Az NFL végre kiállt a tüntetők mellett, Trump egyből rátámadt a ligára

2020.06.08. 09:03

Lényegében az előre garantálható reakciót adta Donald Trump amerikai elnök arra, hogy az NFL vezetője, Roger Goodell még pénteken videóüzenetben állt ki a rasszizmus és rendőri erőszak ellen tüntetők mellett. Ez volt az első erős kiállás az NFL részéről, és merőben ellentétes irányú üzenet volt ahhoz képest, ahogy 2016-17-ben fogadták Colin Kaepernick hasonló okokból indított, a himnusz alatt térdelve tüntető figyelemfelhívását, amit akkor az egyre növekvő NFL-en belüli támogatás ellenére is szabálymódosítással tiltottak be.

Trump helyi idő szerint vasárnap késő este (magyar idő szerint hétfő hajnalban), Twitter-üzenetben ítélte el Goodell támogatását és szimpátiáját. Azt írta, hogy

Ne maradjon le semmiről!

Elképzelhető, akár csak a legtávolabbról nézve is, hogy Roger Goodell meglehetősen érdekes üzenete a békés megoldásról valójában azt jelenti, hogy mostantól rendben lenne, ha a játékosok TÉRDELNÉNEK, vagy nem állnának fel nemzetünk himnusza alatt, ezzel nem megadva a tiszteletet országunknak és a nemzeti lobogónak?

Trump kérdésére egyébként benne a válasz Goodell pénteki üzenetében, amelyben arról beszélt, hogy az NFL bátorít mindenkit (játékost és edzőt), hogy elmondja a véleményét, vagy békés tüntetéssel fejezze ki azt.

Goodell videóüzenete, amely egyes források szerint meglepte a 32 csapat tulajdonosát, már önmagában is egy reakció volt az NFL-játékosok között növekvő nyomásra, amely bármiféle állásfoglalást várt az Amerika szerte indult tüntetéssorozatra, és amelyben azt várták, hogy az NFL nyilvánosan ítélje el a rendszerszintű rasszizmust.

Fontos azonban kiemelni, hogy bár Goodell közvetlenül utalt Kaepernick 2016-ban kezdett tüntetésére, amikor arról beszélt, hogy hibáztak, amikor nem hallgattak korábban a játékosokra, amikor hasonló társadalmi problémákra hívták fel a figyelmet. Az NFL-vezér nem mondta ki a tüntetései miatt az NFL-ben feketelistára került Kaepernick nevét, ami felvetheti a kérdést, hogy mennyire veszik komolyan a társadalmi kérdések megoldásában való szerepvállalást.

Goodell azzal zárta a videóüzenetét, hogy fekete játékosok nélkül sehol nem lenne az NFL, és hogy az országszerte látható tüntetések a jelképei a fekete játékosok, edzők és szurkolók több évszázados elnémításának, elnyomásának és egyenlőtlenségének.

Az egyik sztárjátékos volt a katalizátor

Bár az NFL-szezon kezdte még olyannyira messze van, hogy egyelőre az is bizonytalan, mikortól kezdhetik meg a közös edzéseket a csapatok, a játékosok többsége már most jelezte, hogy ha elkezdődik az idény, folytatják Kaepernick kezdeményezését, és térdelve tüntetnek majd a himnusz alatt.

A New Orleans Saints irányítója, a Super Bowl-győztes Drew Brees múlt héten még arról beszélt, hogy a himnusz alatti tüntetésekkel az amerikai zászlóval szemben viselkednek tiszteletlenül a játékostársai, ám miután az NFL-en és a csapatán belül is komoly felháborodás fogadta a mondatait, igyekezett megismerni a másik oldal álláspontját. Szombaton már Donald Trumpnak üzente, hogy a tüntetések nem a zászló, a hadsereg, vagy az ország ellen szólnak, és már nem használhatják a zászló szimbólumát arra, hogy eltakarják saját szemük elől azt a valóságot, amiben élnek.

Ezt tették 2017-ben, és ő is ezt tette, amikor elhamarkodottan reagált pár nappal korábban, de eljött az ideje, hogy szembenézzenek az igazi problémákkal, a rasszizmussal, az elnyomásal, a rendőri erőszakkal.