nono

Amikor a trükk visszaüt: itt az amerikaifutball tökéletes kudarca

2014.09.17. 15:33

Ha az amerikai egyetemi bajnokságban egy viszonylag kis csapat idegenben tud nyerni egy komoly ellenféllel szemben akkor alighanem szerencséjük is volt, elképesztő módon felkészültek a másik taktikájából, és előkaptak a playbookból néhány trükkös játékot.

Az elmúlt hétvégén az Arkansas State utóbbira készült a Miami ellen, hiszen már a második negyedben 20-7-es hátrányban találták magukat. Az ellenfél térfelére érve megakadt a támadásul 5 perccel a félidő előtt, úgy is álltak fel, mintha rúgnának, de ami utána jött, arra nincs jobb szó, mint a katasztrófa.

A rúgás helyett ugyanis passzolni akartak, és hogy zavart keltsenek a Miami játékosai között, a következőket tették

  1. A bal szélről keresztbe futtatták az egyik emberüket (egy gunnert), akinek eredetileg a visszahordó játékos levadászása lenne a szerepe.
  2. A másik oldalon a két gunnerből az egyik tetszhalott állapotban hanyattdőlt, hátha ezzel még jobban összezavarják a hazaiakat.
  3. A keresztbe mozgó gunner előtt a túloldali játékos egy blokkal csinált helyet, ha esetleg oda érkezne a passz, miközben a balon a falból kilépő játékos az üresen maradt szélen próbált a visszahordó csapat játékosai mögé kerülni.

Hogy mi lett a végeredmény, azt máris mutatjuk.

Arkansas State fake punt

Az Arkansas State puntere tökéletes interceptiont dobott az egyik Miami-játékos ölébe, avagy tökéletes kudarc.

A bal gunner azzal, hogy a vonalról mozgott keresztbe, érvényes elkapóvá tette a fal szélén álló játékost, a tackle-t (a vonalon álló játékosok közül csak a két legszélső jogosult elkapásra), ezzel együtt pedig a jobbon álló két gunnerből a belsőt tulajdonképpen a másik oldali tackle-lé tette, vagyis ő már nem kaphatott labdát a passzjáték során.

Mivel a rúgójátékostól nagyon messze állt, arra sem volt sok esély, hogy blokkolják, valamit kezdeni kellett tehát vele, és itt jön be az Arkansas State vezetőedzőjének, Blake Andersonnak a forradalmi ötlete. Anderson tavaly még annál a North Carolinánál dolgozott, ami a tavaszi edzőtáborban ezzel, a rémülettől elájuló kecskéket imitáló videóval került a figyelem középpontjába.

A Miami elleni meccs előtti héten végig gyakorolták a trükköt ájulással együtt. "Mivel ebben a felállásban Booker nem mehetett előre, hiszen büntetést kaptunk volna érte, elkezdtünk gondolkodni, mit kezdjünk vele. Mehetett volna kifelé is blokkolni, de valaki bedobta, hogy legyen ő az ájulós kecske. Megtetszett az ötlet, úgyhogy így is lett. Ezeknek a srácoknak öt év alatt öt új vezetőedzőjük volt, próbáltunk egy kis mókát csempészni a mindennapokba" – mesélte a katasztrofális játék történetét Anderson az NFL.com-nak.

A kivitelezés viszont az egész hetes gyakorlás ellenére pocsék lett. Mivel az álájult Bookeren álló védő tökéletesen tette a dolgát és kilépett a motionre küldött gunnerre, így nem volt senki, aki meglepődjön Booker eldőlésén, tehát teljesen fölöslegesen csinált hülyét magából. Ráadásul a punter Luke Ferguson sem döntött valami jól - a balon hiába futott üresra a célpontja, két védő volt a közelében, és sikerült méterekkel elé dobni a labdát, így lett interception, pedig a jobbon a keresztbe elfutó gunner előtt nagy terület nyílt volna, ha ő kapja a labdát.

Miután a Miami megszerezte a labdát, egyből megindult azzal az Arkansas State end zone-ja felé. Erre eszmélt az addig földön fekvő Booker is, meg is próbált egyből felpattanni, hátha szükség lesz rá a játék során, de egyből a földbe döngölte a Miami egyik védője.

A Red Wolves mentségére legyen mondva, hogy volt némi pozitívum is az eladott labdában: ha csak sikertelen lett volna a passz, a Miami a saját 41 yardosáról indulhatott volna, a gyenge visszahordás után viszont csak 31-ről, tehát messzebbről kezdhették meg a támadást. Persze, ha elrúgták volna a labdát, mint általában szokás, még messzebb került volna a hazai csapat.