Dupla hosszabbítás, bíródráma és őrült thriller döntött a Super Bowl-résztvevőkről

2019-01-21T030248Z 762979740 NOCID RTRMADP 3 NFL-AFC-CHAMPIONSHI
2019.01.21. 00:32

Az NFL történetében először mindkét főcsoportdöntő hosszabbításban dőlt el: a Los Angeles Rams lett az első résztvevő a Super Bowl LIII-ben, miután idegenben, hosszabbításban verték a New Orleans Saintset az NFC-döntőben. A Rams az egész meccsen egyetlen pillanatra vezetett, amikor megrúgták a hirtelen halált jelentő 57 yardos mezőnygólt. A Rams-vezetőedző Sean McVay minden idők legfiatalabb edzője lett, aki Super Bowlba jutott.

Az AFC-ben lassú kezdés után indult be a Kansas City Chiefs, az utolsó negyedben 38 pontot szerzett a két csapat, négyszer fordult meg az eredmény, és az utolsó másodpercekben mentette hosszabbításra a főcsoportdöntőt a Chiefs, de ott már nem tudtak csodát tenni.

A hét elején még -20 fokos hideget jósoltak a Kansas City Chiefs és New England Patriots közötti AFC-főcsoportdöntőre, de végül csak -7 fokban kezdték meg a meccset, ahol nem az idő, hanem a Patriots játéka miatt lett gyorsan fagyos a hangulat. A Patriots ugyanis Tom Brady  vezetésével ugyanazt a fizikális, kőkemény játékot folytatta, amit múlt héten a Chargers ellen is láthattunk.

Ennek köszönhetően a meccs kezdéseként 8 percet gond nélkül elégettek az órából egy 80 yardos támadással, és közel voltak ahhoz, hogy a második negyed elején 14-0-ra meglépjenek, ám Reggie Raglandnek sikerült lehalásznia a célterületen belül Tom Brady passzát, így maradt a 7-0.

A Chiefs ezzel csak elodázni tudta, hogy a Patriots elhúzzon: ugyan egyszer sikerült pontszerző távolságba kerülniük, de egy sack miatt még mezőnygólt sem tudtak rúgni, majd a Patriots az első félidő végén egy 29 yardos passzolt touchdownnal (Bradytől Phillip Dorsettnek) 14-0-ra lépett el.

Az első félidő úgy ért véget, hogy a Patriots 245-32-re vezetett megtett yardokat nézve az alapszakasz legjobb támadósora ellen, míg a labdabirtoklás 21:07-8:53 volt a javukra, úgy, hogy az övék volt az egyetlen eladott labda.

A szünetben sikerült azért összekapnia magát a Chiefsnek, és egy gyors, meggyőző támadással kezdték a második félidőt. A tight end Travis Kelce picivel több, mint 2 perc után már TD-t is szerzett Patrick Mahomes passzából, 14-7-re csökkentve a hátrányt. Védekezésben is sikerült javulniuk, csak egy nyolcyardos támadás végén engedtek egy mezőnygólt, miközben egyre magabiztosabb játékkal 17-14-re zárkóztak a negyedik negyed legelején. Sőt, az utolsó 10 percen belülre érve kulcsfontosságú pillanatban villant a Chiefs-védelem, negyedik és egynél fogták meg a Patriotsot 25 yardon, Daniel Sorensen fülelte le jól, hogy középső futás jön.

A Chiefs-lendület furcsa módon a Patriots-elkapó Julian Edelman ujjhegyein múlva folytatódott. Előbb  punt alatt visszahordóként felállva nyúlt Edelman a pattogó labdáért, és élőben úgy is tűnt, hogy hozzáért, így került a labda a Cheifshez, de a bírók hosszasan nézték a kikockázott videót, és végül úgy döntöttek – a videó alapján helyesen –, hogy Edelman nem ért a labdához, így maradt a Patriotsnál a labda.

A szerencse viszont maradt a Chiefs oldalán, a következő támadás elején megint Edelman ujjhegyei kerültek a középpontba, tőle pattant ugyanis tovább a labda Sorensenhez, aki a labdaszerzés után 23 yardon adta át Mahomeséknak a labdát. A közeli helyzetből pedig már lecsapott a Kansas City, és Mahomes harmadik TD-passzát adva (Damien Williams kapta a harmadikat) 21-17-re fordított szűk nyolc perccel a vége előtt.

Az igazi őrület viszont csak itt indult.

gy büntetés és egy varázslatos egykezes elkapás után 4 percen belül megint negyedik kísérletnél volt a Patriots, ezt Sony Michel futotta touchdownra 11 yardról, Patriots-fordítást hozva 24-21-nél. Két perc sem kellett a válaszra a Chiefsnek, két nagy büntetés is segítette őket a támadás során, amit Williams a harmadik touchdownjával fejezett be, ezt futással szerezte – 28-24-re fordított így a Chiefs 2:03-mal a lefújás előtt.

