16 játékosuk elment, mégis bajnokok lehetnek

2016.08.30. 17:41

Szeptember elején elkezdődik az egyetemi amerikaifutball-bajnokság, amit a tíz legmeghatározóbb játékos bemutatásával vezetünk fel. Ők tehetik a legtöbbet azért, hogy csapatuk bajnok legyen.

Korábbi részek: Leonard Fournette, Myles Garrett, Dalvin Cook, Jalen Hurd, ArDarius Stewart.

22 kezdőjátékosból 16 elhagyta a tavalyi szezon óta az Ohio State Buckeyest, Urban Meyer csapata mégis a hatodik helyre került a szezon előtti rangsorban, és elég sokan a playoffba várják őket. De hogy mégis miért? Lényegében egyedül az irányító J.T. Barrett miatt.

Na jó, ez persze nem igaz, de majdhogynem ő az egyedüli biztos pont. A védelembe főként leendő szupersztárokat várnak, akik még nem bizonyítottak, Barrett viszont már kezdő volt 2014-ben, és végül tavaly is őt hagyták meg irányítóposzton.

Ne maradjon le semmiről!

Nem kis gondot okozhat amúgy ez a teher majd neki, mert nem is volt akkora király irányító, mint ahogy sokak emlékeiben él. Persze, az 1100 futott yard és a 11 TD jónak tűnik a passzjáték mellett, de ha kiemeljük, hogy a 10 yardnál messzebbre indított passzaiból az elmúlt két évben 156-ból csak 64 volt jó, máris kiderül, mennyire instabil lábakon áll a Buckeyes támadójátéka. A számai 2015-ben jobbak voltak azért, úgyhogy látszik az előrelépés. De nem is biztos, hogy annyira erőltetni kellene a hosszú passzokat.

 

Csak read-optionnel és rövidebb passzokkal ugyanis nem hogy a playoffot, de még lehet, hogy a Big Tent sem nyerik meg. Szerencséjére a 2016-os nyár sokkal lazább volt, mint az előző, és ez a pályán is látszani fog.

Nyilván nem azzal nyertek, hogy Barrettnek idén nincs komoly vetélytársa (tavaly ugye ott volt Cardale Jones, most meg csak olyan QB-k vannak mögötte, akik még sosem dobtak labdát egyetemi meccsen), hanem azzal, hogy nem kellett felosztani a nyári készülést. Barrett és Jones ugyanis teljesen más stílusú irányítók, tavaly ezért kicsit Dr. Jackyll-Mr. Hyde volt a Buckeyes offense-e, és csak a szezon legvégére találták meg magukat.

Idén csak Barrett erősségeire kellett figyelni, futásban már nem kellett fejlődnie, volt egy nyara arra, hogy a passzjátékban jobb legyen, papíron tehát minden adott ahhoz, hogy vezérként vigye csapatát.

 

Ha jut bármi is 2016-ban az Ohio State, az Barretten múlik majd. Egy jó szezonkezdet (a Bowling Green és a Tulsa azért nem lesz annyira acélos) után már az Oklahoma ellen a harmadik héten is erősek lehetnek, de ha döcög az offense, akkor a fiatal defense (és a még fiatalabb támadófal) is bepánikolhat, onnan pedig vége.

Barrett a védelmen persze nem segít, de a fent is látható sebessége biztos, hogy megmenti majd a szezon elején még csiszolódó fal mögött.