Már a Super Bowlért küzdenek

2013.01.20. 18:16

San Franciscóban 18 éve várnak arra, hogy Super Bowlba jusson a 49ers. Az Atlanta Falcons állhatja útjukat. A Patriots ismét a Ravensszel küzd meg. NFL-konferenciadöntők, online.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vasárnap este kilenctől a San Francisco 49ers az Atlanta Falcons ellen, hétfő hajnalban a New England Patriots pedig ismét a Baltimore Ravens ellen küzd meg a Super Bowlba jutásért, ahol akár két veterán is összecsaphat, mielőtt visszavonul. Két hét maradt a szezonból.

  • A Super Bowlt az idény végén New Orleansban, a Superdome-ban rendezik, magyar idő szerint éjjel 0.30-tól. Most sem marad el a szünetben a show, idén Beyonce ad majd egy rövid koncertet.

  • Ha foci, akkor college, ha college, akkor SEC, ha SEC, akkor Roll, Tide! Két hete sincs, hogy a csapatom megnyerte a nemzeti bajnokságot, mégis, hosszú évek óta először az NFL tart izgalomban. És legnagyobb meglepetésemre az a csapat, amiért már 25 éve rajongok.

  • A rajongás teljesen irracionális dolog. Az enyém például azzal kezdődött, hogy Lajcsi szarvasi esküvőjén leöntöttem apámat egy üveg meggyes Márkával. A vörös lé nem igazán ment apám vajszínű nadrágjához, ez pedig események különös láncolatán át ahhoz vezetett, hogy egy évvel később egy 49ers sapkában jöttem haza Wiesbadenből.

  • Az ötszörös Super Bowl-győztes San Francisco 49ers legutóbb 1995-ben szerepelt a döntőben, akkor Steve Young vezetésével 49-26-re verték a San Diego Chargerst. Az Atlanta Falcons 1999-ben jutott el először és utoljára a Super Bowlig, a Denver Broncostól kaptak ki 31-19-re.

  • A fociról persze semmit sem tudtam, de láttam egy dokumentumfilmet Joe Montanáról, és nagyon tetszett, ahogy különböző ritmusra lengő abroncsokon keresztül is át tudja dobni a labdát. Meccset először hét évvel később, már Georgiában láttam.

  • A 49ers 25 éves irányítója, Colin Kaepernick második szezonját tapossa a profik között, de komolyabban csak az idén számoltak vele, miután a kezdő quarterback, Alex Smith megsérült. Kaepernick annyira bevált, hogy egészen a konferenciadöntőig vezetette csapatát, az elődöntőben a Green Bay Packers ellen annyit futott, hogy az összes irányítórekordot megdöntötte ezen a téren.

    A Falconsnál utolsó szezonját játssza a tight end Tony Gonzalez, aki a múlt héten a Seattle Seahawks ellen nyert először a rájátszásban. A korábbi kosarasnak remek kezei vannak, az elődöntőben is az elkapásának köszönhetően került mezőnygólhelyzetbe csapata, a rúgással jutottak tovább.

  • Az ESPN America kommentátorai sem tudják kihagyni azt a ziccert, hogy szegény Billy Cundiffon rúgjanak egyet. Cundiff a tavalyi emlékezetes Ravens-Patriots-döntőn kihagyta a Ravens  hosszabbítást jelentő mezőnygólkísérletét, azóta pedig megfordult a Washington Redskins, illetve a ma este szintén játszó San Francisco 49 soraiban is.

  • Georgiában pedig úgy tartják, ha dobálni akarod a labdát, menj bézbólozni. Ha focista vagy, légy férfi, és fuss neki a falnak. A San Francisco nem cipelte a labdát. Miért is tette volna olyan irányítókkal, mint Joe Montana, vagy Steve Young, akik egy húszforintost is eltaláltak volna ötven yardról? Klasszikus West Coast Offense-t (WCO) játszottak, sok passz, nagy játékok. Dobálták a labdát.

  • Az ESPN America kommentátorai - akik közt egyébként a legendás Mike Ditka is ott van: róla annyit érdemes tudni, hogy azon kevesek egyike, akik játékosként és edzőként is nyertek már Super Bowlt - egyértelműen 49ers-diadalt jósolnak, és a Ravens-Patriots-meccs győztesének is a New England-i csapatot hozták ki 3-2 arányban.

  • Az NBC információi szerint az Atlanta Falcons irányítója, Matt Ryan hamarosan új szerződést kaphat, pedig a múlt héten nyert először pályafutása során a rájátszásban. Most megdolgozhat érte.

  • A futó irányító nem újdonság az NFL-ben, de az idei évig ritkaságnak számított. A futás veszélyes, egyik tulajdonos sem szereti, ha a milliárdos bizniszben is jelentős tételnek számító irányítója szétszakadt térddel marad a füvön. Véletlenül se neveznénk puhánynak az NFL-ben játszókat, de tény, hogy azért vigyáznak magukra és egymásra is. Karrierek, dollármilliók múlhatnak egy rossz mozdulaton, és ezt tudják. Ezért néznek délen egyetemi focit, ahol ez még nem számít, ahol a georgiai örökrangadó, a UGA-Georgia Tech beceneve a "Tiszta, régimódi gyűlölet".

