Az NFL-es Hernandez életfogytiglant kapott

2015.04.15. 16:37
A korábbi New England Patriots-játékos amerikaifutballistát egy 2013-as gyilkosságban találták bűnösnek. De még vár rá egy 2012-es kettős gyilkosság tárgyalása is, ebben szintén ő az elsőszámú vádlott. Nem szabadulhat, feltételesen sem.

Az összes vádpontban bűnösnek találtak az NFL-es Aaron Hernandezt, akit 2013 nyarán azért tartóztattak le, mert egy ismerőse, Odin Lloyd meggyilkolásával vádolták meg. Különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság volt az elsőszámú vádpont ellene. Lloydot közelről, hat lövéssel gyakorlatilag kivégezték két évvel ezelőtt. 

Hernandez élete végéig börtönben marad, feltételesen sem kerülhet szabadlábra, és még vár rá egy újabb tárgyalás, ugyanis egy 2012-es kettős gyilkosságban is őt vádolják. Halálbüntetést nem kaphatott, mert azt Massachusetts államban eltörölték 1984-ben. 

A 25 éves korábbi New England Patriots-játékos korábban ártatlannak vallotta magát az összes ellene felhozott vádpontban. A gyilkosság mellett több fegyveres vádpont volt ellene, ugyanis nem volt engedélye a nála talált fegyverekre.

Az ítélet kihirdetését nagyjából rezzenéstelen arccal tűrte, később megrázta a fejét, majd leült. A családja viszont összeomlott, Hernandez azt mondta nekik, hogy minden rendben lesz, és legyenek erősek. Egy olyan börtönbe viszik, amely légvonalban mindössze 2 km-re van a New England Patriots stadionjától. 

Így fogadta Hernandez az ítélethirdetést

A gyilkosság

Odin Lloyd holttestét a sportoló házától nem messze, egy gyártelepen találták meg. A 27 éves félprofi amerikaifutballista Lloyd egyébként Hernandez menyasszonyának testvérével járt. A tárgyalás során kiderült, hogy Hernandez és két barátja egy autóban utazott vele, és azt is kimutatták, hogy a gyilkosság előtt Hernandez együtt szívott vele füvet. 

A nyomozók szinte azonnal kapcsolatba hozták a gyilkosságot a sportolóval, mivel az áldozat zsebében megtalálták egy autó kulcsát, amit az NFL-játékos bérelt korábban. Később az is kiderült, hogy az amerikaifutballista megpróbálta elpusztítani otthona biztonsági felvételeit, melyeken az látszik, hogy nem sokkal a gyilkosság után megérkeznek, és Hernandez egy fegyvernek látszó tárgyat tart. A gyilkos fegyver sosem került elő. A Patriots a letartóztatás után azonnal kirúgta a játékost. 

Az esküdtszék öt napon keresztül mérlegelt, az ügyet végig óriási médiafigyelem kísérte, a kilencvenes évek O.J Simspon-ügye nem volt ehhez hasonló érdeklődést kiváltó balhé az NFL-ben. Simspont nem találták akkor bűnösnek, de évekkel később más ügyek miatt elítélték, azóta is börtönben van. 

A tehetséges játékos csapattársait és edzőit is megdöbbentette, amikor kiderült, hogy mivel vádolják, de már korábban is votlak vele gondok. Tizenévesként utcai bandák tagja volt, az egyetemen fegyverrel pózolt, és verekedésbe keveredett, a Patriotsnál is volt balhéja az egyik csapattársaival. 

Amikor börtönbe került, nem sokkal később összeverte az egyik rabtársát, aki nem tisztelte eléggé, majd egy börtönőrt is megfenyegetett halálosan. 

Védelem: Rosszkor, rossz helyen

Április 8-án, amikor a záróbeszédek elhangzottak, James Sultan védőügyvéd a tárgyalás során először ismerte el, hogy Hernandez jelen volt Odin Lloyd meggyilkolásánál, de csak szemtanú volt, nem ő lőtt.

„Csak egy 23 éves fiú volt, aki látott valamit, egy sokkoló gyilkosságot, aminek az áldozata olyan valaki volt, akit közelről ismert. Azt sem tudta, mit csináljon” – mondta Sultan beszédében, azt viszont nem magyarázta semmivel, hogy a gyilkosság után Hernandez Ernest Wallace-t és Carlos Ortizt, vagyis a két lehetséges elkövetőt saját házába vitte hajnalban. Az ő ügyeket egyébként később tárgyalják. 

A vád szerint viszont mindenképp előre eltervezett gyilkosság történt 2013. június 17-én, amit egy két nappal korábbi, egy bostoni szórakozóhelyen történt vita miatt követett el Hernandez két társa segítségével. Szerintük Lloydnak azért kellett meghalnia, mert tudott arról, hogy az amerikaifutballistának szerepe volt a 2012-es kettős gyilkosságban. 

Annak az ügynek a tárgyalása is hamarosan elkezdődhet. 

Egy évvel a gyilkosság előtt szerződtek újra vele

Aaron Hernandezt a Florida Gators egyetemi csapatából draftolta a New England Patriots 2010-ben. A Gatorsnél csapattársa volt a korábbi irányítósztár Tim Tebow-nak, és az NFL-ben játszó Pouncey-ikreknek is.

Óriási tehetségnek tartották, a profik között az első két évben mutatott teljesítményével meggyőzte a Patriotsot, játszott a New York Giants ellen elvesztett Super Bowlon is.

Ezek után 2012 augusztusában a Patriots öt évre szóló, 40 millió dollár értékű szerződést kötött vele, és 12,5 millió dolláros aláírási bónuszt is kapott, korábban egyik tight endnek sem adtak ekkora összeget. Ebben az egészben az az érdekes, hogy a kettős gyilkosság, melynek tárgyalása még hátra van, 2012 nyarán történt, tehát a szerződéshosszabbítás előtt.