Kamuflázs: nincs megalázóbb a 125 kilós védő elkapott TD-jénél

2018.10.28. 10:37

A 20 éve az Iowa Hawkeyes egyetemi amerikaifutball-csapatot irányító Kirk Ferentzet tartják az NCAA első osztályában az egyik legkonzervatívabb edzőnek – 20 év alatt kétszer, még a 2000-es évek első felében tudott főcsoportgyőzelmet szerezni, ritka kivétellel mindig több győzelmet szerez csapatával, mint ahányszor kikap, tehát stabil bowl-résztvevők a szezon végén, igazán meglepő dolgot viszont nem várnak tőle. Csakhogy ez a tézis kezd megborulni, az Iowa az elmúlt években ugyanis rendre be merte vállalni szükséghelyzetben a kockázatos hívásokat. Így volt ez szombaton a Penn State elleni csoportrangadón is, ahol

egy punterrel passzoltattak touchdownt negyedik kísérletre egy olyan védőfalembert célba véve, akinek még ösztöndíja sincs.

Ne maradjon le semmiről!

Sokáig úgy nézett ki, hogy az Iowa meglepetést tud okozni a Penn State ellen idegenben, hiszen a meccs elején 12-0-ra is elhúztak, a félidőre viszont már 17-17 volt az állás, a szünet után pedig a Penn State ha neccesen is, de behúzta a meccset. Az első negyed végére összehozott 12-0-s Iowa-vezetésben nagy szerepe volt a csapat újabb trükkjátékának: negyedik kísérletre 10 yardról álltak neki trükközni.

Innen normál esetben mezőnygólt rúg egy csapat, 8-0-ra növelve az előnyét, de nem az Iowa. A trükk már ott indult, hogy a negyedik kísérletre a rúgócsapat érkezett pályára, vagyis ott volt a mezőnygóloknál a labdát megtartó, holder szerepét betöltő punter, ő állt fel irányítónak a center mögé, a rúgójátékos pedig a kamerához közelebbi oldalra elkapónak ment – ezzel remekül megzavarták a Penn State-et, akik a játék előtti sok cseréből joggal gondolhatták, hogy rúgás következik, így ők a blokkolócsapatot küldték pályára. Amikor az Iowa nem rúgásra, hanem támadójátékra állt fel, a Penn State-nek két lehetősége maradt: vagy elhasznál egy időkérést már az első negyedben, hogy rendezze sorait, vagy bízik benne, hogy az Iowa két rúgójátékossal a pályán, irányító nélkül azért nem fog 10 yardos touchdownt szerezni.

Erre tettek, rosszul.

A centertől a punter Colten Rastetter kapta a labdát, aki egy kis oldalra mozgás után a fal bal szélén felálló, pár pillanatra blokkoló, majd meginduló védőfalembert, Sam Brinckset vette célba.

A 195 centis, 125 kilós védőjátékos ráadásul úgy került a csapatba, hogy még ösztöndíja sincs, az egyetemen tanult, és ki akarta próbálni magát amerikaifutballban, ami elég jól bejött neki. Brincksnek ez a negyedik éve, vagyis végez az Iowán, elég szép ajándék ez az utolsó szezonjában.

A kulcs egyébként az volt, hogy a kicker Recinos (a videó alján) nem pont a vonalra állt fel, ezzel tette lehetővé, hogy Brincks jogosult elkapó lehessen. Az Iowa zavarkeltése két szinten ment tehát: a pályára küldött egységgel, majd a felállással is átverték a Penn State-et.

Az Iowa október elején triplacsavaros trükkel villant a Minnesota ellen, tavaly pedig az Ohio State-et szívatták meg egy remek szabályismereti kurzussal. Akkor is a most passzoló Rastetter indította a trükkös TD-t hozó passzt, ideje lesz lassan odafigyelni rá. Egyetemi pályafutása alatt 3 passzából  3 sikeres volt, 43 yardnál és egy TD-nél jár punterként.

Kamuflázs sorozatunkban mutatjuk be a 120 yardon azokat a trükkös játékokat, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?