Letaglózó fejlemény a nyári nemierőszak-botrányban

2016.11.17. 11:28

A nyáron írtunk arról a hatalmas balhéról, ami a Baylor Bears egyetemi amerikaifoci-csapat körül robbant ki, mert a vádak szerint a játékosok által elkövetett nemi erőszakot igyekeztek eltussolni, vagy nem vették komolyan a bejelentőket sem, nehogy bajba kerüljön az egyetem sikeres futballprogramja. Az egyetem most már állítja: az edző Art Briles tudott az esetekről. 

A történtek miatt menesztett Briles szeptember elején még arról beszélt az ESPN-nek adott interjúban, hogy  felelősnek érzi magát, és nagyon sajnálja az áldozatokat, sőt, azt mondta, ha találkoznának, akkor "jól kibeszélnék az eseményeket, sírnának egy kicsit, aztán megölelnék egymást". Az interjú sokakban visszatetszést váltott ki, már csak azért is, mert nem kért bocsánatot, és nem is tűnt úgy, hogy őszintén beszélne. 

Aztán a napokban megjelent a Baylor egyetem jelentése az ügyben, és ebből kiderült, hogy Brilesnak tudnia kellett, hogy

egyes játékosait csoportos nemi erőszakkal vádolták meg.

2012-ben az iskola egyik sportösztöndíjas tanulója elmondta edzőjének, hogy melyik öt bayloros amerikaiftuballista zaklatta szexuálisan. Az edzője aztán továbbadta ezt az információt nevekkel együtt az egyetem sportigazgatójának és Art Brilesnak is, ezután viszont nem történt semmi. Senki nem tett bejelentést az ügyben illetékes fegyelmi bizottságnál vagy a hatóságoknál. 

Az egyik áldozat már korábban is állította, hogy Brilesék tudtak az erőszakról, és próbálták megakadályozni, hogy az infó eljusson azokhoz, akik lépéseket tehettek volna. 

Ne maradjon le semmiről!

Ezt meg is jegyzik az egyetem jelentésében: Briles nem tett eleget az iskola fegyelmi szabályainak, mert az egyetem sportprogramjának dolgozói, már csak a szövetségi törvények miatt is, kötelesek jelenteni az ilyen eseteket, még ha szenzitív információkról is értesülnek. Az edző ügyvédje szerint viszont a Baylor állítása nem igaz, csak megpróbálják rátolni a balhét. 

Art Briles
Art Briles

A botránynak amúgy még nincs vége, mert október végén a Wall Street Journal szivárogtatott az ügyet először vizsgáló ügyvédi iroda jelentéséből: ebben azt állítják, hogy 2011 óta tizenhét nő vádolt meg tizenkilenc bayloros amerikaifutballistát nemi erőszakkal. 

Sokan várták, hogy az egyetemi sportéletet felügyelő NCAA komoly büntetést szab majd ki az egyetemre a történtek miatt. Ők november elején bejelentették, hogy bár nem zárult le az összes vizsgálat, de nem várhatók olyan komoly szankciók, mint a Penn State egyetem ellen a 2012-ben kirobbant a Jerry Sandusky-ügy után. A pedofilbotrány miatt szigorú büntetéseket kapott a Penn State, de ezeket később enyhítették vagy visszavonták, és az idei szezonban már a legjobb tízben vannak a 128 csapatos egyetemi amerikaifutball-bajnokság első osztályában. 

A Baylornál a nyáron repült az edzői stáb, és rengeteg hozzájuk aláírt középiskolás játékos visszalépett a botrány miatt, de a mostani csapatban vannak akkora tehetségek, hogy nem omlottak össze látványosan. Az első hat meccsüket megnyerték az idényben, ám amikor már jöttek a keményebb, Big 12 konferencián belüli ellenfelek, akkor sorra kikaptak, jelenleg 6-3-as mérleggel állnak az idényben.