A spanyoloké volt a legsimább Eb-döntő

2016.07.10. 09:34

Az újabb közös rendezésű Európa-bajnokságon megtörtént ugyanaz, ami a 2008-ason: mindkét házigazda ország a csoportban ragadt, a lengyelek és az ukránok sem jutottak tovább. 

Az ukránok kiesését kisebb botrány övezte, és ebben a magyar bíró, Kassai Viktor is érintett volt. A csoportmeccsek utolsó körében, a donyecki Anglia–Ukrajna 62. percében követte el az Eb legnagyobb bírói hibáját, amikor az ukrán Marko Devics lövése után nem ítélt gólt. A gólbíró Vad II. István ugyanis nem jelezte neki, hogy a labda áthaladt a gólvonalon, mielőtt John Terry visszarúgta a mezőnybe. A végeredmény is 1-0 lett az angoloknak, a társházigazda ukránok ezzel kiestek.

Ugyanígy a csoportban ragadtak a hollandok is, ők szerzett pont nélkül mentek haza az Eb-ről. Az egyenes kieséses szakaszban a portugálok Ronaldo góljával verték a cseheket a negyeddöntőben, a németek egy viszonylag sima 2-0-val küldték haza a franciákat. A németek 4-2-vel ejtették ki a 2004-es győztes görögöket, de a legnagyobb dráma az angol-olaszon volt, amit az olaszok tizenegyespárbajban nyertek meg, és jutottak a négybe.

A németekkel találkoztak, és a varsói mérkőzésen Mario Balotelli lett a hős, mindkét olasz gólt ő szerezte, és 2-1-gyel kiharcolták a döntőt. A másik ágon a spanyolok és a portugálok a rendes játékidőben és a hosszabbításban sem tudtak gólt szerezni, úgyhogy a tizenegyesek döntöttek, a párbajt 4-2-re nyerte a világbajnok csapat.

A döntő már jóval simább volt nekik az olaszok ellen. Az első félidőben David Silva és Jordi Alba gólja után már 2-0-ra vezettek, de a második félidőben is lőttek kettőt: a hajrában Fernando Torres és Juan Mata talált be. A spanyolok 4-0-val lettek Európa-bajnokok

Egyenes kieséses szakasz

Negyeddöntők

  • Csehország-Portugália 0-1
  • Németország-Görögország 4-2
  • Spanyolország-Franciaország 2-0
  • Anglia-Olaszország 0-0 (tizenegyesekkel 2-4)

Elődöntők

  • Portugália-Spanyolország 0-0 (tizenegyesekkel 2-4)
  • Németország-Olaszorsázg 1-2

Döntő

  • Spanyolország-Olaszország 4-0

Góllövőlista

  • 3 gólos: Fernando Torres, Mario Mandzukic, Mario Gomez, Mario Balotelli, Alan Dzagojev, Cristiano Ronaldo