Kamuflázs: akkora trükk volt, hogy alig tűnt fel valakinek

2017.09.13. 08:14

Vasárnap este 46-9-re nyert a Los Angeles Rams az Indianapolis Colts ellen a 2017-es NFL-szezon első teljes játéknapján. A meccsen elvonta a figyelmet a 306 passzolt yardot összehozó Rams-irányító, Jared Goff, a 76 elkapott yarddal záró Cooper Kupp, illetve az új vezetőedző, Sean McVay alatt egész pofás támadójátékot összehozó Rams-offense, pedig ezen a meccsen volt a forduló trükkjátéka is, csak épp az nem nagyon tűnt fel senkinek.

vlcsnap-2017-09-12-15h41m59s341.png

A trükköt a Rams-punter Johnny Hekker mutatta be, a figyelmet viszont a 2009-16-ig az Indianapolis Coltsnál punterkedő, már az NFL-en kívüli Pat McAfee hívta fel a mozdulatra. Nem egyszerű – észrevenni sem –, amit Hekker csinált: normál esetben a punterek úgy ejtik maguk elé a labdát, hogy annak két csúcsos vége az alapvonalak felé mutasson, így rúgják meg aztán úgy, hogy a labda spirálban csavarodva a lehető legmesszebb jusson. Hekker viszont itt pont az ellenkezőjét csinálta, a labdát oldalasan, a csúcsos végeivel a két oldalvonal felé mutatva ejtette el, majd rúgta meg kicsivel a középpontja mellett.

Ne maradjon le semmiről!

Ettől a labda (Hekker szempontjából) az óramutató járásával megegyező irányban kezdett el úgy pörögni, mint ahogy a repülők a dugóhúzó manőverben. Nem viccből csinálta, hanem hogy földet éréskor a labda mindenképp jobbra pattanjon – ebbe az irányba, az oldalvonal mellé rúgott, és így garantálta, hogy a Colts ne tudjon majd visszahordással próbálkozni.

McAfee állítja, ilyet nem nagyon látott még NFL-meccsen, edzésen is csak páran merik megpróbálni, mert ha elrontják, a labda alig megy előre 6-7 yardot.

A rúgásnak egyébként banánrúgás a neve, az ausztrál fociban bevett gyakorlat, mert éles szögből így lehet jól csavarni a rúgást. Hekker egyébként az egyre növekvő ausztrál stílusú NFL-rúgók egyike, ők ahelyett, hogy előre mutató véggel ejtenék a labdát, inkább lefelé mutató véggel rúgják meg (a lenti videó lassított részében tökéletesen látható) – ettől ugyan nem száll olyan messze a labda, de könnyebben tudják irányítani, ráadásul az esetek többségében visszafelé pattan, így a gólvonal közelébe helyezve a rúgócsapat tagjai be tudják az gyűjteni, mielőtt a célterületre pattanna, értékes yardokat szerezve.

Nem véletlen egyébként, hogy a trükkös játékoknál néha előszeretettel passzoló Hekker a meccs után szerződéshosszabbítást kapott a Ramsnél, bár azt nem csak ezért az egy rúgásért kapta. Évek óta a legmegbízhatóbb punter a ligában, és ahogy látjuk, az egyik legtechikásabb is. Az eddigi négyéves szerződését két évvel tolták meg, 10 millió dolláros garantált rész kap a 18 milliós fizetéséből, ez a legtöbb, amit valaha punternek adtak. A szerződés összértékét nézve egyébként a harmadik, az átlagfizetését nézve a hetedik legtöbbet kereső NFL-punter.

A Kamuflázs sorozatunkban mutatjuk be a 120 yardon azokat a trükkös játékokat, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.

via Deadspin