumban ő az egyetlen, aki nem NOB-tag (most még); de ez már jelzés volt Lausanne részéről, hogy elismertsége több mint megfelelő NOB-körökben.

Hány országnak van NOB-tagja?

Hogy a NOB-tagság valóban megkülönböztetett kitüntetés az olimpiai mozgalmon belül, arra néhány adat: 

a NOB jelenlegi 99 tagja összesen 75 országot képvisel

(akadnak nációk, amelyeknek egynél több tagjuk van; a franciáknak például négy, az olaszoknak, a kínaiaknak és a japánoknak három-három; általában egy állandó tag, a többiek különböző szervezetek képviselőiként kerültek be), azaz a NOB-ban regisztrált 206 országnak (ennyi nemzeti olimpiai bizottságot tartanak nyilván) csupán egyharmada büszkélkedhet NOB-taggal.

Európa 52 országa közül 26-nak, azaz felének van NOB-tagja – jelenleg olyan nagyszerű sportnemzeteknek sincs állandó tagjuk, mint Dánia, Hollandia, Portugália vagy Lengyelország (utóbbit egy hegyikerékpáros képviseli, nyolcéves mandátummal).

   A 99 NOB-tag   olimpikon élsportoló  nem volt sportmúltja 
Európa   42  23   5  14
 Ázsia 22  4  14
 Afrika  17  5  2  10
 Amerika  14  5  2  7
 Óceánia  4 1  0  3

A NOB mindig is figyelt arra, hogy a lehető legszínesebb, legszélesebb merítést tükrözze a tagság összetétele, azaz a szervezet rangját ne csupán az egykori nagy bajnokok adják, de legyenek az élet egyéb területein jártas, tapasztalt üzletemberek, sportversenyek rendezésében gyakorlatot szerzett szakértők, megfelelő kapcsolati tőkével bíró egyének, akár egykori diplomaták, kormányzati vagy diplomáciai képviselők, illetve uralkodóházak tagjai.

Ennek megfelelően a 99 tagból 38 egykori (vagy jelenlegi) olimpikont találni (egyharmad), és 48 olyan tagot, akinek nincs élsportolói múltja, az élet más területein ért el kiemelkedő sikereket.

A most felvételre felterjesztett nyolc tag között két egykori olimpikon van, a cselgáncsozó Yael Arad és a röplabdázó Cecilia Tait. Fürjes Balázs és a német Michael Mronz képviseli a nemzetközi sportversenyek rendezéséhez és a városfejlesztéshez, sportberuházásokhoz kötődő szakértelmet, míg a világhírű filmszínésznő, az Oscar-díjas Michelle Yeoh a kulturális elköteleződést.

A nemzetközi szövetségekben betöltött elnöki tisztségénél fogva lehet NOB-tag Petra Sörling (asztalitenisz) és Kim Dzsae-jul (korcsolya) – a koreai üzletember egyébként a Samsung egyik vezetője (és a vállalat csúcsvezetőjének sógora); a nemzeti olimpiai bizottságok elnökei közül pedig a tunéziai vezető, Mehrez Bousszajene lett tagjelölt.

A legtekintélyesebb NOB-tagok gond nélkül kiismerik magukat a sport, a gazdasági kapcsolatok, a politika, a nemzetközi kapcsolatok (diplomácia) és az üzleti élet világában egyaránt. A nemzetközi olimpiai mozgalom irányítása, a NOB működtetése, a játékok előkészítése rendkívül szerteágazó tudást és kapcsolati hálót igényel – hiszen a sportágakon túl kiemelten fontosak a nemzetközi tévétársaságokkal, illetve a NOB főszponzoraival, a világ legnagyobb vállalataival kötött megállapodások, fenntartott gazdasági kapcsolatok (az ezekből származó dollármilliárdokkal támogatják a sportágakat, olimpiai bizottságokat, rászoruló sportolókat, igen jelentős összegekkel járulnak hozzá az olimpia rendezőinek kiadásaihoz). 

A NOB egyértelműen törekszik arra, hogy a nemzetközi üzleti-jogi környezetet ismerő, a városfejlesztésben jártas, illetve komoly politikai tapasztalatokkal bíró tagok is irányítsák a lausanne-i adminisztráció munkáját

– Fürjes Balázs pályázata ezért is nyerte el a döntéshozók támogatását.

A NOB legismertebb arcai

A 38 egykori olimpikonból 20 korábbi aranyérmes van a NOB-tagok között, köztük olyan legendák, mint Sebastian Coe, Valerij Borzov, Szergej Bubka, Guy Drut, Jelena Iszinbajeva vagy Federica Pellegrini, és persze a NOB elnöke, a tőrvívásban 1976-ban olimpiát nyert Thomas Bach. Globális ismertség szempontjából pedig 

alighanem a Los Angeles Lakersszel NBA-t nyerő, kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok, háromszoros Eb-aranyérmes spanyol kosárlabdázó, Pau Gasol viszi a pálmát. 

A különböző uralkodóházak képviseletében a legismertebb talán Anna hercegnő, a néhai Erzsébet brit uralkodó egyetlen leánygyermeke, Károly király húga, illetve Albert monacói herceg. Rajtuk kívül több királyi családból találunk NOB-tagokat, így a legrégebbi NOB-tagot, az 1984-ben beválasztott Nóra liechtensteini hercegnőt, Henrik luxemburgi nagyherceget, Hamad al-Tani emírt, a katari uralkodóház egyik rangidősét, illetve Jigyel Ugyen Wangchuck herceget, a bhutáni trónörököst.

