Tényleg egy elkapó irányíthat a Patriotsban?

2016.09.19. 14:18

Hiába ment nagyon jól a laposlabdás botrány miatt eltiltott Tom Brady pótlása a New England Patriotsnál, mert a szezon második meccsén megsérült a helyettes Jimmy Garoppolo, aki most bizonytalan ideig nem játszhat. Brady még két hétig biztosan nem térhet vissza, úgyhogy van egy újonc és egy dobni is tudó elkapó a csapatnál, akik közül választani lehet. Mihez kezd most a Patriots? 

Garoppolo a Dolphins elleni vasárnapi meccsen a sérüléséig pazarul játszott, kiosztott 3 TD-passzt, és mintaszerűen vezette ezeket a támadásokat, eleinte kicsit olyan volt, mintha edzésen lennének. A helyére beugró újonc, Jacoby Brissett a teljes második félidőt végignyomta, és kilenc passzkísérletéből hat volt jó, összesen 92 passzolt és 12 futott yardja. Összességében egyáltalán nem volt megilletődve, bár a Patriots mindent meg is tett, hogy tehermentesítse, és többet építettek a futójátékokra, mint Garoppolo alatt, de ez ilyenkor természetes. 

Ne maradjon le semmiről!

A 193 centi magas, 105 kilós Brissett egy harmadik körben draftolt újonc, aki az egyetemi pályafutását a Florida Gatorsban kezdte, aztán átment a North Carolina State Wolfpackhez, ahol tisztességesen végigdolgozta a legutóbbi két évet immár kezdőként, és egy kicsit radar alatt is volt. Mobilis irányító a legutóbbi két idényében összesen 5268 yardot és 43 TD-passzt termelt, emellé még volt 899 futott yardja és 9 futott touchdownja. A 2014-es idényben jegyzett egy klassz sorozatot is, amikor zsinórban 187 passza volt interception nélkül, ami az ACC konferencia történetének hetedik legjobb szériája volt. A középszerű NC State-ből jóval többet sikerült kihozni vele, legnagyobb egyetemi meccsét talán a Florida State ellen játszotta, amikor a Jameis Winstonék ellen 56–41-re elbukott találkozót 359 passzolt yarddal és 3 TD-passzal hozta le. 

Ő is a zsebben érzi jól magát, csak akkor dönt a futás mellett, ha nagyon muszáj, és ráadásul a méretéhez képest jó sebessége is van. Tény, hogy vannak nála erősebb karú irányítók, viszont megbízható játékos, aki nyomás alatt is összeszedett marad, és szorult helyzetekből is jól jön ki. 

Belichick edző ad utasításokat Brissettnek
Belichick edző ad utasításokat Brissettnek

A korábbi Patriots-, Giants- és Cowboys-edző Bill Parcells is jól ismeri Brissettet, már középiskolás kora óta figyelemmel követi a karrierjét, ő korábban már agyondicsérte. "Curtis Martin, Willie McGinest, Troy Brown típusú játékos, ezt kapja vele a New England. Sokra tartom őt, nagyszerű srác. Eltökélt, semmiféle probléma nem lesz a viselkedéssel, tökéletes helyre került" - mondta, miután a Patriots draftolta a játékost. 

Az tény, hogy Brissett az utóbbi hónapokban már bizonyított annyit, hogy vele számoljanak tartalékirányítóként, arra az esetre, ha Garoppolóval történik valami. Az előszezonban kipróbálták, akkor 67,8 százalékos pontossággal passzolt, összehozott egy TD-passzt, a labdát nem adta el. A vasárnap történtek után Bill Belichick is arra igyekezett rávilágítani, hogy egy ideje azért már együtt foglalkoznak vele, nem az utcáról esett be. "Jó ideje dolgozunk már vele, egészen a tavaszi edzőtábor óta. Sokat foglalkoztattuk, jó munkát végzett, jól kezelte, amikor nyomás alatt volt, a két és fél negyed alatt remekül teljesített". 

Akkor most mihez kezdenek?

A folytatás viszont az eddigieknél nehezebb lehet a Patriots számára. A Tom Bradyt eredetileg helyettesítő Jimmy Garoppolo 5,5 negyed alatt nagyon meggyőző volt, 70 százalékos pontossággal passzolt, nem volt eladott labdája, 4 TD-t hozott össze és 498 passzolt yardnál állt meg, mielőtt kificamodott volna egy ütés, illetve az azt követő földet érés során a vállcsúcs (Acromion) és kulcscsont (Clavicle) összeköttetését jelentő ízülete.

