A világbajnok és a címvédő is vereséggel hangolt az Eb-elődöntőre

2024.01.24. 07:39
A már biztos négy közé jutott címvédő Svédország, valamint a világbajnok Dánia is vereséggel hangolt elődöntős összecsapására a 2024-es férfi kézilabda-Európa-bajnokság középdöntőjének keddi játéknapján. A II. csoportja negyedik, utolsó fordulójában Svédország kiütéses vereséget szenvedett Norvégiától, Dániát, ugyancsak borítva a papírformát, Szlovénia múlta felül. Utóbbi a csoport harmadik helyén zárt, és játszhat így az ötödik helyért. A magyarok 18 órától Franciaországgal játszanak, és juthatnak elődöntőbe, de az is előfordulhat, hogy számukra véget ér a torna.

A férfi kézilabda-Európa-bajnokság középdöntőjének II. számú csoportjában már az utolsó forduló előtt biztossá vált, hogy a világbajnok Dánia első helyen, a címvédő Svédország pedig a második pozícióban kvalifikálja magát az elődöntőbe. Így az is tudott volt, hogy a svédekre majd az olimpiai bajnok franciák várnak a négy között. A harmadik helyért Portugália és Szlovénia csatázott. Számukra az volt a hogy, hogy amelyikük az utolsó fordulóban több pontot szerez, az pénteken az ötödik helyért szállhat harcba. Ha marad a pontazonosság, akkor a portugálok jutnak tovább jobb egymás elleni eredménnyel.

Hiába védett fantasztikusan a portugál kapus, a kiváló egyéni teljesítmény nem ért győzelmet

A lényegi kérdések akár a nap első összecsapásán eldőlhettek. A Portugália–Hollandia-mérkőzés első félideje kiegyenlített volt, mindkét csapatnak megvoltak a lehetőségei. Diogo Rema Marques, a portugálok kapusa az első játékrészben 13(!) védést mutatott be, de ebből Paulo Pereira együttese nem tudott előnyt faragni, mivel a befejezések gyakran pontatlanok voltak. A rengeteg kimaradt ziccer ellenére Hollandia 17–15-ös előnyben volt a szünetben.

A második félidőben a hollandok sokáig kézben tartották a találkozót, nem engedték, hogy ellenfelük átvegye a vezetést. Az utolsó tíz percben azonban fordult a kocka, a portugálok átvették a kezdeményezést, de a két pontot így sem zsebelték be. A végeredmény 33–33 lett, így Portugália „izgulhatott”, hogy Szlovénia ne verje meg Dániát.

Szlovénia viszont megtörte Dánia veretlenségét

A kora esti mérkőzést a világbajnok, a tornán eddig hibátlan, már elődöntős Dánia vívta Szlovéniával. A portugálok döntetlenjével a szlovéneknek maradt esélyük a csoport harmadik pozíciójára, ehhez azonban mindenképpen meg kellett verniük a dánokat. A déliek megérezték a sanszot, a kezdés után azonnal nekiestek a tartalékosan felálló északiaknak. Az első harminc percben támadásban és védekezésben is felülmúlták a világbajnokot, így a szlovének 17–14-re vezettek a szünetben.

A második félidő elején elfogyott a szlovén lendület, a gólok nem érkeztek olyan tempóban, mint a szünetet megelőzően. Dánia pedig kihasználta az ellenfél hibáit, így fordított. A világbajnok öröme azonban nem tartott sokáig, a mérkőzés hajrájában ugyanis sorozatosan hibáztak. Szlovénia élt a lehetőséggel, és 28–25-ös sikerrel szakította meg a dánok hibátlan mérlegét, akik 2022 októbere után maradtak alul hivatalos mérkőzésen.

Szlovénia így 6 ponttal a csoport harmadik helyért zárt, pénteken így az ötödik helyért játszhat Kölnben, akár a magyar válogatott ellen.

Norvégia az Eb-címvédő kiütésével búcsúzott a tornától

A hamburgi aréna egy „északi rangadóval”, avagy a címvédő Svédország és a 2020-as bronzérmes Norvégia összecsapásával búcsúzott az idei Európa-bajnokságtól. A svédek már bejutottak az elődöntőbe, a norvégok pedig nem javíthatnak helyezésükön, így a presztízsen kívül a találkozónak nem volt komolyabb tétje. Összességében felszabadult játékot láthattunk, a szünetben 15–12-es norvég vezetéssel. A második félidőt tulajdonképpen csak Norvégia vette komolyan, a címvédő pedig nagyon érezhetően csak mielőbb „túl akart lenni” a mérkőzésen. A vége 33–23-as norvég siker lett.

A magyar válogatott hétfőn 35–28-as vereséget szenvedett a házigazda Németországtól, így az elődöntőbe jutásra minimális az esélye. Chema Rodríguez tanítványai 18 órától az olimpiai bajnok Franciaországgal csapnak össze szerdán. Ami biztos, hogy a franciák Svédországgal játszanak az elődöntőben, míg Dánia ellenfele szerdán derül ki.

A magyarok franciák elleni mérkőzéséről lapunk élő, percről perce frissülő szöveges tudósításban számol be, majd a végén összefoglalóval jelentkezik. Az Ausztria–Izland-meccset 15.30 órától, a Németország–Horvátország-találkozót 20.30 órától rendezik.

Férfi kézilabda, Európa-bajnokság, középdöntő, 4. forduló:

II. csoport (Hamburg):

  • Portugália–Hollandia 33–33 (15–17)
  • Szlovénia–Dánia 28–25 (17–14)
  • Norvégia–Svédország 33–23 (15–12)

A csoport végeredménye: 1. Dánia 8 pont, 2. Svédország 6, 3. Szlovénia 6, 4. Portugália 5, 5. Norvégia 4, 6. Hollandia 1

Azonos pontszám esetén az egymás elleni mérkőzések eredménye dönt.