A nemzetközi szövetségek ismertebb vezetői közül NOB-tag Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, a már említett Lord Coe, a World Athletics elnöke, David Haggerty, a teniszezők, Nenad Lalovic, a birkózók és David Lappartient, a kerékpárosok vezetője.

Több egykori politikust és diplomatát is beválasztottak a NOB-tagok közé, így Horvátország egykori köztársasági elnökét, Kolinda Grabar-Kitarovicot, Laura Chinchillát, Costa Rica egykori elnökét, Louis Alberto Morenót, korábbi kolumbiai gazdasági minisztert és országa washingtoni nagykövetét – de ebbe a körbe tartozik az olimpiai bajnokok között listázott Guy Drut, aki atlétakarrierjét követően volt francia sportminiszter, majd Párizs főpolgármester-helyettese is, illetve a meglehetősen népes szaúdi uralkodóházból Reema Bandar al-Saud hercegnő, aki szintén hazája washingtoni nagyköveti tisztét viseli 2019 óta, és egyébként Fürjes Balázs tagtársa a Brisbane-i Koordinációs Bizottságban. A finnek egykori Európa-bajnok gyaloglója, Sari Essayah volt európai parlamenti képviselő, a Finn Kereszténydemokrata Néppárt elnöke.

Több, elsősorban az üzleti életben tevékenykedő szakember is NOB-tag: Karl Stoss, a Casinos Austria és az osztrák Postabank egykori vezetője, a Generali biztosítótársaság vezető menedzsmentjének tagja; az elefántcsontparti Tidjane Thiam, aki korábban a Credit Suisse vezérigazgatói székében is megfordult.

Kiemelkedő világversenyek szervezésével a háta mögött lett NOB-tag a sydney-i olimpia szervezőbizottságának korábbi alelnöke, John Coates, aki a 2032-es brisbane-i játékokat előkészítő testületben is hasonló tisztséget tölt be; Zaiqing Yu, a pekingi játékok szb-jének alelnöke, Morinari Watanabe, a tokiói olimpia szervezőbizottságának tagja, a nemzetközi tornaszövetség elnöke.

Érdekes életúttal a háta mögött lett NOB-tag a dél-afrikai filmproducer, Anant Singh, akinek egyik alkotását Oscarra jelölték (Mandela: Long Walk to Freedom), illetve olimpiai pályázatok (Fokváros 2004, Durban IOC Session) kampányfilmjeit készítette. Ugyanebbe a kategóriába tartozik Erick Thohir indonéz milliárdos, az Internazionale volt, az Oxford United futballcsapatának jelenlegi tulajdonosa, a FIBA (Nemzetközi Kosárlabda-szövetség) elnökségi tagja, valamint az indiai tag, Nita Ambani, akit civil szervezetekben végzett tevékenységének elismeréseként választottak be, de talán nem függetlenül attól, hogy férje, Mukesh Ambani a világ egyik leggazdagabb embere 83 milliárd dolláros vagyonával.

Ki vezeti a tagjelölteket értékelő bizottságot?

A tagjelölteket és pályázataikat a nemzeti olimpiai bizottságok, a nemzetközi szövetségek vagy a NOB elnökének ajánlása alapján először a NOB tagfelvételi bizottsága világítja át. Ez a testület megint csak kivételes a NOB-on belül, miután csupán öt tagja van, és a NOB-adminisztráció legfontosabb tisztviselője, a főigazgató koordinálja a tevékenységét.

A bizottságot a brit uralkodóház egyik legismertebb tagja, Károly király húga, Anna hercegnő vezeti,

tagjai pedig a volt Costa Rica-i elnök, Laura Chinchilla, a 2008-as pekingi nyári olimpia szervezőbizottságának és a Kínai Olimpiai Bizottság alelnöke, Zaiqing Yu, valamint egy-egy etióp és Fidzsi-szigeteki NOB-tag.

A bizottságnak valamennyi jelöltről írásos ajánlást kell készítenie, amelynek alapján a NOB végrehajtó bizottsága dönt arról, hogy kiket terjeszt a Session elé. Fürjes Balázs pályázatát a nyáron tárgyalta meg és biztosította támogatásáról Bach elnök felé ez a bizottság (IOC Members Election Commission).

Ez a testület nem csupán az aktuális kandidálók pályázatáról mond véleményt, de a 2020-as Charta-módosítás kifejezetten a bizottságot bízta meg azzal, hogy proaktívan figyelje, mely területeken szorul erősítésre a NOB-tagság,

és ennek alapján igyekezzék megfelelő jelölteket találni, akik minden szempontból megfelelnek a tagság kritériumainak, és akikkel a NOB Etikai Bizottsága is egyetért.

A NOB, nemzetközi biztonsági cégek közreműködésével minden tagjelöltet integritási és biztonsági átvilágításnak vet alá.

Az alapos, hónapokig tartó, törvényes információgyűjtésen alapuló vizsgálat célja a korrupciós, etikai-morális, életvezetési deficitek kiszűrése – a NOB csak tisztességes, fedhetetlen új tagokat akar. A vizsgálat részleteiről sohasem lehet semmit sem tudni, a NOB csak a kedvező végeredményt közli, amikor megválasztásra ajánl valakit.

(Borítókép:  David Ramos / Getty Images)