10 amerikaifutball-jelenet, amiről mindenki beszélt idén

2015.12.25. 16:41

Dráma a Super Bowl végén, egy bírói ítélet, amin mindenki őrjöngött, lehetetlen játékok az egyetemi amerikaifutballból. Összeszedtük 2015-ből a tíz legemlékezetesebb játékot. 

Egy újonc eldönti a Super Bowlt

Az idei Super Bowl utolsó játékán mindenki felordított: a Seattle Seahakws egy yardra volt a New England Patriots endzone-jától, és a győzelemtől. Hiába várták sokan, hogy futójátékot hívnak, és a labdát Marshawn Lynch viszi majd be az endzone-ba, végül a Seahawks passzolt. Russell Wilson célba vette Ricardo Lockette-et, de ott volt a patriotsos Malcolm Butler, aki újoncként akkoriban a csapat utolsó számú cornerje volt, és sikerült lehalásznia a labdát, ezzel maradt az eredmény, Patriots 28-24-re megnyerte a Super Bowlt.

Miért beszéltek róla? Mondhatni fontos megmozdulás volt, mert ez döntötte el a 2015-ös idény döntőjét. Aztán utána hetekig, hónapokig ment a vita, hogy a Seahawks jó döntést hozott-e azzal, hogy futójáték helyett passzolt, mindenesetre Pete Carroll edző elismerte, hogy még hónapokkal később is kísértette a döntő vége, de nincs ebben semmi meglepő. Butler interceptionje pedig az idény nagy sztorija lett, mivel egyáltalán nem volt alapember. 

Harbaugh az NFL-ben se látott ekkora drámát

A 49ersszel Super Bowlig jutó Jim Harbaugh edző elég viharosan távozott San Franciscóból meg az NFL-ből, és meg sem állt Michiganig, ahol volt egyetemi csapatának edzője lett. Sokan várták, hogy már az első évében kisebb csodát tesz, és tulajdonképpen ez sikerült is, mert úgy mentek neki a veretlen Michigan State elleni állami derbinek, hogy zsinórban öt meccset nyertek. És vezettek is 23-21-re, már csak egy jó punt kellett volna, hogy tíz másodperccel a vége előtt bebiztosítsák a győzelmet. Aztán jött a dráma, mert a punterük elejtette a labdát, amire lecsaptak a Michigan State játékosai, és győztes touchdownt csináltak, az óra pedig lepörgött.

Miért olyan fontos? Jim Harbaugh ténykedése hatalmas figyelmet kapott, mivel egy NFL-es sikeredzőként érkezett, és a Michigan State elleni rangadó előtti három meccset úgy hoztak le, hogy pontot sem szereztek ellenük. Aztán jött az elrontott punt, és a vereség rántotta vissza a Michigant a földre. Ha nyertek volna, akkor ki tudja, meddig mennek, így viszont csak simán várakozáson felüli lett Harbaugh első éve. 

Kövessen minket Facebookon is!

Rodgers 60 yardos bombája, de mi volt előtte?

Nem is olyan rég volt, hogy a Green Bay Packers egy 61 yardos hail maryvel nyert a Detroit Lions elleni alapszakasz-meccsen. Pedig az óra már lepörgött, azonban a hátrafelé passzolgatós utolsó játéknál a bírók szabálytalanságot láttak a Lionsnál, és egy Aaron Rodgers ellen elkövetett facemaskra dobtak zászlót, úgyhogy a Packers megkapta még egy játékra a lehetőséget. Rodgers próbált időt adni az elkapóinak, majd előrebombázta a labdát, amit a tök üresen maradt Richard Rodgers húzott le, és ezzel nyertek. 

60 yardos bomba

Igen, és?  A meccs után ismét össztűz zúdult az idén rengeteget támadott NFL-játékvezetőkre, hogy nem is kellett volna zászlót dobni a Rodgers elleni megmozdulásra, úgyhogy az utolsó játéknak meg sem kellett volna történnie. A szabálykönyv szerint nem is voltak szabálytalanok a lionsosok, csak éppen élőben, ilyen tempónál ezt nehéz volt megítélni, legalábbis ezzel védekezett a játékvezetői bizottságot vezető Dean Blandino. 

Az Arkansas lehetetlen játéka az Ole Miss ellen

Az egyetemi bajnokságban az Arkansas Razorbacks alaposan elrontott az Ole Miss szezonját. A meccsük hosszabbításában 52-45-re vezetett az Ole Miss, az Arkansas-nak pedig a büntetések miatt 25 yardot kellett volna megtennie, ráadásul utolsó lehetőségük következett, fourth down volt. Brandon Allen irányító Hunter Henryt találta meg a labdával, ám ott volt az Ole Miss egyik védője, és úgy nézett ki, hogy földre viszi, ami a meccs végét jelentette volna. De Henry még estében hátradobta a labdát, amit a futó Alex Collins szedett fel, és megcsinálta a first downt. A támadás vége touchdown lett, és az Arkansas tökös volt: az újabb hosszabbítást jelentő extra pont helyett rámentek a kétpontos kísérletre, ami sikerült és nyertek. Ha elrontották volna, vesztenek. 

Miért beszéltek erről ennyit? Az egyetemi amerikaifutball-idény egyik legőrültebb fourth downját láthattuk, a képernyő alján lehet látni, hogy az Ole Miss-kispad már ünnepelt volna. Az Arkansas győzelme azért is volt jelentős, mert ezzel az Ole Miss újabb konferencián belüli vereséget szenvedett el, és hiába verték el a bivalyerős Alabamát korábban, az alabamaiaknak az volt az egyetlen vereségük a szezonban, úgyhogy ők mentek a konferenciadöntőbe és a rájátszásba.

