Veterán atléta vagy 16 éves futó?

2018.07.13. 14:28

Gyakran előfordul, hogy utánpótlásversenyeken túlkoros sportolók indulnak, ahogy az is, hogy valamilyen üzleti megfontolásból hamisítanak születési dátumokat, a fiatalabb sportolók jobban eladhatók sokszor. A most folyó U20-as atlétikai világbajnokságon egy 16 évesnek mondott etióp futónő miatt áll a bál.

Az ötezer méteres síkfutásban a harmadik helyet Girmawit Gebrzihair szerezte meg, aki külseje alapján minimum a többiek anyja is lehetne. A nevezés szerint viszont még csak 16 éves, november 21-én tölti majd be a 17-et, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség adatlapjából ez olvasható ki. A hitetlenkedésre csak ráerősít a futó eredménylistája. Gebrzihair állítólag 15 évesen 32:33-at teljesített tíz kilométeren. Ez olyan idő, ami még a felnőtt mezőnyben sem számít gyengének. 

Girmawit Gebrzihair (jobbra) az ötezer méteres női síkfutás díjátadóján
Girmawit Gebrzihair (jobbra) az ötezer méteres női síkfutás díjátadóján

A szabályok szerint a versenyzőknek hitelt érdemlően kell bizonyítaniuk az életkorukat, de a gyakorlatban nem mindig működik jól az ellenőrzés. Ahogy az kiderült, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkárának, Gyulai Mártonnak egy tavalyi nyilatkozatából, az ifjúsági világbajnokságot is az életkorral való csalások miatt szüntették meg.

„Számos afrikai országban nem tartják számon, ki mikor született, nem véletlen, hogy sok versenyző papírjaiban január elseje szerepel a születés napjaként, de sokszor még az sem biztos, hogy abban az évben látta-e meg a napvilágot. Olyan sportolókkal kell összeereszteni a fiataljainkat, akik a kinézet, fejlettség, teljesítmény alapján akár harmincévesek is lehetnek.”

Túlkoros ügy Magyarországon is van, legutóbb a tavaly még a Ferencvárosban futballozó Paintsilnál merült fel, hogy idősebb a papírjain szereplő életkoránál.