Halász Bence Eb-bronzot nyert kalapácsvetésben

K EPA20180807213
2018.08.07. 20:17
A 21 éves Halász Bence 77,36 méteres dobásával a harmadik helyet szerezte meg a berlini atlétikai Európa-bajnokságon. Ez élete első érme felnőtt világversenyről, és ő a magyar csapat első érmese is Berlinben.

A hétfői selejtezőt egyetlen dobással teljesítő Halász Bence a 12 döntős közül hatodikként kezdett, az első sorozatban 77,15 méterig repítette a kalapácsot, a két favoritnak tekinthető lengyel mögé sorolt be ezzel harmadiknak. Pawel Fajdek 78,69-cel, Wojciech Nowizki 77,19-cel kezdett. A többi kilenc dobó 77 méter alatt maradt. 

A második sorozatot kezdő Nowizki sokat javított, telibe találta a 80 méteres vonalat. Fajdek rontott, szektoron kívülre esett a kalapácsa, de Halász is hibázott, a kidobásnál eltalálta a védőhálót, ami lelassította a kalapácsát, le sem mérette a kísérletét. A harmadik helyét azonban így sem veszélyeztették. A magyar atléta a nyolcas döntőbe is első dobásával jutott be, harmadik kísérlete is érvénytelen lett. A két lengyel között sem változott a sorrend, de Nowicki 80,12-re javított.

A negyedik sorozattól a nyolc versenyben maradó atléta fordított sorrendben dobott, a leggyengébb kezdett, Halász így a hatodikként következett. Nem jött neki jól, hogy félbe szakították a versenyt, feszültnek tűnt, a hálóba is dobta a kalapácsot. Szerencséjére senki sem tudott eléje kerülni.

Az ötödik sorozatban Halász már összeszedettebben dobott, meg is javította addigi legjobbját, 77,36-tal erősítette meg harmadik helyét, ötven centivel előzte meg a korábban norvég országos csúcsot dobó Eivind Henriksent. A világbajnok Fajdeknek nem ment igazán a versenyzés, nem tudott 80 méter fölé kerülni. 

Az utolsó sorozatban a fehérorosz Barejsa ledobta Hendriksent, 77,02 métert dobott, Halász kiszurkolta Hendriksen rontását, így már meg is volt neki a bronzérem. Utolsó dobása jól nézett ki, de az is érvénytelen kísérlet lett, már nem volt jelentősége. A utolsó előttinek dobó Fajdek nem javított, Nowiczki lett az Európa-bajnok.

„Tudtam, hogy többen vannak, akik 78 méter körül képesek, de reménykedtem, hogy meglehet a dobogó harmadik foka. Leginkább a norvég versenyzőtől tartottam még a végén. Utólag lehet azt mondani, hogy már az első dobással megvolt a bronz, de verseny közben csak abban voltam biztos, hogy ezzel meg lehet nyugodni, megvan a legjobb nyolc. Mindenféle nagyképűség nélkül mondom, hogy 77 méternél nyolcan nem tudnak jobbat, Testileg úgy éreztem, hogy ebben több van, de teljesen mindegy. Utólag is azt mondanám, hogy inkább így legyek bronzérmes, mint 80 méterrel negyedik." – nyilatkozta a verseny után Halász.

A versenyt többször megszakították a sprintszámok rajtjai miatt, ez látható is volt a kalapácsvetőn. „Az természetes, hogy a rajtok miatt állunk, de az már nem, hogy előtte és utána is még három percet várunk. Amikor odamentem, szóltak, hogy még nem jövök. Nagyon ott voltam már fejben, és nehéz visszajönni abból az állatpotból." 

Az utolsó sorozatban viszont már egy felszabadult Halász dobott, még a közönséget megtapsoltatta. „Azt szerettem volna, hogy javítsak a meglévő eredményen, a verseny szempontjából már mindegy volt. Meg egy kicsit jól is akartam érezni magam a verseny végén. Ezért is kértem tapsot, a szezonban ez mindig bejött." 

A versenyzőnek több olyan dobása is volt, ami a hálót érve repült ki, az egyik még így is 73-74 méter körül esett le. „Kockáztatni kellett az első biztonsági dobás után, hiába dobtam volna még többet technikára, nem biztos, hogy messzebb ment volna. Kicsit több sebességet és erőt kellett beletenni a dobásba, de ez apróbb technikai gondokat okozott. Sokat küzdöttem már azzal idén, hogy a fogantyú beakad a jobboldali szektorhálóba. Ez métereket le tud venni a dobásból. Úgy éreztem, hogy 79-80 méter lehetett volna az a kísérlet."

000 1872B1
Fotó: Andrej Isakovic / AFP

A világversenyek mindig nagyobb feszültséggel járnak, ez Halász is megtanulta: Éreztem, hogy elkezd remegni a lábam, ahogy bementem a körbe. Szerencsére ez az első dobás után ez elmúlt, utána már csak azon izgultam, hogy meg tudjam tartani a pozíciómat. A magyaroknak ez nagy élmény, mert otthon nem tudunk ennyi néző előtt versenyezni. Ehhez is hozzá kell szokni, de már úgy érzem, hogy ez pozitív irányba viszi el az eredményemet."

Halász Bence tavaly kezdett el nemzetközi szinten is felnőttek között versenyezni, már akkor is figyelemre méltó eredményeket ért el a 19 évesen rendkívül fiatalnak számító dobó. Például az  ostravai versenyen egyéni csúccsal szerzett harmadik helyet . Tavaly rendezték a felnőtt világbajnokságot is, amin Halász a 12-es döntőbe be is jutott, de arra nem is igazán készült. A U23-es Európa-bajnokság volt a fő versenye, amit természetesen meg is nyert. A dobó korábban juniorként is nyert már Eb-t, és volt U20-as világbajnok is.

Idén egyre meghatározóbb versenyzővé vált a mezőnyben Halász. A nemzetközi szövetség kalapácsvető-sorozatában az eddig öt versenyből háromszor volt dobogón, (egy második és két harmadik hely), egyszer negyedik, egyszer hetedik volt, két lengyel, Pawel Fajdek és Wojciech Nowizki mögött összetettben harmadik a sorozatban. A Budapest Openen új egyéni csúcsot is dobott júniusban, 79,57 méter most a legjobbja. Edzéseredményei alapján bármikor túldobhatja a 80 méteres határt.

Az idei eredmények alapján is a harmadik helyre lehettt várni Halászt,két lengyel dobó, Pawel Fajdek és Wojciech Nowizki dominálja a mezőnyt, erősségüket a selejtezőben is megmutatták. Fajdek egy méterrel dobta túl Halászt egyetlen kísérletből. 

(Borítókép:  Christian Bruna / EPA / MTI)