Százmillió dollárt ér a kutyaviadalos irányító

2011.08.31. 11:17

Michael Vick kutyaviadalok szervezése miatt 2007 augusztusától börtönben ült. Az akkor eladósodott játékos most hat évre szóló szerződést kötött a Philadelphia Eaegles-szel. 100 millió dollárjával az NFL egyik legjobban fizetett játékosa lesz.  
 

Vick 2001-ben az első draftolt volt az NFL-ben, az Atlanta Falcons szerezte meg, 2005-ben 10 évre szóló, 130 millió dolláros szerződést írtak alá vele. Ezzel a fizetéssel már akkor is a legjobban kereső amerikaifutballisták közé tartozott.

2007-ben az FBI kiderítette, hogy Vick egy kutyaviadalokat szervező hálózat tagja, fogadásokhoz biztosított tőkét, és egyik ingatlanján viadalokat is rendezett. (Az apja szerint Vick már 2001 körül a családjuk garázsában is rendezett kutyaviadalokat, több harci kutya pedig a család kertjében lakott, a sérülteket Vick apja ápolgatta.)

Michael Vick
Michael Vick

23 hónapos börtönbüntetést kapott, a Falcons felbontotta a szerződését. Vick hamar eladósodott, az ügyvédi díjakat, tíz kocsijának és hat luxusvillájának fenntartási költségeit nem tudta fizetni, csődvédelmet kért. Tartozásait jövőbeli bevételeiből kívánta fedezni, bár garanciákat nem tudott bemutatni.

Miután szabadult, a Philadelphia Eagles igazolta le. Egy évre szerződtették, de a 2009-es szezonban nem vált alapemberré, csak a következőben, amikor a sérült Kevin Kolbot kellett pótolnia. 2010-es szezonja remekül sikerült, segítségével az Eagles megnyerte az NFC keleti csoportját, majd Vicket az év visszatérő játékosának is megválasztották.

000 121370905

A jó teljesítmény az Eaglesnek is elég volt, hogy hosszútávú szerződést kössenek Vickkel. A 100 millió dollárból 40-et garantáltan megkap, a többit teljesítményéhez kötik. A fizetéséből a tartozásait is rendezni tudja. "A szerződés annak a nagyon kemény munkának az eredménye, amivel Michael az elmúlt néhány évben jobbá tette magát, mind pályán, mind azon kívül is” - indokolt Andy Reid, az Eagles edzője.