Csalással vádolják a Super Bowlba jutott Patriotsot

2015.01.19. 09:47

A Sports Illustrated szerint az NFL vizsgálatot indított a Super Bowlba jutott New England Patriots ellen. A vádak szerint a sztárcsapat a labdák súlyával trükközött az Indianapolis Colts ellen 45-7-re megnyert mérkőzésen, a főcsoportdöntőben, ez pedig szabálytalan. 

Több forrás arról számolt be, hogy az egyik játékvezető elvitte megmérni az egyik labdát mérkőzés közben, de az nem derült ki, hogy volt-e vele valami gond, állítólag néhány labdát leeresztettek. Az NFL szóvivője hétfőn megerősítette, hogy vizsgálat indult. 

Ha a labdákkal trükközött volna a Patriots, azt mindenképp meccs közben kellett megtennie, ugyanis a kezdés előtt a bírók ellenőrzik a találkozóra szánt labdákat, és elvileg az ő felügyeletük alatt is maradnak.

A szabály szerint a hazai és a vendégcsapat is tizenkét labdát biztosít meccs előtti tesztekre, a hivatalos gyártó pedig nyolc meccslabdát küld a mérkőzésekre, ezeket a játékvezetők nyitják ki két órával a kezdés előtt, és csak a rúgásokra használják őket. Az már a hazai csapat felelőssége, hogy a mérkőzés során mindig legyen bevethető labda a pálya szélén.

A leeresztett labda valamivel könnyebben kezelhető, könnyebb megtartani esős időben, ilyen idő volt a hajnali Patriots-meccsen is. Hasonló botrány volt már az egyetemi bajnokságban a USC-Oregon-meccs után 2012-ben, a hazaiak személyzetéből embereket rúgtak ki akkor. 

Persze nem azért nyert a Patriots, mert a labdákkal trükköztek, a játék minden elemében felülmúlták az Indianapolis Coltsot, és jutottak be a Super Bowlba. Viszont ha mégis kiderül, hogy visszaélések voltak, akkor akár draftjogokat is elvehetnek tőlük.

Az ügyben hétfő este lehet döntés.

A New England-i csapatot az emlékezetes kémkedős botrány óta többször támadták már. A csapatot 2007-ben azért büntették meg, mert illegálisan videózták le az ellenfél csapatának jelzéseit, ami a szabályok szerint tilos. A Patriotsot 250 ezer dollárra, edzőjét Bill Belichicket 500 ezer dollárra büntették, és draftjogokat vettek el tőlük.

Múlt héten a Baltimore Ravens edzője akadt ki rájuk, mert a jogosult elkapókkal zavarták össze a védelmüket, de akkor nem csináltak semmi szabálytalant.