A futás, amire már mindenki várt

Marcus Mariota az idei draft második helyén kelt el, a Tennessee Titans vitte el. Mariota az egyetemi bajnokságban a futásaival is legalább olyan veszélyes volt, mint a passzaival, és mértékkel ugyan, de igyekeztek kihasználni az adottságait már az első NFL-idénye elején, de az első igazán látványos megiramodására decemberig kellett várni. A Titanst átmenetileg irányító Mike Mularkey amúgy is megígérte, többet fogják ösztönözni a futásokra. Az újonc a Jaguars ellen kilőtt, és 87 yardos touchdownt sprintelt. 

Miért volt olyan fontos? A szezonban addig senkinek nem volt nagyobb TD-futása, mint a Titans újoncirányítójának, plusz az NFL történetének ez volt a harmadik legnagyobb td-t érő futása, amit irányító hozott össze. Csak Terrelle Pryor 93 yardosa és Colin Kaepernick 90 yardosa előzte meg. 

A Miami szabálytalan csodája 

Különösebb tétje nem volt az egyetemi bajnokságban lejátszott Miami-Duke-meccsnek, na de milyen volt a meccs befejezése! A Duke 27-24-es vezetésnél végzett el kezdőrúgást, hat másodperc volt hátra, nyert helyzetben voltak. A Miami felszedte a labdát, és beindult az őrület, nyolc hátrapasszal jutottak el a touchdownig, és nyerték meg a meccset. 

Miért volt téma? Az ilyen hátrapasszos győzelmek mindig kisebb csodaszámba mennek, de a meccs után kiderült, hogy a játékvezetők elég nagyot hibáztak, mert több szabálytalanságot is elnéztek a visszahordásnál. Például az egyik Miami-játékos úgy adott hátrapasszt, hogy a térde már földet ért, vagyis ez lett volna a vége a 49 másodpercig tartó őrült visszahordásnak. A bírói stábot felfüggesztették a meccs után. 

Akkor most elkapta vagy sem?

A januári rájátszásban semmi sem váltott ki akkora indulatokat, mint a Green Bay Packers-Dallas Cowboys tetőponjta, amikor nem sokkal a meccs vége előtt 26-21-es Packers-vezetésnél a cowboysos Dez Bryant marha fontos elkapást csinált. Vagyis nem csinált, mert a bírók megváltoztatták korábbi döntésüket, miután a Packers edzője bedobta a piros zászlót, és kénytelenek voltak visszanézni a történteket. Az elkapást érvénytelenítették, mert a labda kijött a végén. 

Mi lett ebből? Világraszóló vita, és bár a bírók a szabályoknak megfelelő döntést hoztak, azóta már az NFL is úgy döntött, hogy a szabályok egyértelműsítése miatt egy bizottságot hoznak majd létre, hogy a kérdést alaposan körüljárják. Dez Bryant pedig azóta is állítja, megvolt az elkapás. 

Fournette befutott az újságok címlapjára

Az futójátékos Leonard Fournette már az egyetemi sztárcsapat LSU-hoz is szupertehetségként érkezett, viszont igazán az idén lett belőle sztár. Ezért a legtöbbet az Auburn elleni meccsen tette, mert több olyan futása is volt, amitől mindenkinek leesett az álla. A legemlékezetesebb talán az volt, amikor az egyik védő annyira elvétette, hogy átrepült rajta.

Mi volt a jelentősége? Fournette vezető sztori lett Amerikában, és megint beindult a vita, hogy mikor kellene az NFL-be engedni az egyetemi tehetségeket, hiszen akik már NFL-érettek, a komolyabb sérülést is kockáztatják a maradásukkal (csak harmadévesként nevezhetnek az NFL draftra). Fournette körül óriási volt a hype, de a szezon egyik legfontosabb meccsén az Alabama-védelem eltüntette, végül Heisman-trófeát sem kapott, pedig sokáig ő volt a favorit. 

Amikor mindenki a Coltson röhögött

Valami nagyon váratlant akart húzni az Indianapolis Colts, vagy legalábbis elsőre nagyon így tűnt. A Patriots ellen októberben egy punt helyett elég furcsa formációba álltak fel, amivel eredetileg az lett volna a cél, hogy összezavarják a trükközésben amúgy jó Patriotsot. A játéknak el sem kellett volna indulnia, mert legfeljebb egy büntetést akartak vele kicsikarni, de végül mégis elindult, és jött a teljes csőd, mindenki csak értetlenkedett. 

Mi volt a jelentősége? A viccfaktoron kívül leginkább az, hogy a Colts ezzel a mezőnypozíciót is átadta a Patriotsnak, amely a támadásból bebiztosította a győzelmet. Az edző Chuck Pagano a vereség után magára vállalta a felelősséget. A meccsnek azért is volt jelentősége, mert ez volt az első találkozásuk a hírhedt konferenciadöntő óta, ami után elindult a lavina a laposlabdás botránnyal, eltiltásokkal, büntetésekkel, majd felmentésekkel. 

Ahol a 185 kilós játékosból tight end lehet

Az egyetemi idényben nagy szám volt az idén a 200 centis, 185 kilós Laquan McGowan, akit falemberből képeztek át tight enddé a Baylorban, hogy méretét a támadójátékokban jobban tudják használni. Nehéz megállítani, mert akkora, mint egy hegy, az edzéseken is óvatosak vele a csapattársak.  A nagy pillanata a Kansas ellen jött el, amikor egy rá kidolgozott játéknál üresen kapta a labdát. 

Miért fontos? Mindig élmény nézni, amikor nagy testek touchdownt szereznek, és az egyetemi bajnokság pedig azért is fantasztikus, mert megtörténhetnek az ilyenek.