Emőke
4 °C
20 °C

Minden idők legjobb maratoni debütálása volt Dubajban

2019.01.25. 16:36

Már hagyomány, hogy a Dubaj Maratonon szenzációsan jó időeredmények születnek ismeretlen futóktól, vagy valami őrült dolog történik a versenyen. Idén sem tört meg ez a sorozat. Minden idők harmadik legjobb női idejét futotta meg Ruth Chepngetich 2:17:08-cal. A férfiaknál is top 10-es eredmény született.

A Dubaj Maratont nem ideális időben rendezik, de a magas pénzdíjak a szezon elején is megmozgatják a futókat – persze nem a világsztárokat. Idén megvágták a díjazást, de ez nem nagyon látszott az eredményeken.

A női világcsúcsot Paula Radcliffe tartja 2:15:25-tel, ezt férfi iramfutókkal érte el, míg a tisztán női csúcs Mary Keitanyé. Ő 2:17:01-et futott tavaly Londonban. Dubajban ezt az időt sikerült elég jól megközelíteni, bár ott is férfi nyulakat használtak a tempóhoz.

Ruth Chepngetich a világ harmadik legjobb idejével nyerte a Dubaj Maratont
Ruth Chepngetich a világ harmadik legjobb idejével nyerte a Dubaj Maratont
Fotó: AFP PHOTO / HO / DUBAI MARATHON

Bátran bekezdtek, a félmaratont 1:08:10 alatt teljesítették, volt esély a csúcsjavításra. Chepngetich mellett még Debele Degefa és Worknesh Edesa is elbírta az erős iramot. A verseny 35 kilométer után dőlt el, Chepngetich beleerősített, a többiek pedig már nem tudtak vele tartani. A második Degefa 2:07:41-gyel ért célba, ideje az örökranglista ötödik helyére röpítette az etiópot.

Getaneh Molla a Dubaj Maraton céljában
Getaneh Molla a Dubaj Maraton céljában
Fotó: AFP PHOTO / HO / DUBAI MARATHON

A férfiaknál Getaneh Molla és Herpas Negasa küzdött az első helyért, végül az előbbi hajrázott jobban, hat másodperccel verte Negasát. A 2:03:34-es idejével Molla a kilencedik helyre lépett az örökranglistán. Emellet ez az idő pályacsúcs, és minden idők legjobb maraton debütálása. Molla korábban pályaversenyző volt, 13 percen belüli ötezret tud.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!