Terhes barátnőjére küldött bérgyilkost az NFL-es

2018.11.06. 14:13

Ha az ember megrázó NFL-bűnügyekre gondol, jó eséllyel az Odin Lloyd hidegvérű meggyilkolásáért elítélt, két további gyilkossággal megvádolt, majd öngyilkos Aaron Hernandez, esetleg a barátnője és annak szeretője meggyilkolásával vádolt, de el nem ítélt O. J. Simpson, talán a több államban többrendbeli nemi erőszak miatt sokéves börtönbüntetésre ítélt Darren Sharper jut az eszébe. De Rae Carruthról viszonylag kevés szó esik, pedig Carruth mindannyiukon túltett kegyetlenségben:

1999-ben bérgyilkost küldött nyolc hónapos terhes barátnőjére, sőt, a gyilkosságban még segédkezett is.

Az elsődleges célpont a meg nem született fiú volt, az egyetlen áldozat viszont Cherica Adams, a gyerekkel terhes nő lett.

Carruth 2018. október 22-én, 18 év és 11 hónap börtönbüntetés után szabadult. Története nem véletlenül tűnhet úgy, mint amit jó mélyre elástak: 1999-ben a még csak öt éve létező Carolina Panthers játékosa volt a gyilkosság idején, a fiatal NFL-csapat pedig a lehető legjobban igyekezett elhatárolódni a kegyetlen tettől, nehogy ez határozza meg létezésük első éveit.

Carruth sztárként került a Panthershöz – 1992-96 között a Colorado egyetemen játszott elkapóként, utolsó két évében pedig elég jó játékossá nőtte ki magát a 180 centis, 88 kilós, nyúlánk alkatú elkapó. Nem véletlenül választotta ki a Panthers az 1997-es NFL-draft első körében a játékost, aki meg is hálálta a bizalmat, első évében a legjobb újonc elkapó lett, a következő két idénye viszont nem sikerült valami jól sérülések miatt. Túlzottan nem aggódott, Carruth mindig is talpraesettnek, okosnak tartotta magát, és úgy tervezte, hogy ha az NFL-ből valami miatt kikerülne, forgatókönyvíróként, vagy rendezőként is meg tudna élni.

A pályán kívül viszont elég jól alakult az élete, Charlotte-ban, a Panthers otthonának számító észak-karolinai városban megismerkedett a hobbiszinten modellkedő, emellett sikeres ingatlanközvetítő Cherica Adamsszel, aki 1999-ben anyák napján közölte a remek hírt édesanyjával, Saundra Adamsszel, hogy gyereket vár.

Az Adams család nagyon örült a hírnek, az apa, Rae Carruth viszont nem volt annyira elragadtatva, még ha ezt nyilvánosan nem is mutatta. Erről árulkodó jelek viszont voltak.

Carruth sötét múltja

Carruthnak ekkorra már volt egy négyéves fia, aki Kaliforniában élt az anyjával – csakhogy a játékos fia felé sem nézett addig, amíg a nő be nem perelte az elmaradt gyerektartás miatt. A bíróság havi 5500 dollárt ítélt meg, tárgyaláson kívül viszont lealkudta az összeget a felére Carruth megígérve, hogy jobb apja lesz a gyereknek. Amikor ezt nem tette meg, a nő telefonon akarta tisztázni a helyzetet, a vita pedig addig fajult, amíg Carruth közölte a nővel, vigyázzon, mielőtt egy végzetes autóbalesetbe kerülne.

Később azt mondta, hogy csak viccelt, ám a jelek arra mutatnak, komoly problémái voltak. Még egyetemistaként ismerkedett meg Coloradóban egy 17 éves lánnyal, akit szintén teherbe ejtett. Amikor ezt közölte vele a lány, Carruth el akarta vetetni vele, és amikor ő erre nem volt hajlandó, Carruth megfenyegette, hogy megöleti. A lánynak nem volt választása, megszakította a terhességet.

Ugyanígy az abortuszra biztatta Cherica Adamset, amikor közölte vele a jó hírt, de Adams erről hallani sem akart, így bár a felszínen a gyerekét váró apa képét mutatta, a háttérben borzalmas dolgot tervet.