  • Az is igaz, hogy gimiben és egyetemen még kisebb a sérülésveszély. Ha megindul egy irányító, az NFL negyven métert 4,5 másodperc alatt futó, 150 kilós gyilkos linebackerei helyett legfeljebb egy lomha, 120 kilós hegyomlás borulhat rá. Az egyetemek pedig szeretik az ilyen, a játékot jól olvasó, futkározó irányítókat. Ha véletlenül nem is tanulnak meg passzolni, az se baj, ha egy futónak van esze.

  • A 49ers kirúgása után a saját 20 yardos vonalukról kezdhetnek el az ellenfél endzone-ja felé masírozni.

  • De hiába kísérletezék ki a futó irányítós játékot már évekkel ezelőtt az egyetemi fociban, a stílus sztárjai - Michael Vick, Tim Tebow - az NFL-ben inkább csak futni voltak jók, a kezük nem volt elég. Idén viszont a Redskins draftolta RGIII-at, a Seattle pedig Russell Wilsont. Két, nagyon mozgékony, ösztönösen futó, de jól passzoló irányítót. És a két csapat managementje elég bátor volt hozzá, hogy éljen is a kínálkozó lehetőséggel.

  • A falconsos Matt Ryan egy 16 yardos átadást ragasztott Goldson kezei közé, máris az ellenfél térfelén járnak.

  • RGIII nem okozott meglepetést, tőle ezt várták. Wilson már inkább, ő viszonylag ismeretlen volt. De az igazi meglepetés Jim Harbaugh San Franciscója volt. Mert Harbaugh ugyan a liga tán legjobban futó csapatává faragta, a QB a tipikus pocket passer Alex Smith volt. Egészen a 11. hétig, amikor sérülése miatt beállhatott Collin Kapernick, akit már Harbaugh draftolt 2011-ben. Rögtön kiderült, hogy miért.

  • A Redskins csakis RGIII adottságai miatt kezdte játszani a pistol offense-t és a read optiont. Harbaugh viszont érkezése és Kapernick draftolása óta az egész csapatát ehhez a játékrendszerhez építette. RGIII szinte kizárólag optiont futott, vagyis futott, ha lehetősége volt rá. Harbaugh játékában Kapernick option mellett designed runokat is fut, vagyis a támadófal eleve neki zár, a futó is blokkol. A védelemnek, ahol eleve csak négy ember van hat lyuk betömésére, egy helyett így már minden esetben legalább két futóra kell figyelnie. Meg egy slot reciverre. Meg két wide reciverre, akik közt ott van Randy Moss is. A mai meccs egyik nagy kérdése, hogy mihez kezd ezzel a helyzettel az atlantai védelem, ami eleve nem túl hatékony a futás ellen.

  • Ryan kivárt, jól védték meg, aztán Joneshoz vágott egy 46 yardos passzt, az elkapónak pedig már csak be kellett gyalogolnia az endzone-ba. Az extrapont is jó volt, 7-0 a Falconsnak, jöhet a 49ers.

  • A másik kérdés, hogy a 49ers mihez kezd az Atlanta támadóival. Ez a meccs nemcsak egy főcsoportdöntő, ideológiai háború is. Az Atlanta a WCO-t fejlesztette tökélyre. Két legnagyobb fegyvere a liga egyik legjobban passzoló irányítója, Ryan, és napjaink futótól wide reciverig bármilyen poszton bevethető tight end ideáljának tán legtökéletesebb megtestesítője, Tony Gonzalez. Hogy a két wide reciverről, az Alabamában nevelkedett Julio Jonesról és Roddy White-ról ne is beszéljünk. Ellenük még a liga legjobb backfieldje is megizzadna, a San Francisco védelmének pedig nem a backfield az ereje. Ebben a párharcban az lesz a döntő, hogy a San Franciscó-i védőfal mekkora nyomást tud majd helyezni Ryanre, és hogy az atlantai támadófal meg tudja-e fogni a liga tán legjobb pass rushereit.

  • A fiatal irányító mosolya most nem tűnik őszintének.

  • a 49-esek szurkolójaként már el is kezdhetek aggódni. Nem is Jones touchdownja miatt, a hosszú játékok kockázata benne van a San Franciscó-i secondaryben. Sokkal jobban zavart az első drive-ban, hogy harmadik és kilencnél Ryannek mennyi ideje volt. Ha nem sikerül siettetni, akkor simán odadobja az elkapóinak.

  • Futások után egy hosszú passzal próbálkozott a 49ers, de Kaepernick átadásába belenyúlt a falconsos safety, DeCoud, aki ezt egy szörnyen kínos tánccal ünnepelte meg.

  • semmi érdemi következtetést nem tudunk levonni, hacsak azt nem, hogy Kapernick elég nagy repertoárból válogathat. Ezt viszont tudtuk eddig is. Az nem látszott, hogy a Falcons védelme mennyire tudja majd megfogni Kapernicket, akinek idő kell játéka kibontásához.

  • az pedig az atlantai támadások gyorsasága. Legalább nem fárad annyira a védelmünk!

  • Julio Jones, az Atlanta Falcons wide receivere úgy kaszálja el a pálya szélén álló, sárga mellényes biztonsági őrt, hogy nézni is rossz. Ráadásul sisakkal előre ütközött, amiért a pályán azonnal rádobnák a szabálytalanságot jelző sárga zászlót a bírók.

  • Amikor nem épp a biztonsági embert letaroló Jonest dobja túl. Kilenc átadásából hét talált célt, 104 passzolt yardnál jár. Az előbbi sikertelen próbálkozás után most megtalálta Jonest, ismét ott vannak a 49ers endzone-jának közelében.