A hajrában az is kiderült, hogy a Patriotsnak 9 élete volt vasárnap, az utolsó két percen belül egy védelmi büntetés miatt bukott egy labdaszerzést a Chiefs, és rögtön utána két játékból megszerezte a TD-t a Patriots. A negyedben negyedszer fordult meg az állás 31-28-nál, de még nem volt vége:

8 másodperccel a vége előtt egy 39 yardos mezőnygóllal a Chiefs hosszabbításra mentette a meccset 31-31-gyel.

Ott a Patriots megnyerte az érmefeldobást, utána pedig kijött, hogy a Chiefs-védelem a mérkőzés kétharmadát pályán töltötte, és nem maradt elég erejük. Hiába volt háromszor is harmadik kísérletnél a New England, mindet megoldották, a legvégén pedig Rex Burkhead futotta a győzelmet érő TD-t 3 yardról, beállítva a 37-31-es végeredményt. Mivel a Patriots a hosszabbítás első támadásából touchdownt szerzett, a Chiefs nem kapott esélyt a szabályok szerint a visszavágásra.

Hirtelen halál és bíródráma az NFC-ben

Az első főcsoportdöntőn, az NFC-ben elég gyorsan 13-0-s előnyt szerzett magának a Saints. A Rams védelem kétszer még mentette a menthetőt azzal, hogy mezőnygólra kényszerítette a hazai csapatot – másodikra úgy, hogy interception után csak 16 yardot védhettek –, harmadikra viszont már lecsapott a Saints irányítója, Drew Brees, aki a szezonbeli első elkapásából TD-t szerző Garrett Griffint vette célba.

A Rams viszonylag nehezen ébredt, de végül egy trükkös, kamu puntkísérletnek is köszönhetően sikerült valamennyit faragniuk a hátrányból. A punter Johnny Hekker vette célba a védő Sam Shieldset, aki elkapásával életben tartotta a támadást, és neki is köszönhetően lett nem sokkal később 13-3. (Shields egyébként négy egyetemi évéből hármat elkapóként töltött a Miami Egyetemen, jól jött a régi rutin.)

Innen, ha nem is drasztikusan, de javult a játékuk, és a szünetre 13-10-re zárkóztak, csakhogy a második félidőben ismét a Saints csapott le előbb. A harmadik negyed közepén végre sikerült újra a gólvonal közelébe jutniuk, leginkább annak köszönhetően, hogy elkezdték a futójátékos Alvin Kamarát tömni a passzokkal. A támadás végén viszont nem ő, hanem a Saints csodafegyvere, Taysom Hill kapott főszerepet, no meg egy touchdownt érő labdát Breestől, amivel már 20-10 volt a New Orleansnak.

A harmadik negyed felétől aztán beindultak a csapatok, a Rams azonnal válaszolt a Hill-touchdownra, majd 5 perccel a vége előtt 20-20-ra ki is egyenlítettek. Ekkor már többnyire csak kétféle támadás volt: vagy azonnal visszarúgták az ellenfélnek a labdát, vagy villámgyorsan elég nagy távolságot tettek meg. Az utolsó öt percbe aztán belefért még egy-egy mezőnygól, így 2015 után újra hosszabbításra ment egy főcsoportdöntő.

A hosszabbításban pedig szó szerint a Rams ölébe hullt a továbbjutás lehetősége: a Saints kezdte az első támadást, amin Dante Fowler remekül támadta Breest, és nyúlt bele egy passzba, ami felpattanva a védekezés közben hanyatt eső John Johnson kezébe esett. A labdaszerzéssel pedig élni is tudott a Rams – 2012 óta első csapatként nyertek idegenben főcsoportdöntőt Greg Zuerlein 57 yardos, hirtelen halált érő mezőnygóljával. A vége 26-23 lett, a Rams csak az utolsó másodpercben vezetett.

Az NFC-döntőben több vitatható bírói ítélet is ment a Rams javára, a Saints aligha köszöni meg a bírói csapat munkáját. A negyedik negyed végén, a 23-20-as Saints-vezetést jelentő mezőnygól előtt például ezt a jelentet nézték el a bírók, és ítéltek semmit, miközben akár négy dolog miatt is szabálytalannak láthatták volna a Rams-védő Nickell Robey-Colemant – pass interference, sisak a sisakra ütközés, túlzott keménység és az elkapó arcának (látómezejének) eltakarása miatt is fújhattak volna.

A Super Bowl LIII-t magyar idő szerint február 4-én hajnalban rendezik majd. A Patriots-irányító Tom Brady kilencedik Super Bowljában játszik majd, a New England tizenegyedszer döntőzik, a Los Angeles Rams negyedik Super Bowljára készül. Utoljára a 2001-es szezon végén, pont a Patriots ellen döntőztek, még St. Louis-i csapatként.

NFL, főcsoportdöntők

  • NFC: Los Angeles Rams–New Orleans Saints 26–23 hosszabbítás után
  • AFC: New England Patiots–Kansas City Chiefs 37–31 hosszabbítás után