Itt jött képbe

New York és Little Man.

Vagyis Carruth két barátja, polgári nevükön Brett Watkins és Michael Kennedy. Watkins egy méretes, félelmetes fickó volt a maga 130 kilójával, és egy kis pénzért bármire képes volt. Little Man nem volt ennyire félelmet keltő, de jól értett a fegyverekhez – a páros képességei kapóra jöttek annak, aki a törvényt megkerülve akart valami ügyet megoldani Charlotte-ban. Carruth pedig erre készült.

Méghozzá több ízben is. Először azért fizetett New Yorkéknak, hogy egy szülésfelkészítő óra után verjék meg úgy a nőt, hogy elvetéljen. New York elrakta a pénzt, de nem jelent meg az előre megbeszélt időpontban. Következőre már arra kapott megbízást, hogy ölje meg a nőt a lakásán, majd hogy egy étterem mögött támadja meg. Carruth láthatóan meg akart szabadulni barátnőjétől és a gyerektől is, New York és Little Man viszont csak a pénzforrást látták: 300-2000 dollár közötti összegeket tettek zsebre anélkül, hogy bármit is csináltak volna, egészen addig, amíg össze nem állt a gyilkos terv.

Beleürítették a tárat a nő kocsijába

1999. november 15-én Carruth moziba hívta Adamset, ami után a férfi lakására mentek volna, csakhogy a mozi környéke nem tetszett Adamsnek, aki emiatt fel is hívta anyját, Saundrát, aki a randevú lemondására sürgette. Végül megnézték a filmet, de az eredeti tervtől eltérve nem Carruth, hanem Adams lakására mentek külön autókkal – Adams fel is hívta lakótársát, hogy kicsit pakoljon össze, mert elég nagy rendetlenséget hagyott.

A lakásra viszont már nem érkezett meg: hajnali fél egy környékén egy elhagyatott útszakaszon az előtte haladó Carruth belassított a terepjárójával, a mögöttük haladó autó, benne New Yorkkal, Little Mannel és egy harmadik férfival Adams BWM-je mellé hajtott, és beleürítették a tárat az autóba, majd mindkét kocsi sietve elhajtott.

A BMW ajtaja a végzetes este után
A BMW ajtaja a végzetes este után
Fotó: Charlotte-Mecklenburg Police Department

Az ötből négy lövés eltalálta Adamset, három súlyosabb sérülés okozása nélkül állt meg a testében, a negyedik viszont borzalmas sérüléseket okozott: hasi tájékon hatolt be, és a testét keresztezve a jobb hónalja alatt állt meg a golyó, menet közben átszakítva a gyomrot, a vastag- és vékonybelet, az egyik veséjét, a hasnyálmirigyét, a rekeszizmát és a tüdejét. A nyolc hónapos magzatot nem érte lövés.

Adamsnek így is volt még ereje a 911 tárcsázására – a mentő 12 perc alatt ért oda, ezalatt volt ideje a nőnek pontosan elmondani, hogy mi történt, vagyis hogy Carruth szándékosan csalta csapdába, majd lövette le. Ez volt később a kulcsfontosságú bizonyíték Carruth tárgyalásán.

Lövés ugyan nem érte a magzatot, de Adams rengeteg vért vesztett, így a még meg nem született gyerek fulladni kezdett anyja testében. A nőn a kórházban hajtották végre a császármetszést, ekkorra 70 perce volt rendes oxigénellátás nélkül a magzat, aki agykárosodással és cerebrális parézissel, vagyis mozgásfogyatékossággal jött világra. Ekkora már ott volt Cherica anyja is a kórházban, ő kérdezte meg az életéért küzdő lányát, hogy mi legyen a fiú neve – korábban ugyanis kisebb vita volt köztük, hogy csak akkor lehet Carruth a gyerek vezetékneve, ha összeházasodnak a férfival. A kórházi ágyon Cherica egyből rávágta, hogy Adams legyen a gyerek – így született meg Chancellor Lee Adams.

