Évtizedek óta nem volt ekkora ötlet az amerikaifutballban, mégsem örülnek

2016.11.22. 19:03

A 2016-os NFL-szezon tizenegyedik fordulójában egy nap alatt több extra pont maradt ki, mint a teljes 2014-es szezonban. A kétéves szabályváltoztatást pont azért hozták, hogy kicsit izgalmasabbá tegyék a játékot. Akkor mindenki legyintett, de az NFL-nek lett igaza. Most mégis utálják a nézők a változtatást, mert így már túl sok múlik egy rontott rúgáson.

A jelek szerint olyan helyzetbe került az NFL a touchdownt követő extra pontok kapcsán, amiben nem nyerhet. A 2014-es idény után pont azért nehezítettek a rúgáson (2 yard helyett 15 yardról kell már indítani a labdát), mert az edzők és a nézők is kifogásolták, hogy az elvesztette lényegét.

Ebben persze volt is valami, 2014-ben 99,3 százalékos arányban rúgták be a rúgók az extra pontot, ezért döntött a nehezítés mellett a liga. 2015-ben ideiglenesen vezették be az új szabályt, 99,3-ról 95,3 százalékra esett a sikerességi mutató, a trend pedig tovább romlik, ha a 2016-os szezont nézzük.

Ne maradjon le semmiről!

A 11. fordulóban – egyetlen nap alatt – 12 extra pontot hagytak ki a rúgójátékosok, amivel negatív csúcsot döntöttek. Ez több, mint amennyit a teljes 2014-es szezonban elrontottak. Összesen 52 rúgás ment be 64 kísérletből (81,25 százalék), ez jelentősen lerontotta a szezonátlagot, ami már csak 93,6 százalék. (Tavaly a teljes szezonban 71 kihagyott extra volt, idén már 48-nál járunk.)

Ez a 12-es negatív rekord inkább a kivétel azért, mint innentől várható állandó tendencia, de jól mutatja, hogy kicsit felrázta az állóvizet az NFL-ben. Azt persze, hogy egyetlen elrontott rúgásnak, tehát egyetlen hiányzó pontnak milyen hatása van a teljes meccsre, nehéz megítélni. Egy mérkőzésen sem dőlt el 1 (vagy a kihagyott extrák számával megegyező) ponton, de Mike Nugent két rontása nagyon hiányzott a Cincinnati Bengalsnek a legvégén: ha megvan a két extra, akkor 16-14-es hátrányban elég lett volna egy mezőnygól a győzelemhez nekik az utolsó másodpercekben, a két rontás miatt viszont 16-12-es Bills-vezetésnél TD-ért kellett menniük, és kikaptak.

Még várnak a kétpontosokkal, de nem sokáig

A 93 százalék fölötti extra-siker még mindig túl magas ahhoz,hogy az NFL-csapatok tömegesen megpróbálják a kétpontos kísérletet a rúgás helyett. Az viszont már látszik, hogy valamivel nagyobb a kockáztatási kedv.

Méghozzá sokkal. Amíg a szabályváltoztatást megelőző öt szezonban (2010-14) átlagosan 57,8-szor mentek kétpontosra a csapatok (50 a legkevesebb, 69 a legtöbb), addig a módosítás után 94-szer próbálkoztak meg tavaly, idén pedig 11 forduló után már 67-nél járnak. Ez azt jelenti, hogy a mostani tempó alapján a 17 forduló végére 100 fölötti lehet a kétpontos kísérletek száma.

A számokkal együtt a sikerességük is javult, 2010-14 között 47,8 százalék volt a sikerességi arány, ami tavaly ennyi is maradt, idén viszont 53,7 százalékon van, ami komoly ugrás.

Ezeknek semmi sem jó

A fenti számok mind azt bizonyítják, hogy ez a húzás bejött az NFL-nek (nem úgy, mint a kirúgásokra vonatkozó szabályváltoztatások). A nézők viszont nem túl boldogak: eddig az volt a baj, hogy lényegében semmi jelentősége nem volt a játéknak, most viszont már azon elégedetlenkednek, hogy egy eddig teljesen marginális játékelem túl nagy szerephez jutott, és egy korai elrontott extra pont a stratégia miatt a teljes meccsre kihathat.

Egyesek szerint az egész úgyis oda vezet majd, hogy az NFL (főleg a nagy erejű ütközések miatt) az összes rúgással járó játékelemet törli majd idővel. Az persze bizonytalan, hogy ez bekövetkezik-e, az végképp az, hogy ha igen, mikor. Addig viszont jár a taps a liga versenybizottságának, végre valamit jól csináltak.