Kamuflázs: akkora trükk volt, hogy alig tűnt fel valakinek

2017.09.13. 08:14

Vasárnap este 46-9-re nyert a Los Angeles Rams az Indianapolis Colts ellen a 2017-es NFL-szezon első teljes játéknapján. A meccsen elvonta a figyelmet a 306 passzolt yardot összehozó Rams-irányító, Jared Goff, a 76 elkapott yarddal záró Cooper Kupp, illetve az új vezetőedző, Sean McVay alatt egész pofás támadójátékot összehozó Rams-offense, pedig ezen a meccsen volt a forduló trükkjátéka is, csak épp az nem nagyon tűnt fel senkinek.

vlcsnap-2017-09-12-15h41m59s341.png

A trükköt a Rams-punter Johnny Hekker mutatta be, a figyelmet viszont a 2009-16-ig az Indianapolis Coltsnál punterkedő, már az NFL-en kívüli Pat McAfee hívta fel a mozdulatra. Nem egyszerű – észrevenni sem –, amit Hekker csinált: normál esetben a punterek úgy ejtik maguk elé a labdát, hogy annak két csúcsos vége az alapvonalak felé mutasson, így rúgják meg aztán úgy, hogy a labda spirálban csavarodva a lehető legmesszebb jusson. Hekker viszont itt pont az ellenkezőjét csinálta, a labdát oldalasan, a csúcsos végeivel a két oldalvonal felé mutatva ejtette el, majd rúgta meg kicsivel a középpontja mellett.

Ne maradjon le semmiről!

Ettől a labda (Hekker szempontjából) az óramutató járásával megegyező irányban kezdett el úgy pörögni, mint ahogy a repülők a dugóhúzó manőverben. Nem viccből csinálta, hanem hogy földet éréskor a labda mindenképp jobbra pattanjon – ebbe az irányba, az oldalvonal mellé rúgott, és így garantálta, hogy a Colts ne tudjon majd visszahordással próbálkozni.

McAfee állítja, ilyet nem nagyon látott még NFL-meccsen, edzésen is csak páran merik megpróbálni, mert ha elrontják, a labda alig megy előre 6-7 yardot.

A rúgásnak egyébként banánrúgás a neve, az ausztrál fociban bevett gyakorlat, mert éles szögből így lehet jól csavarni a rúgást. Hekker egyébként az egyre növekvő ausztrál stílusú NFL-rúgók egyike, ők ahelyett, hogy előre mutató véggel ejtenék a labdát, inkább lefelé mutató véggel rúgják meg (a lenti videó lassított részében tökéletesen látható) – ettől ugyan nem száll olyan messze a labda, de könnyebben tudják irányítani, ráadásul az esetek többségében visszafelé pattan, így a gólvonal közelébe helyezve a rúgócsapat tagjai be tudják az gyűjteni, mielőtt a célterületre pattanna, értékes yardokat szerezve.

Nem véletlen egyébként, hogy a trükkös játékoknál néha előszeretettel passzoló Hekker a meccs után szerződéshosszabbítást kapott a Ramsnél, bár azt nem csak ezért az egy rúgásért kapta. Évek óta a legmegbízhatóbb punter a ligában, és ahogy látjuk, az egyik legtechikásabb is. Az eddigi négyéves szerződését két évvel tolták meg, 10 millió dolláros garantált rész kap a 18 milliós fizetéséből, ez a legtöbb, amit valaha punternek adtak. A szerződés összértékét nézve egyébként a harmadik, az átlagfizetését nézve a hetedik legtöbbet kereső NFL-punter.

A Kamuflázs sorozatunkban mutatjuk be a 120 yardon azokat a trükkös játékokat, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.

via Deadspin

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?