Garoppolo sérülése után biztosan Jacoby Brissett kezd majd, a Patriots ugyanis már csütörtökön újra pályán lesz, vagyis ha igazolnak is még egy irányítót már hétfőn, annak nagyjából 2-2,5 napja lenne arra, hogy képbe kerüljön a New England támadójátékával, ez pedig lehetetlen.

Egyébként is, nem véletlenül választották ki Brissettet tavasszal a drafton, és nem véletlenül készül a játékos már nyár óta a csapattal: amíg egészséges, ő kezd, és lényegében csak két hetet kell kihúznia valahogy, amíg Tom Brady visszatér. Így a Patriotsnak csak egy tartalék kell erre az időre, vagy ameddig Garoppolo felépül.

De az nem árt, ha egy tartalék azért bevethető, ha valami történik Brissett-tel is. Sok opció szeptember közepén nincs, a használható irányítók 99 százaléka valamelyik csapatnál kezd vagy csere éppen. Cserélni biztosan nem fog a Patriots senkiért, van nekik két jó irányítójuk is, csak az egyik eltiltott, a másik sérült, a pótlásért nem fognak sokat áldozni, maradnak tehát a szabadon igazolható játékosok.

Közülük három valós, egy pedig csak amolyan zárójeles jelöltnek tűnik.

  • Matt Flynn egész karrierjében csereirányító volt, 2011-ben egész meggyőzően helyettesítette a megsérült Aaron Rodgerst a Green Bay Packersben, olyannyira, hogy a Seahawks kezdeni vitte oda Seattle-be, de végül alulmaradt a későbbi Super Bowl-győztes Russell Wilsonnal szemben. Kisebb kitérő után visszakerült a Packershöz, ahol 2013-ban megint hosszabb időre be kellett állnia Rogers helyére, de azóta sehol nem tudott megtapadni. 2015 nyarán rövid ideig ott volt a Patriots edzőtáborában is, amikor Brady eltiltását tárgyalták, ám mivel akkor még nem lépett életbe a négymeccses büntetés, végül nem kellett a csapatnak.
  • Ryan Lindley is beugrott 2015-ben a Patriotshoz egy rövid időre az edzőtáborba, de őt sem tartották meg. Utoljára 2014-ben, az Arizona Cardinalsban kezdett, de egy meccset sem nyertek vele.
  • Ők ketten valamennyire tehát már ismerik a Patriots támadórendszerét, még ha egy éve is találkoztak ezzel. T.J. Yates is ismerős a rendszerükkel kicsit, ő ugyan nem volt a Patriotsnál soha, de 2011-13 között és 2015-ben is a Houston Texansnál volt, ahol legutóbb már az a Bill O'Brien volt a vezetőedző, aki sokáig a Patriots támadócsapatát edzette, az alapok tehát nem lehetnek nagyon eltérők.

A zárójeles opció az egykor fantasztikus sebességéről ismert, de már 36 éves Michael Vick, aki tavaly csereként három meccset játszott, kettőt pedig meg is nyert a Pittsburgh Steelersszel. Vick a nyáron többször is elmondta, hogy szeretne még egy esélyt kapni, és ha nem is kezdőként, de két-három hétre még eljöhet az ideje.

A legőrültebb megoldás

Őrült ötlet is lehet persze a pótlásra, a csapat elkapója, Julian Edelman ugyanis irányító volt még az egyetemi évei alatt, így vészopciónak ő is alkalmas lehetne, még ha 2009 óta nem is játszott irányítóként. Ez nem lenne teljesen szokatlan a Patriotsnál, a 2006-os szezonban szintén egy elkapó, Troy Brown volt a vészirányítójuk, sőt, Brown egy előszezonmeccsen még be is állt pár dobásra.

Ráadásul Brown és Edelman rendkívül hasonló játékosok abban a tekintetben, hogy bár mindketten elkapók (és van némi rutinjuk irányítóként), emellett visszahordóként és védőként is játszottak elég sokat az NFL-ben. Edelman a 2011-es szezon végén kellett a védelembe a rengeteg sérülés miatt, míg Brown 2004-ben segítette ki a védőket.

Viszont Hiába volt korábban irányító Edelman, a Patriots még trükkös játékoknál is alig épített erre a tudására, 2009 óta egyetlen passzkísérlete volt, a 2014-es szezon rájátszásában, ami egy 51 yardos touchdownt eredményezett.

A vasárnapi meccs után azért megkérdezték tőle, hogy mit szólna egy ilyen szcenárióhoz, mármint, ha vészirányítóként kellene besegítenie, de érthető okokból nem igazán akart ezzel a lehetőséggel foglalkozni. "Nem véletlenül vagyok elkapó, azok a srácok meg nem véletlenül dobálják a labdát. Hogy én leszek-e a csereirányító a Houston ellen? Kérdezzék az edzőt, én azt teszem majd, amit mondanak."