Amikor Carruth megérkezett a kórházba a szeretőjével, csak a gyerek állapotáról érdeklődött, az nem foglalkoztatta, hogy Adamsszel mi van. Az újszülöttet megpillantva csak annyit mondott, hogy ugyanolyan nyúlánk, mint ő – az apa és fia közti hasonlóság az idő múlásával csak még szembetűnőbb lett.

Egy héttel később a rendőrség előállította a három férfit, akik abban a kocsiban ültek, amiből a lövéseket leadták. Brett Watkins (New York), Michael Kennedy (Little Man) és Stanley Abraham ellen több rendben emeltek vádat, Carruthot pedig 3 millió dolláros óvadék ellenében engedték szabadlábon – ez majdnem a teljes fizetése volt, amit a Pantherstől kapott újoncként. Az óvadéknak két feltétele volt: nem hagyhatja el a Charlotte városát szorosan övező Mecklenburg megye területét, és ha akár Cherica Adams, akár Chancellor Lee Adams meghal, azonnal feladja magát.

Amikor Cherica Adams 1999. december 14-én belehalt sérüléseibe, Saundra, Cherica anyja pedig szó szerint azonnal beadta a kérelmet, hogy ő legyen a gyerek gyámja.

Másnap, december 15-én a rendőrség hiába kereste Carruthot, az már a nő halálának napján megszökött a hatóság elől. Nem jutott messzire, december 15-én Charlotte-tól mintegy 800 km-re, egy kocsi csomagtartójában bujkálva találták meg. A rendőrséget és az FBI-t nem más, mint Carruth anyja értesítette a férfi hollétéről. December 16-án a Carolina Panthers felbontotta az addig érvényben levő szerződését, az NFL pedig 17-én eltiltotta.

Carruth ügyvédei 2000. február 17-én adták be a kérelmet, hogy átvehesse a gyámságot Saundra Adamstől. Előbb abortuszra akarta rávenni egykori barátnőjét, majd meg akarta veretni, hogy elvetéljen, aztán megölette a nőt, hogy végül egy autó csomagtartójában szökjön el. Négy, egyre elkeseredettebb kísérlet, hogy szabaduljon Chancellor Lee Adamstől, de amikor gyilkosság vádjával már előzetesben volt, akkor úgy érezte, ideje, hogy apa legyen.

A gyerek Saundránál maradt, Carruth csak annyi időre láthatta, amíg anyja a börtönben, a látogatószoba plexijén keresztül megmutatta neki a sérült csecsemőt. 

Végül 2001. január 19-én, két hónapos tárgyalás után született ítélet Carruth ügyében: gyilkosságra való felbujtásban, meg nem született magzat elpusztításában és járműben tartózkodó személyre tüzelés vádjában találták bűnösnek, ezért 18-24 év közötti börtönbüntetést kapott. A gyilkosság vádját, és azzal a halálbüntetést megúszta.

Már a börtönbüntetés megkezdése után nem sokkal arról beszélt 2001-ben a CNN-nek és a Sports Illustratednek adott közös interjújában, hogy ha szabadul, szeretne leülni és elmondani fiának, hogy pontosan mi is történt, mert az igazság nem az, amit a média terjeszt, és nem az, amit Watkins és Kennedy vallottak, hanem az, hogy ő végig a fia mellett akart lenni.

Szabadulása előtt pár hónappal levélben kért bocsánatot Saundra Adamstől, amiért éveken keresztül azzal vádolta megölt barátnője anyját, hogy hazugság minden, amit az ügy kapcsán mondott.

Hat nappal Carruth kiengedése után korábbi csapata, a Carolina Panthers természetesen nem a volt játékos, hanem annak gyereke, Chancellor Lee Adams felé fordította figyelmét, és vendégül látták a 18 éves fiút a Baltimore Ravens elleni bajnoki mérkézősen. Chancellort a csapat legnagyobb sztárjai fogadták, a védő Mike Adams pedig viccesen a mezét mutogatta Chancellornek, hiszen névrokonok.

Forrás: Sports Illustrated

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?